Meedenken, snelle levering en niet geheel onbelangrijk smaakvolle producten.Remco – Oss
Terug
BBQuality kerntemperaturen van vlees en vis | BBQuality
Terug

Vlees of vis bereiden is geen gokken, de kerntemperaturen bepalen de gaarheid van je producten.

Vaak lees je in recepten teksten als “bak de biefstuk even kort op laag vuur” of “gaar de kipfilet goudbruin”. Ook wij gokten weleens of de heerlijke bavette goed zou zijn, door er met onze vingers in te drukken. Vaak is de bavette dan of nog te rood, of juist te ver doorgegaard.

Eigenlijk is de enige juiste manier om te bepalen of je vlees, gevogelte of vis gaar is, door dit te meten met een kerntemperatuurmeter. Door deze in het dikste gedeelte van product te steken bepaal je de kerntemperatuur. Door de kerntemperaturen van de verschillende producten te meten, kan het niet fout gaan. Zo serveer je iedere keer jouw heerlijke gerecht met vlees, gevogelte of vis op de perfecte manier.

Buiten het feit dat je je gasten een fantastisch menu voorschotelt, ben je er ook zeker van dat alle aanwezige bacteriën onschadelijk zijn gemaakt, denk aan salmonella of e-coli, zodat ook de kans op een voedselinfectie beperkt wordt. Dat is ook wel zo fijn om te weten toch!

Hieronder een lijst met kerntemperaturen van vlees en vis;

Rundvlees

50° – 52° Rare / Rood Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot
55° – 58° Medium rare / Medium rood Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot
60° – 63° Medium Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot
65° – 67° Medium well / Medium gaar Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot
70°+ Well done / Gaar Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot / gehakt
94° Well done / Gaar Shortribs / brisket

Lamsvlees

50° – 52° Rare / Rood Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot
55° – 58° Medium rare / Medium rood Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot
60° – 63° Medium Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot
65° – 67° Medium well / Medium gaar Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot
70°+ Well done / Gaar Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot / gehakt

Varkensvlees

60° – 63° Medium Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot
65° – 67° Medium well / Medium gaar Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot
70°+ Well done / Gaar Steak / braadstuk / rollade / schouder / ribben / vlees aan bot / gehakt
88° Well done / Gaar Procureur / boston butt

Wildzwijn

60° – 63° Medium Filet / braadstuk / rollade / vlees aan bot
Ree en hert
55° – 58° Medium rare / Medium rood Filet / braadstuk / rollade / vlees aan bot

Kip en kalkoen

70° – 72° Well done / Gaar Filet / dijfilet
85° Well done / Gaar Vlees aan bot

Eend

65° Medium Borst
79° – 81° Well done / Gaar Borst / vlees aan bot

Fazant en patrijs

70° – 72° Well done / Gaar Filet / dijfilet

Parelhoen

65° – 67° Medium well / Medium gaar Filet

Struisvogel

60° – 63° Medium Filet
65° – 67° Medium well / Medium gaar Filet

Vis

60° Gaar Filet en heel
50° Medium Tonijn