Côte de boeuf recept met Cowboy butter

Côte de Boeuf recept met cowboy boter | BBQuality

Inleiding

Een steak laat ik graag in z’n waarde zonder teveel poespas. Maar toch wilde ik wat anders proberen.. En de rub in combinatie met de boter brengt dit gerecht naar een hoger niveau. Deze heerlijke Côte de Boeuf wilde ik serveren met een smaakvolle Cowboy Butter, en de SE Harlem Rub van “the Rub Club” past hier dan ook perfect bij. Je kan deze rub eventueel vervangen door de pork rub van BBQuality en deze wat aanvullen met wat chilipoeder. Dit is een stoere en grove combinatie van de beste kruiden en specerijen die de smaak van steak onweerstaanbaar maakt. Tijm, rozemarijn, knoflook, tomaat en een beetje chili voeren de boventoon in deze rub. De combinatie vlees, rub en boter is echt fantastisch! Lees hier mijn côte de boeuf recept met cowboy butter.

Ingrediëntenlijst

 • circa 1,3 kilo Côte de Boeuf
 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 60 gram beenmergrol
 • 5 gram bieslook 
 • 5 gram platte peterselie
 • 5 gram tijm
 • 1 biologische citroen
 • 1 bol knoflook
 • 1 theelepel gerookt paprikapoeder 
 • Zwarte peper
 • Harlem Rub (of BBQuality pork rub aangevuld met chilipoeder)
 • Maldon/Zeeuwsche zout naar smaak

Benodigdheden

Voorbereiding

Als je het vlees in de vriezer bewaart, is het van belang dat je dit op tijd eruit haalt. Zo kan het langzaam ontdooien. Zelf doe ik dit al twee dagen van tevoren! Op de dag dat je de barbecue aansteekt, is het belangrijk dat je zowel de boter als het vlees één uur voor de bereiding uit de koelkast haalt. Zo komt 'ie op kamertemperatuur. Dep het vlees droog en bestrooi rijkelijk met de rub. Laat het minimaal 30 minuten intrekken.

Cowboy Butter maken

Steek de barbecue alvast aan op indirecte hitte. Snij de bovenkant van de bol knoflook af, doe deze in aluminiumfolie en bestrooi met peper, zeezout en olijfolie. Vouw het dicht als een pakketje en leg je knoflook 1 uur op indirecte hitte op je barbecue met een dome-temperatuur van rond de 150-200 graden Celsius. Door de knoflook te poffen, wordt de smaak zoet en hartig. Het duurt even maar je geduld zal beloond worden!

Start met het maken van de Cowboy Butter. Hak de platte peterselie, tijm en bieslook fijn en voeg deze toe aan de boter. Knijp - naar smaak - een halve citroen uit boven de boter. Hou er rekening mee dat elke citroen anders is qua smaak intensiteit. Mag het van jou nog wat frisser? Voeg dan ook de rest van het citroensap toe. Voeg als laatste ook de theelepel gerookte paprikapoeder toe aan de roomboter.

Gepoft

Haal de bol knoflook na één uur poffen van de barbecue en knijp deze - naar smaak - uit boven je boter. Smelt in de tussentijd de beenmerg in een pannetje op de barbecue. Zodra dit begint te pruttelen laat je deze even afkoelen - zo’n 3 á 5 minuten - en voeg deze dan toe aan de Cowboy Butter. Roer het geheel vervolgens goed door elkaar en breng het op smaak met zwarte peper uit de molen en Maldon zout of mijn favoriet de Zeeuwsche Zoute! De boter hoort smeuïg te zijn en moet de consistentie hebben van dikke yoghurt/hangop.

Dag van tevoren

De boter kan je gerust een dag van tevoren al maken - bewaar hem dan wel in de koelkast en houdt er rekening mee dat je het een paar uur voor het eten op kamertemperatuur laat komen.

Bereiding

Bbq voorbereiden

Bereid de barbecue voor op indirecte lage hitte met een dome-temperatuur tussen de 120 en 150 graden Celsius. Prik een thermometer in het dikste stuk van de Côte de Boeuf en laat het indirect garen tot een kerntemperatuur van 48 graden Celsius. Dan heb je de Côte de Boeuf mooi medium/rare.

Grillen

Haal het vlees van de barbecue. Stook nu je de barbecue flink op met verse houtskool tot een hoge temperatuur. Plaats de seargrate boven de hete kolen. Laat de seargrate even op warmte komen (vertrouw me, dit is het echt waard). Grill het vlees vervolgens aan elke kant voor 1 à 2 minuten. Hierna komt het moeilijkste gedeelte: het vlees 10 minuten laten rusten en niet gelijk aanvallen. Hierdoor blijft het heerlijk sappig. Let er wel op dat je het vlees enkel afdekt en niet inpakt in aluminiumfolie, want dan gaart het vlees verder door!

Aan tafel

Snijd het vlees los van het bot en snij er dikke plakken van ongeveer 2 centimeter van. Serveer met de goddelijke “Cowboy Butter” en genieten maar!

Eet smakelijk!

Bekijk hier een super handige video over het Côte de boeuf recept!

Heb je mijn Côte de boeuf recept met Cowboy butter gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @grilltimster en ik plaats je gerecht in mijn story.

Bekijk hier de website van Grilltimster.