Stoven

Stoven van vlees is misschien wel één van de oudste methodes om vlees te garen. Eerst werd vlees alleen nog puur gekookt, later werden er lekkere smaakmakers aan het vocht toegevoegd, waardoor het vlees deze smaken aannam.

Elk land heeft wel zijn eigen traditie in stoven van vlees. Welke ingrediënten ze gebruiken en waarin ze het stoven.

In Nederland kennen we van vroeger uit vooral stoofgerechten van rundvlees. Maar er zijn zoveel verschillende soorten rundvlees en wanneer moet je nu welk stukje gebruiken. Dat ga ik je nu even uitleggen aan de hand van wat rundvlees producten die wij verkopen.

Sucadelapje

Dan beginnen we zoals gezegd met het sucadelapje. Het mooie van een sucadelapje is dat deze heel blijft terwijl je hem stooft. Heerlijk met een lekkere jus. Wel zit er altijd nog een zeen in waar niet iedereen van houdt. Deze wordt ook wel zacht maar vindt niet iedereen even lekker.

Riblap

Wat ook erg veel als stoofvlees gebruikt wordt is de riblap. Wat de riblap een beetje onderscheidt van het andere vlees is dat dit na garing echt draadjesvlees wordt. Zo kan je de riblap bijvoorbeeld goed gebruiken voor Pulled Beef. Maar ook voor Rendang wordt deze vaak gebruikt.

Ezel

Misschien wel het minst bekende maar meest veelzijdige stukje om te stoven is het ezeltje of maminha. Dit is een bijzonder stukje vlees wat je kan braden. Als je hem langzaam gaart en dun snijdt kan je het zelfs als biefstuk eten. Maar je kan het ook stoven. Het mooie van dit stuk is dat de blokjes heel blijven als ze gaar zijn. Dus maak je liever een stoofgerecht waarbij je de blokjes heel houdt zoals bijvoorbeeld in een Boeuf Bourguignon is dit een uitermate geschikt stukje vlees. Als je ze langer gaart is het ook geen probleem want uiteindelijk vallen ze uit elkaar en krijg je ook draadjesvlees.

Wangetjes

Misschien wel het meest klassiek vanuit de restaurants zijn de runderwangen. Deze zijn wat minder bekend omdat ze in restaurants vaak de kalfswangen gebruiken. De runderwangen hebben echt wel even een gaartijd nodig. Maar het mooie van de wangen is dat ze ook heel blijven en een heel kenmerkende smaak en structuur hebben. Echt de moeite waard om eens te proberen.

Schouderlap

En tot slot heb we nog de schouderlap. Prijstechnisch zeker het voordeligste stukje en ook heel mooi om te stoven. Net als bij de maminha blijven deze blokjes heel. Alleen hebben ze bij de schouderlap een iets langere gaartijd. Maar als ze eenmaal gaar zijn heb je ook een heerlijk zacht stukje vlees.

Natuurlijk zijn er nog meer delen van het rund wat je als stoofvlees kan gebruiken. Ik heb nu alleen even de algemene stukken uitgelicht die het meest gebruikt worden. Op onze receptenpagina vind je tal van leuke stoofrecepten van de verschillende stukken vlees. Ga er mee aan de slag en zoek voor jezelf uit wat jouw favoriete stukje is.

Koreaanse stoof recept | BBQuality