Konijnenstoof recept

Konijnenstoof recept | BBQuality

Konijnenbouten, wat een heerlijke stoof kun je hiermee maken. Dit konijnenstoof recept in combinatie met BBQuality Blond bier is een zeer smakelijke stoof geworden. Let op, niet met ieder bier kun je stoven. Je hebt de kans dat wanneer het bier over het kookpunt gaat een bittere smaak blijft geven. Met het BBQuality Blond bier, verdwijnt het bittere wat uiteindelijk samen met o.a. venkel, sjalot-ui, bospeen, gerookt spek, tijm en knoflook een geweldige stoof maakt. Een erg lekker konijnenstoof recept, al zeg ik het zelf.

Ingrediënten

  • 100 milliliter kookroom
  • 350 milliliter wild fond
  • 2 theelepels groene peperkorrels (uit vocht)
  • 100 gram spekblokjes
  • 6o gram gedroogde dadels zonder pit
  • peper en zout
  • ongeveer 100 gram roomboter
  • ongeveer 100 gram bloem

Bereiding

Om het wat makkelijker te maken, gaan we een stappenplan maken. Het zijn een aantal stappen die we doen en dan kan de stoof 2,5 tot 3 uur rustig stoven.

Wil je deze op kolen of hout bereiden zorg dat de hittebron wordt aangestoken. Op gas of anders kan natuurlijk ook.

Stappenplan:

1)  Snijwerk. Pel de sjalot-ui en knoflook. Schil de bospeen. Snijd de stengels van de venkel. Snijd alles in stukken, dit mag een beetje grof. De gedroogde dadels snij je in ringen.

2)  Zet de dutchoven of braadpan met deksel op een hittebron en smelt hier een klont boter in. De konijnenbouten haal je eerst door de bloem. Klop ze wel even af voordat ze in de pan gaan. We gaan de bouten een beetje kleuren door deze aan beide kanten te bakken, nog even niet garen.


We gaan verder:

3)  Haal de konijnenbouten uit de pan. Als de boter zwart is geworden, gebruik dan even nieuwe boter. Je kan nu beginnen met de groente. Voeg als eerste de spekblokjes, sjalot-ui en knoflook toe. Fruit ze even aan en voeg dan alle andere groente, kruiden, klein gesneden dadels en groene peperkorrels toe. Roer alles goed door elkaar.

4)  Leg nu de aangebraden konijnenbouten er bovenop, voeg het bier en de wildfond toe. Zorg dat de bouten onder "water" liggen.

5)  Breng het geheel nu aan de kook en zet op laag vuur om heel rustig verder gaar te stoven. Het stoven duurt 2,5 tot 3 uur. Je ziet het wanneer het vlees gaar is, het gaat dan namelijk los op het bot zitten.

Als de stoof 2 uur aan het garen is, dan kun je met de bijgerechten beginnen. Je kunt bijvoorbeeld gekookte krielaardappelen maken of een aardappelpuree. Je kunt eventueel de bospeen die over is koken in water met zout, suiker en boter om erbij te serveren.


Op smaak brengen en afbinden

Wanneer de konijnenbouten mooi gaar zijn gestoofd en het vlees bijna van het bot valt, gaan we de saus afmaken en afbinden met een roux.

Haal voorzichtig de bouten samen met de groenten uit het kookvocht en leg dit in een schaal. Dek deze af met aluminiumfolie om warm te houden.

Voeg 100 milliliter kookroom aan het kookvocht toe en giet het geheel in een litermaat. Kijk hoeveel kookvocht erin zit. Om een liter saus te binden heb je 80 gram roux, 40 gram roomboter en 40 gram bloem nodig. Heb je 800 milliliter vocht in totaal dan heb je 64 gram roux nodig. Je moet dus even rekenen voor de verhouding.

Hoe maak je de roux?

Bruis de juiste hoeveelheid boter in de pan uit en voeg de juiste hoeveelheid bloem toe. Doe dit op laag vuur of weinig verhitting, anders brand het aan. Meng het goed door en doe dit ongeveer een minuutje. Laat het zo al roerend garen. Vervolgens giet je heel rustig, onder voortdurend roeren met een garde, het kookvocht toe. Je ziet nu de binding komen. Is de saus iets te dik, dan kun je dit afdunnen met vocht uit de schaal waar de bouten en groenten in liggen of je gebruikt wat water.

Breng de saus goed op smaak met gemalen zeezout en gemalen peper.


De konijnenstoof is bijna klaar

Als de saus de gewenste dikte heeft en goed op smaak is, voegen we de bouten en de groente weer toe. Even verhitten, wel opletten dan het niet aan de kook raakt. Dan is deze konijnenstoof klaar om te serveren.

Smakelijk eten!!!

Maak je dit konijnenstoof recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.