• Recept
 • Ingredienten
 • Bestellen

Gestoofde lamsspare ribs met een uien balsamicosaus

Gestoofde lamsspare-ribs | BBQuality

Gestoofde lamsspare ribs met een uien balsamicosaus


Verwijderen van het vlies

Dep de iberico rack goed droog en maal er wat grof zout overheen. Laat dit (bij voorkeur een dag) in de koelkast staan zodat de rack een beetje opdroogt aan de buitenkant.

Bereid de BBQ voor om op 110°C indirect te roken. Terwijl de kolen gloeiend aan het worden zijn gaan we deze al gebruiken om het vlees even aan te braden. Vlak voordat je de kolen in de BBQ stort leg je een rooster op de starter en braad je de rack een paar minuten per kant even aan boven deze hitte. Leg de rack nu even aan de kant terwijl je de BBQ zelf verder klaar maakt.

Zodra de BBQ op temperatuur is voeg je je favoriete rookhout toe en plaats je de rack op het rooster (de “vrije” botjes naar de kolen toe). Bereid intussen de laksaus door de suiker, balsamicoazijn, mosterd, knoflookpoeder en uipoeder te mengen.

Als de rack een kerntemperatuur van ongeveer een 45°C heeft breng je een enkele laag laksaus aan en laat je de rack verder doorgaren naar 60°C.

Het moment dat de rack de 45°C “raakt” is dit ook het moment om de reeds voorbereide tomaten & tortilla de patas in de oven of tweede BBQ te plaaten (zie hieronder voor de recepten).

Bij een kerntemperatuur van 60°C is het tijd om de rack van de BBQ te halen. Pak de rack losjes in met aluminium folie. Na ongeveer 10 min is het tijd om het vlees aan te snijden en te genieten!

Bereiding Gepofte tomaten & tortilla de patas

Niet iedereen is zo BBQ verslaaft dat ze meerdere BBQ’s ter beschikking hebben dus deze bij gerechten kunnen ook heel goed in de traditionele oven bereid worden. Voor beide gerechten heb je een oven of BBQ (indirect) temperatuur nodig van een 180°C.

 

Voorbereiding gepofte tomaten

Pel de knoflookteentjes voor de tomaten en snij deze in dunne plakjes welke je ook in de lengte nogmaals doorsnijd. Snij de tomaatjes kruislings in aan de bovenzijde (met een broodmes gaat zit heen erg snel als ze vers zijn) en duw in half plakje knoflook in de snede. Doe de tomaatjes nu in een klein ovenschaaltje: Ze moeten “gezellig” tegen elkaar aanliggen. Maal over de tomaatjes nog wat peper en zout heen.

 

Voorbereiding tortilla de patas

Schil de aardappelen en kook deze in ruim water met zout ongeveer een minuut of 5 en laat deze afkoelen. Als je geen zin in schillen hebt kan je ook voorgekookte aardappel schijfjes nemen. Pel en snij de ui in dunne ringen en snij de ringen in kwarten. Pers de knoflook uit. Smelt in een pan de boter en bak hierin de ui en de knoflook voor een minuut of 2 a 3. Voeg de aardappelschijfjes toe en bak dit mengsel samen ook nog een 5 minuten zodat de aardappelen een bruin korstje krijgen.

Kraak de peperbolletjes (als je geen vijzel hebt kan je ze ook in een dubbele diepvrieszak doen en je met een hamer uitleven). Kluts de eieren los en breng op smaak met zout en de gekraakte peper. Meng de afgekoelde aardappelen door het ei mengsel. Bekleed een ovenschaal of grote skillet met bakpapier en stort het mengsel hierin vlak voor het afbakken.

 

Bereiding gepofte tomaten & tortilla de patas

Plaats de tomaten en tortilla de patas in de voorverwarmde oven (of BBQ) en bak deze in ongeveer een half uur gaar.

comments comments

Keuken Mediterraans
Voorbereidingstijd 00:10
Bereidingstijd 02:00
Aantal personen 1 a 2
 • Lamsspare ribs
  500 gram
 • Uien
  2 hele in ringen
 • Knoflook
  1 teen
 • Witte wijn
  100 ml.
 • Bouillonblokje rundvlees
  1
 • Salieblad gedroogd
  1 theelepel
 • Balsamico azijn
  1 eetlepel
Print dit recept