Herfst stoof met sucade recept
Inleiding
Herfst stoof met sucade recept. Een heerlijk stoofgerecht dat goed past bij de herfst en winter. Een complete maaltijd uit een dutch oven (DO) met een rijke smaak.
Ingrediëntenlijst
- 600 gram sucade
- 300 gram krieltjes
- 1 flesje bockbier
- 200 milliliter runderfond
- 25 gram pure chocolade
- 6 kleine of 3 grote sjalotten
- 4 vijgen
- 2 pastinaak
- 2 mergpijpjes (optioneel)
- 4 jeneverbessen
- 2½ eetlepel mosterd
- 2 eetlepels BBQuality SPG Rub
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 1 kaneelstokje
- 1 laurierblad
- 1 kruidnagel
- Olie
- 1 blokje rookhout sinaasappel
Benodigdheden
Voorbereiding
Begin met het aansteken van de BBQ voor indirecte hitte en breng hem naar een dome-temperatuur van 110 graden Celsius.
Bereiding
Snij de sucade in grote blokken en smeer deze in met een halve eetlepel mosterd en voorzie het vlees rijkelijk van de rub. Leg de mergpijpjes in een skillet. Voeg het rookhout op de kolen en leg de sucade en de skillet met mergpijpjes op het rooster van de BBQ. Rook dit nu 1 uur. Haal de sucade en mergpijpjes van de BBQ en bereid de BBQ nu zo dat je hem voor directe hitte kunt gebruiken. Zet de dutch oven op de BBQ en breng de BBQ nu naar een dome-temperatuur van 180 graden Celsius.
Als de BBQ de 180 graden Celsius heeft gehaald en de dutch oven goed heet is, doe er dan een beetje olie in. Bak de sucade blokjes goed aan en als dat gebeurt is blus je deze af met het bier. Voeg nu de mergpijpjes toe en laat dit 10 minuten sudderen.
Na de 10 minuten voeg je de fond, de rest van de mosterd en de kruiden toe en breng het geheel aan de kook. Als het aan de kook is bouw dan snel de BBQ weer terug naar indirecte hitte. Zet de dutch oven terug op de BBQ en breng de BBQ naar een dome-temperatuur van 150 graden Celsius.
Garen
Laat dit nu ongeveer 2,5 uur garen. Maak ondertussen de sjalotten schoon, als ze klein zijn laat ze heel, anders snijd ze door de helft of in kwarten. Schil de pastinaak en snijd deze in grove blokken.
Kijk de krieltjes na. Zitten er grote bij snij die dan door de midden en laat de rest heel.
Na de 2,5 uur haal je de mergpijpjes uit de stoofschotel en voeg nu de sjalotten, pastinaak en de krieltjes toe en gaar nog eens 40 minuten verder.
Mochten de krieltjes na 40 minuten nog niet gaar zijn laat de stoofpot dan nog langer garen . Zijn de krieltjes gaar? Dan haal je de dutch oven van de BBQ en snij je de vijgen in kwarten. Hak de pure chocolade en voeg die toe aan de stoof en breng het op smaak met peper en zout. Laat dit nu nog eens met gesloten deksel 10 minuten staan van de BBQ af.
Na die 10 minuten kun je kijken of de vijgen iets zachter zijn geworden en roer het nog eens voorzichtig door. Eet smakelijk!
Vind je het gemakkelijker werken met beeld?
Maak je mijn Herfst stoof met sucade recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.