Lamsvlees

Lamsvlees

Nederland is een echt lamsvlees producerend land. Meer dan 300.000 lammeren worden er elk jaar geboren. In het voorjaar zie je ze weer buiten. Over de dijken en in de weides. Lammetjes zijn echt het ultieme teken van de lente.

Kwaliteit

En de Nederlandse lammeren staan bekend om hun uitstekende kwaliteitsvlees wereldwijd. Het merendeel van de lammeren wordt geëxporteerd. In het buitenland wordt het lamsvlees beter gewaardeerd dan in Nederland en zijn ze bereidt er meer voor te betalen.

Belangrijke afzetlanden zijn België en Frankrijk. Daar gaan vaak de beste lammeren van ons land naar toe. En daarnaast zie je dat er ook steeds meer naar de rijkere landen in het Midden Oosten gaan.

Texels lam

Er zijn verschillende rassen schapen zoals dat ook bij runderen en varkens het geval is. De schapen uit Nieuw Zeeland en Australië zijn over het algemeen wat kleiner dan de Nederlandse schapen, dus ook hun lammeren.

De Texelse lammeren zijn wereldwijd misschien wel een van de bekendste lammerensoorten. Ze zijn populair door hun gespierde bouw. Er zit relatief veel vlees aan hun jonge lichaam. En doordat ze in de zilte zeelucht grazen wordt er ook een kenmerkende zoute smaak aan toegeschreven. Dit maakt ze ook prijziger en daardoor staan ze ook minder vaak bij de Nederlandse restaurants op de kaart.

En ondanks dat we dus veel lamsvlees produceren zal Nederland nooit echt een lamsvlees etend land worden. We kennen eigenlijk geen klassieke Nederlandse gerechten met lamsvlees. En dat is eigenlijk heel opvallend. Zeker omdat we zoveel produceren.

Uitgesproken smaak

 Waarschijnlijk is dit te wijten aan de uitgesproken smaak van lamsvlees. Zeker als het wat vetter is dan heeft het meer smaak. De magere delen zijn wat neutraler van smaak. Maar van oudsher lijken wij minder van de te sterke smaken houden.

Ook niet gek dat lamsvlees vooral erg populair is bij de landen rondom de Middellandse Zee. Daar houden ze toch wat van de meer uitgesproken smaak. Vaak in combinatie met knoflook, rozemarijn en tijm. Of in de Noord Afrikaanse landen als stoofgerecht met wat zwaardere kruiden als komijn en koriander.

Geen lamsvlees land

En zo kunnen wij ook zien aan onze verkopen dat lamsvlees in Nederland niet populairder aan het worden is. Het wordt vooral nog veel verkocht onder de Nederlanders met een migratie achtergrond veelal uit de Afrikaanse landen. En dat vinden wij jammer. Want het is zo’n lekker zacht en mals stukje vlees. Wat je op veel verschillende manieren kan combineren. Misschien dat de relatief hoge prijs ook vaak een belemmeringen kan zijn. We weten het niet zeker. Maar hoe dan ook. Wij bij BBQuality houden heel erg van lamsvlees. Grill een lekkere lamsrack op de BBQ. Stoof een mooie schenkel of bak een heerlijke lamsfilet. Probeer eens iets anders en laat je verrassen!

Oh ja: vergeet onze maandactie niet: Boven de 100 euro krijg je een lamsschenkel, helemaal gratis!