Gyros spiesen recept

Gyros spiesen recept | BBQuality

Inleiding:

Een broodje gyros met verse tzatziki, een Griekse lekkernij die ook in Nederland veel gegeten wordt. In dit gyros spiesen recept maken we, zoals de naam van het recept al zegt, gyros spiesen en we serveren er tzatziki en pitabrood bij. De spiesen worden indirect gegaard op de BBQ. Dit kan natuurlijk ook in de oven.

Ingrediënten

  • circa 1100 gram procureur
  • Noskos the Greek
  • 3 witte uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 komkommer
  • 8 eetlepels Griekse yoghurt
  • peper & zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • pita broodjes

Benodigdheden


Voorbereiding:

Procureur snijden en marineren

Snij de procureur in dikke plakken en snij daar vervolgens blokjes van, zorg er voor dat de blokjes ongeveer dezelfde maat hebben. Door de blokjes procureur in dezelfde maat te snijden zorg je ervoor dat alle stukjes ongeveer tegelijk gaar zijn. Doe 5 eetlepels Noskos the Greek in een mengkom en voeg hier 4 eetlepels olijfolie aan toe. Roer het goed door en doe de gesneden procureur in de marinade. Roer alles goed door, zodat alle stukjes procureur in de marinade zitten. Zet het vlees ongeveer 1 uur in de koelkast om te marineren.

Tzatziki maken

Rasp de komkommer en vang de rasp op in de fijne zeef. Zorg er voor dat de zeef boven een bak hangt. Laat de rasp ongeveer 10 minuten in de zeef zitten, zo kan een groot gedeelte van het vocht uit de rasp lopen. Doe ondertussen 8 eetlepels Griekse yoghurt in een mengkom en rasp hier 2 tenen knoflook in. Knijp de komkommer rasp voorzichtig uit boven de zeef om nog meer vocht te verwijderen. Voeg de komkommer rasp toe aan de Griekse yoghurt en roer alles goed door. Breng de tzatziki op smaak met peper en zout en zet in de koelkast tot gebruik. Naarmate de tzatziki langer staat zal deze steeds lekkerder worden.

Spiesen maken

Snij de uien doormidden en verwijder de schil en de voor en achterkant. Snij de halve uien nu in partjes. Haal de procureur uit de koelkast en meng deze nog even door. Spies nu om en om een stukje procureur en een stukje ui aan de spiesen. Doe dit tot al het vlees en uien op zijn.

Bereiding:

BBQ aansteken en de gyros garen

Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 160 graden Celsius. Leg als de BBQ op temperatuur is de spiesen op de BBQ. Voeg eventueel nog wat rookhout toe voor extra smaak. Denk bijvoorbeeld aan een beetje appel of kersen hout. Gaar de gyros spiesen tot een kerntemperatuur van 65 graden Celsius.

Pitabroodjes afbakken

Als de spiesen bijna klaar zijn bak je de pitabroodjes af in de oven of ook op de BBQ. Als je de broodjes op de BBQ afbakt zullen ze wel wat smaak van de BBQ meekrijgen.

Serveren

Als de gyros spiesen en de pita broodjes klaar zijn haal je ze van de BBQ en leg je ze op een groot bord of een serveerplank. Haal de tzatziki uit de koelkast en doe deze in een bakje. Serveer de tzatziki bij de gyros spiesen en pitabroodjes. Eet smakelijk!

Heb je mijn recept van de gyros spiesen gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.