• Recept
  • Ingredienten
  • Bestellen

Mexicaanse kipdij stoof recept, met achiote

Mexicaanse kipdij stoof recept, met achiote | BBQuality

Inleiding

Dat stoof alleen voor de wintermaanden zou zijn wordt ontkracht in dit recept. Stoof is een mooie techniek om het vlees zacht te garen en helemaal te doordringen van allerlei smaken.

Door het inkoken van het kookvocht wordt de smaak extra intens en zeer krachtig. De zomerse smaken van deze stoof combineren erg lekker met de lichte en frisse smaken van de toppings.

In deze stoof maken we gebruik van achiote pasta. Dat is vooral online erg goed verkrijgbaar bij een speciaalzaak en is te koop voor enkele euro`s. Gun jezelf het plezier van deze uitgesproken authentieke Mexicaanse aardse smaak, het is echt heel erg bijzonder en heel erg lekker. Heb je niet de tijd om het te bestellen, gebruik dan een klein blikje tomatenpuree als vervanger. Smaakt zeker niet hetzelfde maar ook hiermee maak je de stoof helemaal af en maak je een prachtig gerecht. Ik neem je graag mee in mijn Mexicaanse kipdij stoof recept, met achiote.

Ingrediëntenlijst

  • 1 kilo kipdijfilet
  • 8 mini tortilla’s
  • 1 potje BBQuality chicken rub
  • 100 gram aged cheddar kaas
  • 1 avocado
  • 2 vleestomaten
  • 1 jalapeno
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 3 takjes kervel
  • 3 takjes tijm
  • 2 snack komkommers
  • 4 limoenen
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlepels Achiote pasta
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 5 kaneelstokjes
  • 1 rode peper
  • 1 groene peper
  • 1 sinaasappel
  • olijfolie
  • 1 flesje lentebok
  • 2 handjes rooksnippers appel of kers

Bereiding

Haal de kippendijen uit de verpakking en dep ze droog. Maak een dun plaklaagje met de olijfolie en rub de kippendijen royaal met de chicken rub.

Steek de BBQ aan en stel deze in op indirect 110 graden. Schik 2 handjes appel of kersen rooksnippers in de kolen. Leg de kippendijen op de gril en laat het roken voor één uur.

Marinade

Maak in de tussentijd de marinade. Knijp de limoenen uit in een schaal, doe dit boven een zeef zodat je de pitjes kan opvangen en je de pitjes niet mee gaat stoven, dit geeft een bittere smaak.

Voeg de achiote pasta, gerookte paprikapoeder en de peper en het zout toe en roer dit goed door.

Neem een gietijzeren pan, haal de kippendijen van het de bbq en doe deze in de pan.

Giet de marinade over de kippendijen en schenk het flesje lentebok uit in de pan.

Snijd de sinaasappel in plakjes en halveer de plakjes en schik deze in de pan. Steek de kaneelstokjes tussen de kippendijen. Snijd de pepers naar gelang de hoeveelheid die je aankan en voeg deze toe aan de stoof en maak het geheel af met de tijm.

Stoven maar!

Doe het deksel op de pan en stoof in 1 tot 1,5 uur helemaal gaar op lage temperatuur totdat de kippendijen helemaal uit elkaar vallen.

Snijd in de tussentijd de tomaat in mooie kleine stukjes. Vervolgens snij je de snack komkommers en jalapeno in ringetjes. Hak de kervel grof, en snijd de cheddar in kleine blokjes.

Snijd de avocado in plakjes en gril deze kort op de bbq. Snijd de avocado vervolgens in blokjes om ze te verwerken in de tortilla.

De stoof ziet er zo uit als die klaar is, de kip is helemaal zacht en valt uit elkaar en de smaken zijn helemaal ingetrokken…. Daar word je toch blij van….

Serveren

Haal het vlees uit de pan en doe dit in een schaal. Trek de kip grofweg uit elkaar met 2 vorken zoals je doet met pulled pork, kip of beef. 

Warm de tortilla`s op, en beleg de tortilla met wat tomaat, kipdijenstoof, en garneer af met komkommer, kaas, jalepeno, kervel en geraspte kokos.

Serveer 2 tortilla`s per persoon. Het is een lichte en prettige zomer maaltijd, maar het staat je vrij om zoveel te maken als je wilt!

Eet smakelijk!

Maak je mijn Mexicaanse kipdij stoof recept, met achiote en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.

comments comments

Keuken Mexicaans
Voorbereidingstijd 02:30
Bereidingstijd 00:30
Aantal personen 4 personen
  • Kipdijfilet
    1 kilo
  • Mini tortilla
    8
  • BBQuality chicken rub
    1 potje
  • Aged cheddar kaas
    100 gram
  • Avocado
    1
  • Vleestomaten
    2
  • Jalapeno
    1
  • Kokosrasp
    2 eetlepels
  • Kervel
    3 takjes
  • Tijm
    3 takjes
  • Snack komkommer
    2
  • Limoenen
    4
  • Gerookt paprikapoeder
    1 eetlepel
  • Achiota pasta
    2 eetlepels
  • Zout
    1 theelepel
  • Peper
    1 theelepel
  • Kaneelstokjes
    5
  • Rode peper
    1
  • Groene peper
    1
  • Sinaasappel
    1
  • Olijfolie
  • Lentebok
    1 flesje
  • Rooksnippers kers of appel
    2 handjes
Print dit recept