Heerlijk vlees voor een nette prijsWouter – Heinkenszand
Terug
  • Recept
  • Ingredienten
  • Ook interessant

Shortribs Southern-style

Shortribs Southern style | BBQuality
Terug

Een van mijn favorieten stukken vlees is shortribs. Het vlees leent zich erg goed om op verschillende manieren te verwerken. Gewoon van het bot eten, in plakjes op een broodje of burger, of klein gesneden voor in een buritto, het is erg veelzijdig.

Dit keer doe ik het van het bot, southern style! Vlees, mais, coleslaw, brood en nachos.

Voorbereiding

De shortrib heeft wat bewerking nodig alvorens je deze gaat bereiden. Dit is de moeite waard, want je creëert echt een beter eindresultaat!

Leg de shortrib met de botten naar beneden op een snijplank. Pak een scherp mes en snijd de shortrib helemaal schoon, zodat er geen vet en vliesjes meer op het vlees zitten.

Vlies verwijderen

Draai de shortrib om, pak een lepel, steek het uiteinde van het handvat onder het vlies op een van de hoeken van het vlees. Voorzicht wrikken totdat er meer vlies loskomt en trek vervolgens het vlies er volledig af.

Shortrib in de rub

Rub de shortrib aan alle kanten royaal met de BBQuality All Purpose rub. Trek er daarna strak wat huishoudfolie omheen. Leg het vervolgens in de koelkast en laat dit gerust een nacht intrekken.

Indirect roken

Zet je BBQ op indirect, 110/120 graden.

Schik een eiken rookchunk op je kolen, plaats je shortrib in je BBQ en sluit het deksel.

De short rib wordt in totaal 3 uur gerookt. Zie je dat je BBQ niet meer rookt, vul dan je rookhout bij. Gebruik chunks, want met snippers is dit niet te doen. Ik heb in 3 uur tijd 4 chunks gebruikt.

Om de shortribs te bevochtigen tijdens het roken, heb ik een kersenbiertje gebruikt. Zorg dat je bakje niet droog kookt en vul bij wanneer nodig.

De shortrib is onder de pannen, nu heb je de tijd om de mais en coleslaw voor te bereiden.

Maiskolf

Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Wanneer het gesmolten is, voeg 30 gram BBQuality All Purpose rub toe. Los de rub een beetje op in de boter door goed te roeren. Smeer de maiskolven dik in met het botermengsel en zet de maiskolven gekoeld weg. De boter koelt af en wordt hard. Bestrijk nu de maiskolf dunnetjes met honing.

Coleslaw

Snijd alle groenten in kleine dunne reepjes, ook wel julienne genoemd.

Meng de mayonaise, azijn, yoghurt, limoensap, honing en mosterd met de gerookte paprikapoeder en peper en zout naar smaak.

Giet de dressing door de groente, schep door en laat intrekken.

Laat het geheel bij voorkeur een paar uurtjes trekken, voor het lekkerste resultaat.

Terug naar het vlees

Na 3 uur roken begint de bark te ontstaan. Bark is een reactie van de rub, vleessap en rook. Er vormt een zwarte korst rondom je vlees. De bark heeft echt een hele diepe en dikke BBQ smaak en is erg lekker. Het lijkt dat het vlees verbrand omdat het helemaal zwart wordt, maar geen nood, dit hoort zo.

Na het roken moet het vlees nog garen en dit doe je tot een kerntemperatuur van 94 graden, je hebt dan nog een echte bite en ook erg mals vlees.

Om het proces een handje te helpen pak je het vlees in. Bij spareribs gebruik je aluminiumfolie, bij shortribs vetvrij bakpapier. Bakpapier zorgt ervoor dat het vlees niet 100% wordt afgesloten en daardoor behoud je de bite in het vlees.

Serveren shortribs

Heeft de shortrib een kern van 92 graden bereikt, grill dan kort je mais af.

Presenteer alle ingrediënten zoals je dat mooi vindt, hieronder een voorbeeldje hoe ik het heb gedaan.

Nachos

In deze schaal heb ik bluecorn nachos gebruikt voor de kleur, maar dit is echt niet noodzakelijk, de smaak is namelijk precies gelijk aan gewone nachos.

Op de nachos gebruikte ik een sriracha mayo, deze is spicy en kruidig, maar dit kan je prima vervangen voor een goede bbq of chili saus, cheddar of guacamole.

Maak je mijn recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.

comments comments

Keuken Amerikaans
Voorbereidingstijd 00.45
Bereidingstijd 07.00
Aantal personen 4 personen
Shortrib
ca 1500 gram
Chunks eikenhout
4 stuks
BBQuality All Purpose Rub
1 potje

Maiskolf:
Maiskolf
4 stuks
Honing
1 eetlepel
BBQuality All Purpose Rub
30 gram
Boter
100 gram

Coleslaw:
Rode ui
1 stuk
Yoghurt
100 milliliter
Mayonaise
100 gram
Limoen
1 stuk
Grove mosterd
1 theelepel
Gerookte paprika poeder
1 theelepel
Azijn
1 eetlepel
Honing
1 eetlepel
Witte kool
250 gram
Wortel
100 gram
Zout
naar smaak
Peper
naar smaak