Een paar handige BBQ tips

Wij helpen je als startende BBQ goeroe graag op weg om het beste BBQ resultaat te bereiken. Hieronder vind je een aantal handige BBQ tips.

Aansteken van je BBQ

De eerste BBQ tip is hoe steek je je BBQ aan. Om je bbq aan te steken kun je het beste een kolenstarter gebruiken. De kolenstarter is een essentieel hulpmiddel! Voor het aansteken van de bbq vul je de kolenstarter ongeveer 2/3 met kolen. Steek de kolen van onderuit aan. Als de kolen rood gloeien kun je ze verdelen over de twee verschillende helften van de BBQ. Plaats aan de kant zonder kolen een lekbak om het vet op te vangen. Daarnaast kun je ook een stukje aluminium folie plaatsen op het kolenrooster.

In het lekbakje kun je water of een andere vloeistof doen, dit houdt de temperatuur in je barbecue ook wat stabieler.

Leg (indien gewenst) rookhout op je kolen, plaats het bovenrooster en leg je vlees aan de kant waar geen kolen liggen.

Plaats het deksel zo dat de luchttoevoer, vol open en zo ver mogelijk van het vuur af staat. Op deze manier moet de rook en warmte langs je vlees voordat het uit de barbecue kan.

Met de onderste luchttoevoer regel je de temperatuur.

Indirecte of directe methode

Je kunt je vlees op twee manieren op de BBQ bereiden. Dit kan op de directe en de indirecte manier. Dit wil zeggen dat je het vlees boven de kolen (direct) legt of naast de kolen (indirect) legt.

Het komt er in het kort op neer dat je twee zones maakt in je BBQ. Één gedeelte met kolen en het andere gedeelte zonder kolen, de zogenoemde lekbak.

  • Indirect; Naast de kolen
  • Direct; Boven de kolen

Olie  

Voorzie elk stuk vlees alvorens het te kruiden met een laagje olie. Neem hiervoor een hittebestendige olie zoals zonnebloem-, druivenpit-, rijstpit-, of arachideolie.

Gebruik GEEN extra vièrge olijfolie want die is niet geschikt voor verhitting. DUS OOK NIET IN EEN KOEKENPAN.

Hierdoor blijven je kruiden beter aan je product plakken. De olie zorgt er vooral voor dat de smaken van je kruiden beter tot zijn recht komen. Je hebt eigenlijk meer smaak van je kruiden en het vermindert de kans op vastplakken aan het rooster.

Klaar om je eerste vlees te bereiden? Kijk dan snel op onze pagina met basisbereidingen voor de BBQ.