BBQuality gaat bomen verkopen!

Zo heb ik nu je aandacht getrokken?

Maar het is wel echt waar :). Vanaf 1 juni 2020 kan je een stukje mee sparen voor ons eigen BBQualitybos. Een nieuw te planten bos van 1000 bomen in Nederland en 1000 bomen in Zuid-Amerika.

Maar hoezo dat dan hoor ik je denken. Nou dat zit zo:

Begin 2019 schreef ik een blog “De slager die minder vlees eet”. Ik schreef dit blog naar aanleiding van alle publiciteit die er hing rond minder vlees eten. En vooral het feit dat we veel te veel vlees aten als Nederlandse consument. Daarom was ik eigenlijk wel benieuwd naar hoeveel vlees ik at en of het realistisch was, wat eigenlijk “goed” zou moeten zijn. Goed, in de zin dat het verantwoord te produceren is zonder dat het ten koste gaat van het milieu (milieu in de ruimste zin van het woord).

Het leuke was dat dit blog zelfs werd opgepikt door de redactie van Nieuwsuur. Ze zijn hier met een cameraploeg naartoe gekomen. Daar gaf ik aan dat je als slager ook bezig moet zijn met de toekomst. En dat je ook je verantwoordelijkheid hebt om als vleesverkoper de andere kant van het verhaal uit te lichten. We zijn toen ook begonnen met de verkoop van vegetarische producten.

Leuk om je verhaal voor de camera te vertellen, maar daar was het natuurlijk allemaal niet om te doen. Ik wilde zelf onderzoeken of het mij zou lukken. En of het aantal kilo’s per jaar wat voorgeschreven werd realistisch is met het consumentengedrag van nu.

Mijn conclusie na een jaar:

Nee, niet gelukt!

Daar ben ik gewoon heel eerlijk in. Ik heb het een tijdje volgehouden. Ik kook graag en vind het leuk nieuwe recepten te ontdekken. Ook onze eigen vegetarische producten natuurlijk. Maar ik ben na een jaar niet minder vlees gaan eten.

Sterker nog. Ik heb gemerkt in deze gekke tijd van het Corona tijdperk. Dat ook juist door drukte, (zoals de meesten van jullie wel weten is het bij ons alleen maar drukker geworden in de webshop. En daarnaast ook nog de fulltime opvang van onze kindjes samen met mijn vrouw)  ik sneller ben teruggevallen in oude bekende eetpatronen. Juist door tijdgebrek. En dat dieet bevat toch bijna alleen vlees. In plaats van vleesvervangers bijvoorbeeld.

Voel ik me nu schuldig?

Nee, niet helemaal. Maar ik wilde vooral zelf aan den lijve ondervinden of het zo makkelijk is zomaar even de helft van je vlees uit je jaarlijkse menu te halen.

Want dat is natuurlijk wat er heel makkelijk gezegd werd. Als we gewoon even de helft consumeren is alles opgelost.

En dat vind ik dan weer veel te kort door de bocht en onrealistisch. Voor liefhebbers van vlees is dat best een schone taak. En dat zijn natuurlijk al onze klanten. Dan is minder vlees eten gewoon niet zo makkelijk.

Ik ben iemand die natuurlijk veel met eten bezig is. Ik kook heel graag en ik weet wel hoe het werkt in de branche natuurlijk. En als ik al heel veel moeite heb om minder vlees te eten, dan geldt dat denk ik al helemaal voor onze klanten en het grootste gedeelte van Nederland die er zelfs veel minder mee bezig is.

Maar ja wat dan als je het toch wel een beetje goed wilt doen?

Dat bleef dan toch maar in mijn hoofd spoken. Eigenlijk wil ik lekker kunnen blijven genieten van een mooi stukje vlees, zonder me er schuldig over te hoeven voelen. Niet dat ik nu 7 dagen in de week, 3x per dag vlees eet. Nee we eten elke week wel 2x in de avond vis. En ook echt niet elke dag vlees op mijn boterham of bij de lunch.

Ik ga nu geen term gebruiken in welk hokje je dan eigenlijk geplaatst wordt maar ik weet dus wel wat ik eet.

En toen ben ik toch nog een beetje verder de materie in gedoken en waarom de productie van vlees zo’n impact heeft op het milieu. Dat ga ik je nu niet allemaal uitleggen en kan je overal terugvinden. Ik dacht alleen maar, kan ik dan niet op een andere manier bijdragen?

CO2 Neutraal

Een tijdje later kwam ik iets tegen bij een vliegmaatschappij, waarbij je iets terug kon kopen om de uitstoot van het vliegtuig te compenseren.

En dat bleef maar hangen en ging borrelen in mijn hoofd. En toen dacht ik waarom zouden wij zoiets niet kunnen doen?

Wereldwijd is de ontbossing een groot probleem. Vooral in Zuid-Amerika wordt er nog steeds op grote schaal hout gekapt om ruimte te maken voor bijvoorbeeld veeteelt. Of voor de akkerbouw ten behoeve van het voer voor de veeteelt.

Toen dacht ik wat als wij nu onze klanten de mogelijkheid geven, en wij zelf natuurlijk als verkopers van onder andere Zuid Amerikaans vlees ook, om bomen terug te laten planten.

Iets terug doen

En toen werd ik enthousiast. Want als je door middel van een kleine donatie iets terug kan doen. En natuurlijk weet ik ook dat je dan bij lange na nog niet CO2 neutraal bent. Maar je doet wel iets. En hopelijk kan je zo ook iets in beweging zetten.

Ik vind het mijn taak als slager niet alleen om goed vlees te verkopen. Ik wil het ook anders doen dan hoe het in het verleden is gegaan in het vlees. Weten wat je verkoopt. Want ik denk echt dat de Online slager, de slager van de toekomst is. We bereiken door middel van onze webshop en de landelijke campagnes een steeds groter publiek. En dat geeft ons ook een podium om mensen voor te lichten en mensen te adviseren.

We willen je niks opleggen maar wel een keuze geven. Ik denk dat dat de manier is en het dan ook alleen maar werkt als het uit jezelf komt.

Trees For All

Toen ik eruit was ben ik gaan kijken wat er allemaal te koop is op dat gebied en kwam uit bij Trees For All. Een organisatie met al meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van nationale en internationale bosprojecten. En ook de enige die voldoet aan de strenge eisen voor het CBF keurmerk.

Ik legde ze mijn idee voor en ook zij werden enthousiast. Snel kwamen we bij elkaar om een plan te maken.

Het plan

Ons streven is om in 2 jaar een heus BBQuality bos te realiseren. Dit betekent dat er 1000 bomen in Nederland worden geplant en 1000 bomen in Zuid-Amerika. Daarvoor moeten we een bedrag ophalen van € 15.000.

De eerste 100 bomen sponsoren wij zelf. De rest van het geld hopen we in 2 jaar op te halen onder onze klanten.

Hoe kan je mee sparen

Als je een bestelling geplaatst hebt en je gaat afrekenen, krijg je aan het einde nog de keuze om voor € 2,50 mee te sparen voor ons bos. Een boom kost € 6,25 maar dat vond ik te hoog en ik wil het laagdrempelig houden.

Met een meter houden we bij hoe ver we zijn. Zodat het transparant is voor iedereen. Elke euro die gedoneerd word gaat naar het project.

Mochten we het bedrag nu niet halen binnen 2 jaar, planten we sowieso voor al het geld bomen. Maar het is leuker om ergens voor te streven en ik denk dat dat mogelijk is onder onze klanten.

Boomplantdag

Het lijkt ons heel mooi als we dit binnen 2 jaar kunnen realiseren en samen met onze BBQuality klanten een echt BBQualitybos kunnen planten.

Nogmaals CO2 neutraal zijn we dan nog niet maar we doen wel iets terug. En ik denk dat elke beweging voorwaarts begint met een kleine stap in de juiste richting.

Claus

BBQuality