Hooi gerookt ossenhaas recept met kersen-chocoladesaus

Hooi gerookt ossenhaas recept met kersen-chocoladesaus | BBQuality

Inleiding

Nu we midden in het kersenseizoen zitten, is dit het perfecte moment om dit leuke gerecht te maken. De lekkere zoete smaak van de kersen gaat goed samen met het bitterheid van de pure chocolade. Beide smaken passen zeer goed bij de ossenhaas. De kruidige rook smaak van de hooi maakt het gerecht helemaal af! Lees hier mijn hooi gerookt ossenhaas recept met kersen-chocoladesaus.


Ingrediëntenlijst

Ossenhaas

Kersen-chocoladesaus

 • 300 gram verse kersen
 • 125 milliliter rode wijn
 • 15 gram pure chocolade 85 à 90%
 • takjes tijm
 • teentjes knoflook
 • sjalot of kleine rode ui
 • 1 eetlepel honing
 • 3 eetlepel balsamicoazijn
 • 1 eetlepel roomboter
 • scheutje olie
 • 1 eetlepel mosterd
 • peper en zout

Benodigdheden

Voorbereiding

Begin met het aansteken van de BBQ; één helft voor directe hitte en de andere helft voor indirecte hitte. Breng de BBQ naar een dome-temperatuur van 120 graden Celsius. Week ondertussen alvast de hooi in de rode wijn, zodat het hooi de wijn goed opneemt. Verwijder ook alvast de pitten uit de kersen.

Bereiding

Hooi gerookte ossenhaas

Haal de ossenhaas ruim van te voren uit de koelkast, zodat 'ie wat op temperatuur kan komen. Doe vervolgens de rub op de ossenhaas en verdeel deze goed over de hele ossenhaas.

Zodra de BBQ op temperatuur is, doe je de geweekte hooi in de geperforeerde schaal. Hiervoor gebruikte ik een groente grillschaal voor op de BBQ. Zet deze schaal zo dicht mogelijk boven de kolen op de directe kant en leg de ossenhaas op de indirecte kant van de BBQ.

Laat nu de ossenhaas rustig roken en garen tot een kerntemperatuur van ongeveer 47 graden Celsius voor medium rare. Wil je het vlees liever rare hebben? Gaar dan niet verder tot een kerntemperatuur van 44 graden Celsius.

Zodra de temperatuur bereikt is, haal je de ossenhaas van de BBQ en verwijder je de schaal waar het hooi in zat. Dek de ossenhaas af met aluminiumfolie en laat deze nu rusten. Breng daarna de BBQ naar ongeveer 200 tot 220 graden Celsius.

Grill dan de ossenhaas op de directe kant nog eens mooi aan tot deze een mooie korst heeft gevormd. Haal de ossenhaas opnieuw van de BBQ af en laat hem weer minimaal 10 minuten rusten ingepakt in aluminiumfolie.

Kersen-chocoladesaus

Gedurende het verhogen van de temperatuur van de BBQ voor het afgrillen van de ossenhaas, warm je een skillet mee op. Snipper ondertussen de sjalot of rode ui. Maak ook de teentjes knoflook schoon, hak deze fijn en rits de blaadjes van de takjes tijm. Als de skillet op temperatuur is, voeg dan de olie en boter toe en laat dit smelten en uitbruisen.

Aanfruiten

Zodra dat gebeurd is, fruit dan de sjalot of rode ui aan tot glazig. Voeg daarna de knoflook toe en bak deze kort zachtjes mee. Voeg nu de kersen en tijm toe en laat 5 minuten zachtjes bakken tot de kersen wat zachter zijn geworden. Roer regelmatig!

Voeg vervolgens de wijn, balsamico, honing en mosterd toe en roer door. Breng dit nu aan de kook en laat rustig doorkoken voor ongeveer 10 minuten tot het de saus een mooie dikte heeft. Haal de skillet van de BBQ, hak de chocolade grof en voeg dit toe aan de saus. Roer het door tot het opgelost is. Breng de saus nu nog eventueel op smaak met zout en peper.

Serveren maar!

Als je de ossenhaas goed hebt laten rusten, kun je deze aansnijden. Roer de vleessappen, die eruit zijn gekomen tijdens het rusten, door de saus. Leg hem daarna in de skillet met de saus.  Lepel er vervolgens ook wat saus overheen. Garneer dit eventueel af met wat groens en serveer 'm op het midden van de tafel. Je kan ook de geportioneerde ossenhaas op de borden leggen en lepel er dan wat saus overheen. Laat het smaken!


Een superhandige video van dit recept vind je hier: BBQualityTV

Maak je mijn hooi gerookt ossenhaas recept met kersen-chocoladesaus en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.