Boer, Boskamp, buikspek

Klus nummer twee: buikspek. Paul en Claus, waar zadelen jullie me nu mee op? Dat dacht ik. In mei? Buikspek? Dat is toch meer wat voor bij de erwtensoep. In december. Het klinkt ook voor geen meter: buikspek. Buikspek, buikspek, buikspek. Dikke pens, buikwand. Johan Boskamp die giert van het lachen waardoor zijn buik(spek) trilt. En daarna twee handen – tevreden over zijn eigen grap – op zijn buik(spek) legt.

“Maar, je bent een man Bart. Je bent een man. En die houden van vlees. Ook van buikspek.” Ik praatte mezelf wat moed in. “Ook van buikspek met zwoerd, Bart.”

Wat een boer niet kent

Dat eet-ie niet. Dus eerst maar eens op onderzoek uit. Ik kom een beetje op onbekend terrein. Heb ik het wel eens op? Vast, maar naar binnengeschoven zonder erbij na te denken. Niet bewust geproefd. Eerste hulpmiddel om buikspek beter te leren kennen: Google. M’n wijze makker. Ik toets het vleeswaar in en druk op enter. Ogen dicht en fingers crossed, want ik hoop dat mijn vrees geen waarheid wordt. Gelukkig zie ik als snel woorden als ‘goddelijk’ en ‘delicatesse’ en staat er ‘zo zacht als boter’. Pak van m’n hart.

De boer studeert

Ik moet het dus maar snel leren kennen. Lezen geblazen. Les 1: het is vlees van de buik van een varken. Zo ver was ik zelf gekomen. En verder? Spek zit ook op de rug, maar dat is een stuk vetter (les 2). Nr. 3: spek is sowieso vet en vet is ongezond. Maar… vet zorgt ook voor smaak én het maakt het vlees sappig. Mals. Zwoerd is de buitenste harde laag die aan het spek vastzit. Het is de huid. Zonder haren of modder. Geen les, maar een persoonlijke ervaring: ik weet nog dat ons pap hier gek op was, lekker knauwen.

Hongerige boer

Google, ik krijg er verrekte honger van. Mijn maag knort. Nog even opzoeken hoe ik buikspek moet bereiden en dan nodig ik Johan Boskamp bij mij thuis. Gezellig met z’n tweeën. Een avond met bier, een goddelijke delicatesse en eindeloos lullen over voetbal. Romantisch man, ik kijk er naar uit.                               

Paul, Claus

Schiet eens op met die buikspek. Ik heb Johannes al geappt. Ik ga dit mooie stuk vlees in een pekelbad leggen. Een dag en een nacht. Daarna zal ik ‘m low & slow op de bbq bereiden. Hebben jullie nog meer tips?