• Recept
  • Ingredienten
  • Bestellen

BLT

Introductie

De meest eenvoudige maar wereldberoemde sandwich is toch wel de BLT. BLT staat voor Bacon, Lettuce, Tomato. Thats it. Niet meer en niet minder in basis. Okay je kan en mag allerlei variaties maken en extra toppings toevoegen maar de bacon, sla en tomaat zijn de basis en de hoofdingrediënten.

Als je in Nederland bacon zegt denkt (bijna) iedereen direct aan de welbekende ontbijtspek. Echter in Engeland (en Amerika) is de naam bacon veel generieker: bestel in Engeland maar eens een English Breakfast met bacon en je krijgt waarschijnlijk een heel stuk ander stuk vlees dan wat je dacht. Veel minder vet. Kort door de bocht genomen is de Engelse (en Amerikaanse) definitie van bacon gepekeld varkensvlees.

Normaal zou je een BLT maken met uitgebakken spek: Niet het meest gezonde broodje dus. Deze versie daar in tegen is een stuk gezonder omdat de (Engelse) bacon gemaakt wordt van een varkensprocureur (varkensnek).

Let op! In het recept wordt nitrietzout gebruikt. Dit is echt nodig omdat dit zout 2 belangrijke dingen doet. Als eerste: nitrietzout zorgt ervoor dat het vlees de bekende en mooie roze kleur krijg bij het bereiden. Het tweede wat nitrietzout doet is nog veel en veel belangrijker: Het gaat tijdens het pekelen de groei van Clostridium botulinum tegen: of te wel: botulisme. Deze bacterie is geen “nachtje kreunen en steunen op de wc” bacterie maar een potentieel dodelijke bacterie. Gebruik daarom bij het langdurig pekelen van vlees altijd Nitriet zout. Ga ook niet spelen met de hoeveelheid nitriet (behalve als je heel goed weet waarmee je bezig bent)!

Voorbereiding

Verwarm 1,5 liter koud water tot het net niet gaat koken en voeg daar beide soorten zout, suiker en de ahornsiroop aan toe. Blijf roeren tot alle harde suiker en zout is opgelost. Voeg de overige 2,5 liter ijskoud water toe en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de pekel in een grote pan of emmer en leg de varkensprocureur hier in. Zet er een (ijzeren vergiet) op zodat het vlees helemaal kopje onder gaat. Draai om de 12 uur de varkensprocureur om en laat deze in totaal 48 uur pekelen.

Spoel de varkensprocureur onder stromend water heel goed af en dep hem droog met keukenpapier. Leg hem daarna op een rooster terug in de koelkast om 24 uur te drogen. Er ontstaat nu een “plakkerig” laagje”, dit noem je officieel een pellicle en dit zorgt er voor dat de rook extra blijft “plakken”. Bereid een BBQ voor om indirect op 80°C te gaan roken. Leg de varkensprocureur weg van de kolen, voeg rookhout naar keuze toe (mag gerust een wat zwaardere smaak zijn zoals eiken) en rook de varkensprocureur tot een kerntemperatuur van 60°C.

Haal de varkensprocureur van de BBQ en laat hem afkoelen tot je hem veilig kan inpakken in huishoudfolie. Pak hem stevig in en leg hem in de koelkast om door en door koud te worden.

Bereiden van de BLT

Snij van de bacon ongeveer de helft (500 gram) in zo dun mogelijke plakken (ongetwijfeld haalt de rest van de bacon het eind van de week niet). Smelt wat boter of verhit wat olie in een hete pan, aangezien dat deze bacon best mager is heb je het extra vet nodig om het lekker uit te kunnen bakken. Bak de bacon krokant uit en leg deze op een paar vellen keukenpapier om uit te lekken (en af te koelen). Lak 1 kant van de uitgebakken bacon met een beetje barbecue saus tijdens het afkoelen. Snij de tomaten in zo dun mogelijke plakjes.

Beleg de broodjes met wat sla, royaal bacon en de plakjes tomaat. Doe er nog een beetje mayonaise op en smakelijk eten.

comments comments

Keuken Engels/Amerikaans
Bereidingstijd 10 minuten
Aantal personen 4
  • Varkensprocureur
    1 kg
  • Koud water
    1,5 + 2,5 liter
  • Nitrietzout
    400 gr
  • Keukenzout
    75 gr
  • Ahornsiroop
    250 ml
  • Bruine suiker
    250 gr
  • Broodje naar keuze
    4
  • Tomaat
    4
  • Sla naar keuze
  • BBQ-saus
  • Mayonaise
Print dit recept