Tomahawk met chimichurri recept

Tomahawk met chimichurri recept | BBQuality

Inleiding

De tomahawk van BBQuality is een showstopper en gaat fantastisch samen met Zuid-Amerikaanse chimichurri. De tomahawk zelf is eigenlijk hetzelfde als een ribeye, maar dan met een lang stuk bot eraan; is het bot verder afgezaagd dan is het een Côte de Boeuf. Potato potato. Tomato tomato. Oftewel één pot nat, maar zo gruwelijk lekker van de barbecue!

Ik hou ervan om zo’n mooi stuk vlees voor zichzelf te laten spreken. Er gaan bij mij alleen peper en zout op voor dit recept en je serveert het met de chimichurri. Ik neem je mee in mijn Tomahawk met chimichurri recept.

Ingrediënten

  • (Angus) tomahawk steak van circa 1200 gram
  • Grof zeezout (Zeeuwsche Zoute of Maldon)
  • 1 rode peper
  • Zwarte peper uit de pepermolen
  • 1 rode ui
  • 1 klein teentje knoflook
  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 15 gram verse oregano
  • 15 gram platte peterselie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn

Benodigdheden

Voorbereiding

Haal het vlees ruim van tevoren uit de vriezer. Ik laat een groot stuk vlees graag minimaal twee dagen in de koelkast rustig ontdooien. Laat het minimaal 1 uur op kamertemperatuur komen buiten de verpakking, dep het vlees droog en bestrooi met zeezout. Laat dat minimaal 30 minuten intrekken. Peper doe je pas na het grillen, want de peperkorrels kunnen verbranden en dat zorgt voor een bittere smaak.

Chimichurri

Begin met het maken van de chimichurri. Doe de platte peterselie en oregano zonder de takjes in de blender. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snij deze fijn. Voeg deze vervolgens toe aan de blender. Pel de rode ui en knoflook, snij ze klein en voeg ook deze toe aan de blender.

Als laatste voeg je de gedroogde oregano, de olijfolie en de rode wijnazijn er aan toe. Blend het geheel tot een grove consistentie waarbij je de ingrediënten nog kan zien.

Geen koriander

Bij veel chimichurri recepten wordt ook koriander gebruikt , waar ik zelf écht geen fan van ben, zodoende heb ik die hierin weggelaten. Je kunt de chimichurri gerust 2 dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren.

BBQ voorbereiden | grillen | aan tafel

Bereid de barbecue voor, voor een indirecte bereiding met een dome-temperatuur tussen de 120 en 150 graden Celsius. Prik een thermometer in het dikste stuk van de tomahawk steak en laat het indirect garen tot een kerntemperatuur van 48 graden Celsius. Dan heb je de Tomahawk mooi medium / rare.

Haal het vlees van de barbecue. Terwijl je de barbecue flink opstookt met verse houtskool tot een hoge temperatuur plaats je je seargrate boven de hete kolen. Grill het vlees nu direct aan elke kant voor 1 à 2 minuten. Hierna komt het moeilijkste: het vlees 10 minuten laten rusten en niet gelijk aanvallen. Hierdoor blijft het heerlijk sappig. Let er wel op dat je het vlees enkel afdekt en niet inpakt in aluminum folie want dan gaart het vlees verder door!

Snijd het vlees los van het bot en snij er dikke plakken van ongeveer 2 centimeter van. Serveer met de kruidige chimichurri. Geniet ervan!

Heb je mijn tomahawk met chimichurri recept gemaakt en plaats je dit op Instagram?  Tag dan @grilltimster en ik plaats je gerecht in mijn story.

Bekijk hier de website van Grilltimster.