Bavette Nederlands Dubbeldoel met een steak koffie rub

Bavette

Vandaag gaan we met een bijzonder stukje rundvlees aan de slag. De bavette en in dit geval de vinkenlap. De bavette kan ook als maanvlees (flapmeat) verkocht worden. Het zijn twee stukjes vlees die best op elkaar lijken en ook bijna uit hetzelfde deel van het rund komen, namelijk uit de vang (flank, zij). Beide stukken zijn echt werkvlees, wat betekent dat ze wat meer bite hebben dan bijvoorbeeld een malse tournedos. Ze hebben bovendien meer smaak. De kogelbiefstuk begint langzaam van de kaart te verdrijven in de restaurants. Een goede ontwikkeling wat mij betreft want het is ook één van mijn favoriete stukjes rundvlees.

Koffie steak rub

Haal je vlees uit de verpakking en dep het droog. Laat het vlees het liefst een uur op kamertemperatuur komen voordat je ermee aan de slag gaat.

Plaats de gedroogde chilipeper en het komijnzaad in de vijzel en maal het fijn. Voeg daarna de zwarte peper en zout toe. Daarna kun je het in een grotere kom doen en de bruine basterdsuiker, koffie en knoflookpoeder doorroeren met een lepel. Als alles goed gemengd is is je rub klaar.


Direct grillen

Bereid je BBQ nu voor op direct grillen. Dat wil dus zeggen, direct boven de kooltjes. Zorg dat de BBQ goed heet is dat zodra het vlees het rooster raakt deze meteen begint te sissen.

Laten rusten

Grill je bavette zo'n 3- 5 minuten aan beide kanten. Door de suikers in de rub kan het vlees snel zwart worden dus zorg ervoor dat je het op tijd draait. Zodra het vlees aan beide kanten op de BBQ heeft gelegen moet je het laten rusten. Dit is nodig zodat de vleessappen zich  weer gelijkmatig over het vlees kunnen verdelen. Snijd je het vlees meteen aan, dan loopt hij als het ware "leeg".

Wil je het nu zeker weten dat je vlees de juiste garing bereikt heeft gebuik dan een kerntemperatuurmeter. Haal het vlees voor een medium garing erbij 50 graden af en laat het dan nog even rusten onder een laagje aluminiumfolie. De temperatuur loopt dan nog een graad of 5 op. Heb je de bavette nu liever iets roder kun je hem er bij 45 graden afhalen.

Op de draad snijden

Belangrijk bij het snijden van de bavette is dat je deze op de draad snijdt. De draad loopt bij de bavette hierboven op de foto van links naar rechts. Je moet dan van boven naar beneden snijden voor een zo'n mals mogelijk resultaat. Op deze manier hou je de vezels van het vlees kort wat veel fijner eet.

Eet smakelijk!