Gestoofd oerhammetjes recept in BBQuality bier blond

Gestoofd oerhammetjes recept pigwings bier recept | BBQuality

Inleiding

Oerhammetje, die ook wel het spaakhammetje wordt genoemd en door de Amerikanen Pigwings. Ik heb deze eerder volgends de 3-2-1 manier bereid. Net zoals de spareribs. Het grote voordeel van het oerhammetjes, minder botjes en meer vlees ;-).

Tijdens het maken van dit gestoofd oerhammetjes recept is net het BBQuality bier blond verkrijgbaar. Daar gaan we natuurlijk iets mee doen. Niet alle biersoorten zijn geschikt om mee te stoven. Één van de redenen is dat de stoof bitter kan worden, maar met dit heerlijke biertje kun je een heerlijk stoofgerecht maken met oerhammetjes en daarnaast blijft er wat over om lekker een glas te pakken. Tip bestel 2 flessen.

Deze stoof is in ongeveer één uur klaar. Je kan het ook langer stoven, dan kan je het vlees plukken. De stoof bevat gedroogde abrikozen, die het zoete geven voor een mooie balans met het bier. De groente en krielaardappeltjes worden meegestoofd, zodat je bij het oerhammetje heerlijke groente toe kan voegen die boordevol smaakjes zitten van de stoof.

Ingrediëntenlijst

Ingrediënten

  • 300 milliliter groentebouillon
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 4 stuks bospeen met loof
  • 1 voorgekookte maïskolf
  • 400 gram krielaardappeltjes
  • 2 stelen bleekselderij
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

Kruid de oerhammetjes met peper en zout. Haal ze vervolgens door de bloem. Schud het overtollige bloem er af.

Snijd de voorgekookte mais in 4 schijven en pel de sjalot-uitjes (heel laten). Snijd de gedroogde abrikozen in stukken.

Was de krielaardappeltjes en de bospeen. Schil de bospeen, maar laat deze heel net als de krielaardappeltjes.

Snijd de bleekselderij in dunne halve ringen.

Smelt 50 gram boter in een Dutch Oven. Bak de oerhammetjes in de gesmolten boter. Draai om en kleur mooi aan. Haal de oerhammetjes uit de Dutch Oven.

Eventueel de maïs en de gepelde sjalot uitjes even grillen, niet perse nodig maar ziet er wel lekker uit en de kolen zijn toch heet als je de bereiding op de bbq doet.

Smelt opnieuw 50 gram boter in de Dutch Oven. Voeg de sjalot, wortel en bleekselderij toe en fruit deze even aan. Vervolgens voeg je de oerhammetjes en de krielaardappeltjes toe. Zorg nu eerst voor jezelf en voeg dan het bier, rozemarijn, tijm, gesneden abrikozen en de bouillon toe en laat dit een uur stoven.

Bij een uur stoven heb je mooi stevig en sappig vlees. Wil je de oerhammetjes plukken of dat van het bot valt, dan stoof je het geheel een paar uurtjes langer. Haal dam wel de aardappel en bospeen na ongeveer 45 minuten eruit, anders wordt het puree.

Laat het een uurtje heel rustig sudderen op een laag vuurtje met de deksel erop. Check even de wortel en aardappel na  45 minuten, zijn ze al goed gaar, haal ze er dan uit, zo niet dan laat je ze nog even mee sudderen. De oerhammetjes hebben bij een uur stoven ongeveer een kerntemperatuur van 87-88 graden Celsius. Haal de oerhammetjes uit de Dutch Oven en pak ze luchtig in aluminiumfolie en ondertussen laat je de jus wat inkoken. Breng de jus op smaak met wat zout en peper.

Plet nu de aardappeltjes voorzichtig met een spatel, zodat ze net uit de schil breken. Vervolgens bak je ze even op een bakplaat of koekenpan met zonnebloemolie. Maal er grof zeezout overheen als je ze eruit haalt. Als de geplette krielaardappeltjes bijna klaar zijn dan leg je alles even terug in de jus inclusief de maïs. Serveer het warm in een diepe schaal met de gebakken en geplette krielaardappeltjes.

Smakelijk eten!!!

Maak je mijn gestoofd oerhammetjes recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.