Altijd goede entrecotes!Remy Bakker
Terug
Buikspek met zwoerd recept | BBQuality
Terug

We hebben het al vaak gezegd bij BBQuality maar het buikspek is echt een heel veelzijdig stukje vlees. En nog steeds een van de favorieten van de meeste BBQ-ers. Maar ook voor de mensen thuis die het in de oven willen bereiden is het een heerlijk stukje vlees.

Herkomst

Het is denk ik niet zo moeilijk te raden uit welk deel van het varken de varkensbuik gesneden wordt. De naam zeg het al. Uit de buik.

Al scheelt dat natuurlijk nog veel per land hoe het precies wordt uitgesneden. Vaak als je in het buitenland bent zit er nog een beetje kraakbeen bij de speklapjes. Zeker in Frankrijk, Italië en Spanje. Daar worden de dieren net iets anders uitgesneden.

Dat zie je ook bij ons Duroc Buikspek. Daar zit af en toe ook nog een stukje bot aan of een beetje kraakbeen.

In Nederland wordt het buikspek helemaal uitgebeend en ontdaan van al het kraakbeen. Hier houden we blijkbaar niet zo van die stukjes bot.

Zwoerd

Naast het gewone buikspek kan je er ook voor kiezen buikspek met zwoerd te nemen.

Het zwoerd is als het ware de huid van het varken en dan ontdaan van alle haren.

Niet iedereen houdt ervan maar als je het zwoerd lekker knapperig gebakken hebt is het een echte smaaksensatie. Het enige nadeel is alleen dat dit op de BBQ best lastig is. Omdat het verbrand als je het te dicht op de kooltjes legt.

Maar doe je dit apart in de pan of bereid je hem in de oven dan is dit ook echt een aanrader om een keer te proberen.

Verschillende bereidingen

 Als je nu niet goed weet wat je met een heel stuk buikspek aan moet hebben we hier nog een paar tips:

 

  • Snij er dunne lapjes van en dan heb je mooie speklapjes
  • Saté. Snij mooie blokjes, marineer ze en rijg ze aan een spies
  • Kruidt hem met je favoriete kruiden, rol hem op en bindt hem als een rollade.

 

Kortom ga er lekker mee aan de slag en probeer uit. Veel plezier!