Kip kebab spies kipgehakt recept | BBQualityGehakt

Gehakt is misschien wel het meest gegeten product in de Nederlandse keuken. Het is enorm veelzijdig en Nederlanders houden er van. Of je er nu een pastasaus van maakt of een lekkere gehaktbal. We kennen het allemaal wel.

Al jaren is ons gehakt een van de hardlopers op de site. En nog steeds krijgen we veel complimenten over de kwaliteit van ons gehakt.

Maar waarom kan er zoveel verschil zitten in gehakt en dan met name het verschil in gehakt tussen slagers en de supermarkt? En hoe maken wij ons gehakt? Dat ga ik hier uitleggen.

Kwaliteit

Het zal geen verrassing zijn maar goed gehakt begint natuurlijk met goed vlees. Maar waar wordt gehakt nu eigenlijk van gemaakt?

Snippers

Gehakt wordt gemaakt van snippers. En snippers zijn als het ware de afvalstukjes die overblijven als de varkens en runderen worden uitgebeend en afgevliesd.

De dieren worden eerst geslacht in het slachthuis. Dan gaan de karkassen vaak naar speciale bedrijven die uitbenen. En dat is ook waar wij veel van ons vlees inkopen. Zij benen de karkassen uit en daarna splitsen ze de grote stukken die overblijven. Dan heb je eigenlijk alle losse onderdelen van het rund of varken, alleen zit er dan nog vet op en hier en daar nog een vlies of pees.

Op sommige stukken willen we juist weer een stukje vet hebben zoals bijvoorbeeld op een entrecote of een picanha, dus dat laten ze zitten. Maar de meeste stukken worden helemaal afgevliesd. En de stukken die daar van af vallen noemen we snippers.

Snippers bestaan dus eigenlijk uit stukken vet en vliezen. En daarnaast heb je ook nog veel stukken die te taai zijn om te stoven en die gaan ook in het gehakt. Dat heb je ook nodig want deze stukken zijn juist weer wat magerder. Anders zou het gehakt alleen uit vet bestaan.

Harde pezen gaan bij ons niet in het gehakt.

Verhouding

Wat dan belangrijk is als je goede snippers hebt, wat de verhouding mager vlees ten opzichte van het vet moet zijn. Als je het bovenstaande verhaal hebt gelezen kan je begrijpen dat je veel soorten snippers kan inkopen. Heel mager, heel vet. Maar ook bijvoorbeeld goedkope snippers, alleen zitten daar ook meer pezen in. En dat wil je eigenlijk niet in je gehakt of burgers hebben.

En wij houden bij BBQuality van mals en smeuïg gehakt. Het mag vooral niet droog zijn. Dus zorgen wij ervoor dat we een mooie verhouding hebben, van mager vlees aangevuld met wat vettere snippers.

Verschil met supermarkt

En hier zie je denk ik al meteen het verschil in kwaliteit met het taaiere gehakt van de supermarkt. Zoals ik eerder aangaf begint goed gehakt met goed kwalitatief vlees. En daar betaal je gewoon iets meer voor.

Daarnaast voegen wij ook helemaal niks toe aan ons gehakt. Rundergehakt en ons gemengde ongekruid gehakt is gewoon 100% vlees. En bij het gekruide gehakt wordt alleen peper, foelie en zout toegevoegd.

Wel horen we dan nog wel eens dat het wat moeilijker rul te bakken is dan van de supermarkt. En dat komt door onze manier van verpakken. Het gehakt wordt gedraaid, meteen daarna geportioneerd met onze vulmachine dan gevacumeerd en meteen de diepvries in gedaan om de versheid te waarborgen.

En juist door het vacumeren wordt het gehakt op elkaar gedrukt en duurt het iets langer dat het rul is dan van de supermarkt. Alleen is het voor de kwaliteit veel beter om het te vacumeren, vandaar onze keuze.

Veelzijdig

En zoals ik eerder al aangaf is gehakt een heel veelzijdig product. En dat laten onze foodbloggers deze maand ook weer zien met veel leuke en verrassende recepten die je allemaal kunt maken met gehakt. Probeer ze zelf hier op onze receptenpagina.