Indirecte of directe bbq methode

Dit wil zeggen dat je vlees direct boven de kolen ligt of er naast. Het komt er in het kort op neer dat je twee gedeeltes in je BBQ maakt. Één boven kolen en de ander boven een lekbak. Dus één warm gedeelte (direct) en één kouder gedeelte (indirect).

Voor het aansteken van de bbq heb je ongeveer twee derde starter kolen nodig. Steek deze aan op de standaard manier. Verdeel het kolenrooster in een deel voor de kolen en een deel waar de lekbak staat. Je kunt hiervoor één van de metalen houders die standaard bij de Weber One Touch modellen zit gebruiken, maar het kan bijvoorbeeld ook met een baksteen.

Bedek het andere deel van het kolenrooster eventueel met folie en plaats een lekbakje.

In het lekbakje kun je water of een andere vloeistof doen, dit houdt de temperatuur in je barbecue ook wat stabieler. Leg (indien gewenst) rookhout op je kolen, plaats het bovenrooster en leg je vlees aan de kant waar geen kolen liggen.

Plaats het deksel zo dat de luchttoevoer, vol open en zo ver mogelijk van het vuur af staat. Op deze manier moet de rook en warmte langs je vlees voordat het uit de barbecue kan. Met de onderste luchttoevoer regel je de temperatuur.

Indirect; Naast de kolen.
Direct; Boven de kolen.

Voorzie elk stuk vlees alvorens het te kruiden met een laagje olie. Neem hiervoor een hittebestendige olie zoals zonnebloem-, druivenpit-, rijstpit-, of arachideolie. Gebruik GEEN extra vièrge olijfolie want die is niet geschikt voor verhitting. Dus ook niet in een koekenpan. Hierdoor blijven je kruiden beter aan je product plakken maar de olie zorgt er vooral voor dat de smaken van je kruiden beter tot zijn recht komen. Je hebt eigenlijk meer smaak van je kruiden en het vermindert de kans op vastplakken aan het rooster.

Smakelijk!