De Boston Butt is een (nog) een vrij onbekend stuk vlees voor op de BBQ. Wij gaan hier verandering in brengen!

Hoe komt de Boston Butt aan zijn naam

De naam Boston Butt heeft helemaal niets te maken met de plaats waar de Boston Butt zicht bevindt in het varken. Door de naam zou je denken dat het in het achterstuk (butt) zit van het varken, maar dit is niet zo. De naam is op de volgende manier ontstaan; Een Butt was vroeger een speciaal houten vat waar stukken vlees in werden bewaard en vervoerd. De manier van het snijden van de schouder was typisch iets voor slagers uit Boston. Vandaar de naam Boston Butt. De Boston Butt is afkomstig van de nek en schouder van het varken. De nek is helemaal uitgebeend, bij de schouder zit het schouderblad er nog in.

De naam Boston Butt is dus over komen waaien uit Amerika. De manier van snijden (de snit) is in Amerika populair vanwege zijn toepassing in ‘pulled pork’, of te wel langzaam gegaard draadjesvlees van het varken. Doordat er in de Boston Butt nog een stuk schouderblad bevindt verloopt de garing mooier en ontwikkelen zich meer smaken. Het schouderblad zorgt er tevens voor dat het stuk vlees mooi aan elkaar blijft zitten, zodat je het vlees niet op hoeft te binden. Schrik niet, het gewicht van een Boston Butt kan variëren tussen de 4 en 5 kilo! Om het beste resultaat te bereiken wordt het heel langzaam en lang gegaard, ook wel slowcooking genoemd. Denk hierbij aan een bereidingstijd van tussen de twaalf en zestien uur. Zodra de Boston Butt de perfecte binnentemperatuur (88ºC) heeft bereikt is het overheerlijk om te eten! Je gaat nu, bijvoorbeeld met twee vorken, jouw Boston Butt pullen, of te wel uit elkaar trekken. Door het uit elkaar trekken van het varkensvlees is de naam Pulled Pork ontstaan.

De Boston Butt bereiden op de BBQ

De Boston Butt is een imposant stuk vlees als je hem voor de eerste keer ziet, maar deins er niet voor terug. De basisbereiding is niet super ingewikkeld, maar vergt wel veel geduld. Wil je de Boston Butt voor de eerste keer klaarmaken op de BBQ?  Via deze link kom je op een basisbereiding van dit enorme stuk vlees. Absoluut een keer de moeite waard om te proberen.

De BBQuality Pulled Pork

Ook wij hebben natuurlijk een keer de Boston Butt gebruikt om de overheerlijke Pulled Pork te maken. Echt erg leuk om te doen. Wil jij ook de BBQuality Pulled Pork bereiden klik dan hier en ervaar de eigenwijze twist van dit gerecht!

Pulled Pork van Luc met jacket potatoes

Eén van onze vaste klanten heeft van de Boston Butt, pulled pork gemaakt. Ben je benieuwd naar deze bereidingswijzen en hoe je Pulled Pork maakt? Kijk dan op de recepten pagina van de Luc’s Pulled Pork. Heb jij ook een leuk recept voor de Boston Butt, wil je deze met je barbecuevrienden delen, stuur deze dan naar paul@bbquality.nl en kom ook met jouw recept op onze website.