• Recept
 • Ingredienten
 • Bestellen

Poussin recept met rode druiven en rozemarijn

Poussin klaar 01

Je raadt het al, ook dit recept heeft Marcel van Mac’s BBQ pit voor ons geschreven en gefotografeerd. Het is wederom een mooie compositie geworden die je inspireert om dit Poussin recept eens zelf te gaan maken. Dit recept is geschikt voor twee personen.

Poussin recept met rode druiven en rozemarijn

We beginnen deze keer met een weetje en wel de volgende. Wat is nu eigenlijk een Poussin? Een Poussin is de naam die slagers gebruiken voor een jonge kip, welke niet ouder is dan 28 dagen. Een Poussin weegt meestel rond de 400 – 450 gram, maar mag geen hoger gewicht hebben dan 750 gram. Soms wordt de Poussin ook wel eens voorjaarskip genoemd, maar dit klopt niet. Een voorjaarskip is een kip met een gewicht tussen de 750 – 900 gram. Het is maar dat je het weet!

Voorbereiding Poussin met rode druiven en rozemarijn

Doe de ongezouten boter samen met de zwarte peper, het zout en de fijngesneden knoflook en rozemarijn bij elkaar in een kom en meng alles goed door elkaar.

Haal de druiven uit de verpakking en knip als het nodig de tros in wat kleinere trosjes, zodat we die later mooi rondom de Poussin kunnen leggen. Doe de druiven vervolgens in een schaal, verdeel er wat olijfolie overheen en wat vers gemalen zwarte peper. Meng de druiven, olijfolie en de peper voorzichtig door elkaar, totdat de druiven helemaal bedekt zijn met de olie.

Inmasseren Poussin

Haal de Poussins nu uit de verpakking en maak deze wanneer nodig schoon met wat keukenpapier. LET OP; Was gevogelte nooit met water, dit zal de bacteriën juist verspreiden over je handen en de keuken en dat willen we natuurlijk niet! De eventueel aanwezige bacteriën op de kip zullen zeker worden gedood bij het garen van je gevogelte. We pakken nu onze eigengemaakte kruidenboter erbij.

Maak (gezien vanaf de zijde van de poten) met je vingers voorzichtig ruimte tussen de borst en het vel van de Poussin, aan allebei de kanten van het borstbeen. Probeer hierbij het vel niet kapot te trekken.  Stop hier vervolgens wat van de kruidenboter tussen en masseer dit voorzichtig met je vingers tot het zich overal tussen de borst en de huid van de Poussins heeft verdeeld. Dit doen we niet alleen om de Poussin wat meer smaak te geven, het helpt tevens te voorkomen dan de borst uitdroogt.

Smeer nu de buitenzijde van de Poussins in met het restant van de kruidenboter en stop anderhalf takje rozemarijn in iedere buikholte.

Nu gaan we de poten met wat kookgaren aan elkaar binden en plaatsen dan de Poussins in het midden van een ovenschaal. We pakken de druiven en de takjes rozemarijn erbij en verdelen deze mooi om de Poussins heen.

Bereidingswijze Poussin met rode druiven en rozemarijn

Bereid je barbecue voor op een indirecte sessie met een temperatuur in de barbecue van ongeveer 190ºC. Als de barbecue op temperatuur is, dan plaats je de Poussins in je barbecue.

We gaan de Poussins garen tot ze een kerntemperatuur heben bereikt van minimaal 75ºC (gemeten in het dikste gedeelte van het dijbeen. Let er hierbij op dat je niet op het bot meet, aangezien dit een vertekend beeld geeft). Ook hier is wederom een kerntemperatuurmeter eigenlijk een must om de juiste gaarheid te bepalen. Als je (nog) geen kerntemperatuurmeter hebt, dan kan je de gaarheid ook controleren. Doe dit door er met een saté prikker in te prikken. Als er heldere sappen uit komen, dan is je Poussin gaar. 

De Poussin heeft een mooi maatje en is perfect voor een hoofdgerecht. Hierbij heeft ieder zijn eigen mini kippetje en je nog ruimte over kan hebben voor een starter en een dessert. Het ingekookte sap van de rode druiven die op de bodem van de ovenschaal ligt, zorgt voor een heerlijk zoetige saus. Dit gerecht hoe eenvoudig het ook is, heeft alles in zich, om bij een feestelijke gelegenheid zoals bijvoorbeeld Kerst of bij een romantisch diner kan worden geserveerd.

Wij hebben ervoor gekozen om er wat geroosterde aardappels bij te serveren. Bon apetit!

comments comments


 • Poussin met rode druiven
 • Poussin
  2
 • Ongezouten boter
  40 gram
 • Fijn gesneden Rozemarijn
  2 eetlepel
 • Fijn gesneden knoflook
  1 teen
 • Zwarte peper
  1/2 theelepel
 • Zout
  1/2 theelepel
 • Rode druiven
  1 kilo
 • Rozemarijn
  3 takjes
 • Olijfolie
  2 eetlepels
Print dit recept