Babi Pangang van buikspek recept
Babi Pangang van buikspek recept
Babi pangang, wie kent het niet? Het geroosterde varkensvlees met tomatensaus en atjar, geserveerd in een wit bakje. In dit recept maken we de babi pangang helemaal zelf, van een mooi stuk buikspek. Ook maken we de atjar en de tomatensaus om erbij te serveren.
Ingrediënten
- 1 kilo buikspek zonder zwoerd
- 3 blokjes sinaasappel rookhout
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels hoisinsaus
- 1 eetlepel mirin (rijstazijn)
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel gochujang (optioneel)
- 200 milliliter azijn
- 200 milliliter water
- 200 gram suiker
- 3 theelepels kurkuma
- 350 gram tomato frito
- 5 tot 8 eetlepels appelmoes
- 1/2 theelepel 5 spices
- 1/2 theelepel Gemberpoeder
- Scheutje ketjap manis
- 150 gram wortel julienne
- 400 gram gesneden spitskool
- 1 rode ui
- zout
Benodigdheden
- BBQ met mogelijkheid tot indirect bereiden
- Steelpan
- Weckpot
- Ziplock zak
- Zeef
- Snijplank
Voorbereiding
Buikspek marineren
Meng voor de marinade de sojasaus, hoisinsaus, mirin, 4 eetlepels ketjap, 2 tenen geperste knoflook en, als je van pittig houdt, de gochujang. Zorg dat alles goed gemengd is. Snijd de vetkant van het buikspek kruislings in. Doe het buikspek in een ziplock-zak en voeg de marinade toe. Sluit de ziplock-zak en wrijf de marinade goed in het vlees. Leg het buikspek voor 12 uur in de koelkast om te marineren.
Atjar maken
Doe de azijn, het water, de suiker en de kurkuma in een pannetje en breng dit rustig aan de kook, zodat de suiker oplost. Snijd ondertussen de wortel en spitskool en meng deze in een kom met een beetje zout. Laat het mengsel even staan. Schil de rode ui en snijd deze in dunne ringen. Voeg de uienringen toe aan het wortel- en koolmengsel. Proef het vocht voor de atjar en pas de smaak eventueel aan met extra suiker, water of azijn. Doe het groentemengsel in een zeef en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Stop de groenten vervolgens in een weckpot en giet het warme azijnmengsel eroverheen, zodat de groenten volledig onder het vocht staan. Sluit de weckpot goed af en bewaar deze in de koelkast tot gebruik.
BBQ
Verwarm de BBQ voor met een indirecte opstelling en zorg voor een dome-temperatuur van 110 graden Celsius.
Bereiding
Buikspek roken
Haal het buikspek uit de marinade en leg het voorzichtig op de BBQ. Voeg 3 blokjes sinaasappelrookhout toe aan de kolen of in een rookdoos voor extra aroma en een subtiele rooksmaak. Sluit de deksel van de BBQ en laat het buikspek rustig roken en garen. Controleer regelmatig de temperatuur en zorg ervoor dat het vlees langzaam en gelijkmatig gaart. Blijf de BBQ op een constante temperatuur houden en rook het buikspek totdat het een kerntemperatuur van 70 graden Celsius bereikt. Hierdoor krijgt het vlees een heerlijke rooksmaak en een perfecte gaarheid.
Tomatensaus maken
Doe de tomatenfrito in een steelpan en meng 0,5 theelepel gemberpoeder en 0,5 theelepel vijfkruidenpoeder (5-spices) erdoor. Roer de appelmoes erdoor en breng het geheel langzaam aan de kook. Giet een scheutje ketjap en azijn in de tomatensaus. Roer goed door en proef de saus. Pas de smaak aan door eventueel extra kruiden, specerijen of appelmoes toe te voegen. Voor een pittige saus kun je wat gochujang door de tomatensaus roeren.
Buikspek roosteren
Verhoog de temperatuur van de BBQ naar 180 graden Celsius voor indirecte verhitting. Snijd het buikspek in plakken van ongeveer 0,5 centimeter. Rooster de plakken aan beide kanten tot de buitenkant krokant is. Let erop dat de marinade niet verbrandt.
Serveren
Bord opmaken
Serveer de babi pangang van buikspek met een heerlijke portie nasi of bami. Leg eerst de atjar op het bord en plaats de geroosterde buikspek er bovenop. Schep als laatste wat van de tomatensaus over de buikspek om de smaken mooi te combineren. Geniet van dit overheerlijk recept, en laat ons weten wat je ervan vindt.
Smakelijk eten!
Zie je dit smakelijke recept ook graag in bewegende beelden? Bekijk het op BBQuality-TV!
Heb je mijn babi pangang van buikspek recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.