Italiaanse stoof recept

Italiaanse stoof recept | BBQuality

Van Paul kreeg ik de vraag of ik een mooi stoof recept kon maken van Angus sucade lappen. Geen enkel probleem natuurlijk! Een perfect moment om iets nieuws te proberen, een keer wat anders dan de “gewone” stoof recepten.
Een tijd terug heb ik namelijk een heerlijke Italiaanse stoof geproefd en dit smaakte naar meer!
Na het internet en verschillende kookboeken te hebben afgespeurd ben ik wat ingrediënten gaan testen en daar is het volgende Italiaanse stoof recept uit gekomen. Zelf ben ik super tevreden met het resultaat, ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Ingrediëntenlijst

  • 900 gram Angus sucadelappen
  • 400 gram verse pasta tagliatelle
  • zout en peper naar smaak
  • gerookt paprikapoeder naar smaak
  • bloem 
  • 70 gram tomatenpuree
  • 500 gram trostomaten
  • 1 winterpeen
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • scheutje balsamicoazijn
  • paar takjes verse rozemarijn
  • paar takjes verse oregano
  • paar takjes verse tijm
  • 300 milliliter droge witte wijn
  • 250 gram kastanje champignons
  • 250 gram spekblokjes
  • Brescialat Parmezaanse kaas

Gremolata

  • 1 citroen
  • 20 gram verse platte peterselie
  • 1 teentje knoflook

Benodigdheden

  • BBQ of fornuis
  • Dutch oven of braadpan

Voorbereiding

Dit gerecht kan je bereiden op het fornuis, maar ook heel goed op de BBQ.
Maak je dit gerecht op de BBQ, maak deze dan klaar voor indirect gebruik op 150 graden Celsius en zet je Dutch oven of braadpan alvast op de BBQ om op te warmen.

Bereiding

Stap 1

Snij de sucadelappen in blokjes van ongeveer 3 x 3 cm. Bestrooi het vlees met zout, peper, gerookt paprikapoeder en een beetje bloem. Verhit wat olijfolie in de Dutch oven of braadpan en bak het vlees rondom bruin. Is het rondom bruin, zet het vlees dan apart en laat het bakvet in de pan voor de volgende stap.

Stap 2

Snipper de ui, snij 3 teentjes knoflook (bewaar 1 teentje knoflook) en schil en snij de winterpeen in grove stukken.
Bak dit allemaal samen met het spek in het bakvet dat nog in de pan zit tot de ui glazig is. Wanneer dit klaar is zet je de pan apart en breng je BBQ terug naar ongeveer 100 graden Celsius.
Maak je de stoof op het fornuis, zet het vuur dan op het kleinste pitje op laag vuur.

Stap 3

Bak de tomatenpuree kort in een pannetje op laag vuur met wat olijfolie om deze te ontzuren.
Bind de takjes rozemarijn, oregano en tijm met een stuk slagers of keukentouw samen tot een bosje kruiden en snij de tomaten in kleine blokjes.

Stap 4

Plaats de pan met de ui, knoflook, winterpeen en spek terug in de BBQ en voeg het vlees, de witte wijn, tomaten puree, tomaten blokjes, scheutje balsamicoazijn en het bosje kruiden toe.
Laat de stoof met de deksel op de pan voor een aantal uur rustig pruttelen en roer je stoof regelmatig door. Bij mij heeft de stoof zeker 7 uur op het vuur gestaan.

Stap 5

We gaan al vast de gremolata maken. Snijd een teentje knoflook en de platte peterselie heel fijn. Rasp de schil van een hele citroen en meng dit samen met de knoflook en peterselie in een kommetje.
Zet het kommetje in de koelkast.

Stap 6

2 ½ uur voordat we alles gingen serveren heb ik de deksel schuin op de pan gelegd om het indikken van de stoof te versnellen. Één uur voor tijd heb ik de deksel helemaal van de pan gehaald. Voeg ook een uur voordat je gaat eten de kastanje champignons toe. Snij deze eerst in grove stukken.

Stap 7

Wanneer je stoof dik genoeg is en je deze wil gaan eten, kook je de verse tagliatelle.
Zodra dit klaar is maak je het bord op en strooi je de gremolata en de kaas over de stoof.

Serveren

Tip: serveer dit gerecht met knoflook toast en je zet een geweldig Italiaans gerecht op tafel.

Smakelijk eten!

Maak je mijn recept en plaats je dit op Instagram? Tag @braaiensnaai en ik plaats je gerecht in mijn story.