Ongekoeld transport

Bijna zeven jaar geleden is het al weer dat we zijn gestart met BBQuality. Een ware revolutie was het dat je vlees via de post kon verzenden zonder gekoeld transport. Op die manier kon de lokale slager ineens heel Nederland bedienen.

EPS verpakking

En dat je vlees ongekoeld via de post kon verzenden kwam door de manier van verpakken. Het verse of bevroren vlees ging in een EPS (piepschuim) doos en daarnaast werden er gelpacks met droogijs aan toegevoegd. Op deze manier konden we bijna 36 uur garanderen dat het vlees goed gekoeld bleef. Afhankelijk van de buitentemperatuur.

Helemaal in het begin verpakten Paul en ik het vlees en brachten het zo laat mogelijk naar een PostNL punt zodat het zo kort mogelijk buiten de vriezer bleef. Hoe later bij de vervoerder hoe beter.

Ontwikkeling transport

Maar net zoals de verpakkingen werden ontwikkeld werd het transport ook verbeterd en de grote sprong voorwaarts in het aanbieden van service was door over te stappen naar een avondlevering. Onze nieuwe vervoerder Trunkrs werkte alleen met avondleveringen tussen 17.00u – 22.00u. Het grote voordeel daarvan was weer dat het pakket pas in de middag bij ons werd opgehaald. Het vlees is dus veel korter onderweg en daardoor kunnen we de kwaliteit beter waarborgen.

Biologisch afbreekbare Icepacks

De eerste stap voorwaarts voor ons in het verduurzamen van de verpakking was toen we overstapten naar de Icepacks van Recycold. Recycold is ontstaan uit een idee vanuit de HAS. Er was een gel ontwikkeld die biologisch afbreekbaar was en gevuld kon worden in papier. De gelpacks zijn bedrukt met ons eigen logo en kunnen nadat ze zijn ontdooid met een beetje water zo door de gootsteen gespoeld worden. Volledig biologisch afbreekbaar.

Van EPS naar karton

Zoals gezegd hadden we de eerste stap nu gezet maar we wisten dat we door moesten. In het verleden kregen we best veel commentaar op de EPS dozen omdat ze moeilijk zijn af te voeren en sommige gemeentes er zelfs geld voor vragen. Daarom bedachten we toen een tijdelijke oplossing waarbij je de dozen naar ons retour kon zenden en je in ruil een tegoedbon kreeg. Een prima tijdelijke oplossing waar toch veel klanten gebruik van maakten maar we wisten dat we door moesten.

Toen zijn we in gesprek gegaan met onze vervoerder. Het afleverpercentage is zo ontzettend hoog bij ze alleen hadden we nog geen alternatief voor de pakketten die onverhoopt toch vertraging opliepen. Ons voorstel was toen om op elk depot een diepvries te zetten voor de pakketten die vertraging opliepen. Op die manier kan de kwaliteit gewaarborgd blijven en kan het pakket de dag erna alsnog worden aangeboden. En daar gingen ze mee akkoord. Dus toen hebben ze vorig jaar op elk depot een diepvries geplaatst voor de pakketten die om wat voor reden dan ook vertraagden. En konden wij beginnen aan de ontwikkeling van de nieuwe verpakkingen.

Papieren isolatielaag

Na veel testen van verschillende diktes karton en verschillende afmetingen kwamen we tot de conclusie dat alleen karton en icepacks niet voldoende was. Dus zijn we verder gaan kijken naar een extra isolatielaag. En dat is de extra beschermlaag die je nu in onze verpakking vindt waardoor de hele verpakking van doos, ijs en extra isolatielaag zo bij het oud papier kan.

Duurzaam

Voor ons is dit een mooi proces geweest in samenwerking met verschillende welwillende partijen waardoor we nu deze manier van verpakken kunnen aanbieden. Zoals je kon lezen ben je hierin altijd afhankelijk van ontwikkelingen en medewerking van partners. En moet je ergens ook zelf in geloven. Maar als die voorwaarden aanwezig zijn kan je tot mooie oplossingen komen en daarom zijn we nog steeds erg trots op onze nieuwe manier van verpakken.

 

Claus

BBQuality