Drew’s 3-2-1 BBQualityribs

Spareribs - BBQuality

Introductie

Ik zal me eerst eens even voor stellen. Ik ben Drew (aka Dre Doorsnee), bevlogen BBQ’er en al jaren fan van alles wat op de barbecue kan. Het mooiste om te maken vind ik spare ribs. Dit omdat ik deze het allerlekkerste vind en de ribs het ook altijd goed doen bij mijn vrienden tijdens het kijken van een potje voetbal.

Nadat ik bij BBQuality een Brisket had besteld werd mij gevraagd om voor de site van BBQuality de BBQuality ribs te bereiden. Een hele eer dat zal ik niet ontkennen, maar ben ik daar wel de juiste man voor? Ik kreeg twee BBQualityribs en werd overtuigd door Paul en Claus om er iets moois van te maken. De mooiste en dikste ribs die ik ooit heb gehad! St Louis cut zo waren de ribs gesneden, 2 joekels van ribs, die moesten op de bbq, met foto’s en een mooi verhaal. Ik had bedacht om de ribs op de echte Amerikaanse 3-2-1 manier te doen. De typische 3-2-1 manier wordt in onderstaand verhaal duidelijk.

The Magic Dust Rub

Eerst heb ik een rub gemaakt die iedereen zelf kan maken als je even in je keukenkast rond snuffelt. Ik heb deze rub de naam ‘The Magic Dust’ gegeven. Voor The Magic Dust heb je onderstaande ingrediënten nodig;

  • 1/4 cup paprika poeder
  • 1 lepel bruine suiker
  • 1 lepel witte suiker
  • 2 theelepels selderij zout
  • 2 theelepel msg (vetsin)
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 2 theelepel zout
  • 1 theelepel mosterd poeder
  • 1 theelepel knoflook poeder

Het vlies weghalen

De ribs insmeren

Daarna de ribs in gesmeerd met mosterd, niet bang zijn als je geen mosterd lust, dit is geen probleem,  het is alleen om de rub te laten plakken. Je proeft straks niks meer van de mosterd.
Natuurlijk allebei de kanten insmeren met mosterd. Daarna aan allebei de kanten de rub op de ribs smeren.

De 3-2-1 strategie

3 Staat voor 3 uur indirect (dus niet recht boven de kolen) garen.

Spareribs - BBQuality

2 Staat voor inpakken in folie, in mijn geval bruine suiker, wat honing, echte roomboter en een flinke scheut cola. Daarna de in aluminium ingepakte ribs weer indirect op de BBQ leggen en dit doe je voor, je raadt het al, 2 uur.

Spareribs - BBQuality   BBQuality ribs Andrew

1 De ribs weer uit de folie halen, let hiermee op de ribs zijn nu al zo gaar dat ze bijna uiteen vallen! Leg de ribs nu nog 1 uur op bbq. Wel weer indirect en smeer om de 15 min tijdens het laatste uur je favoriete bbq-saus op de ribs (ja het begint nu echt moeilijk te worden om er af te blijven, want om de 15 min als de deksel open gaat, mmmmmmm so sweet) om de lekkere sticky ribs en de wow smaak te creëren.

Spareribs - BBQuality   BBquality 2

Aan tafel!

Dit zijn mijn 3-2-1 buikribs voor BBQuality. De BBQuality-ribs waren super en het met foto’s maken en opschrijven van het gerecht was een gekke maar toch zeker mooie ervaring. Paul en Claus bedankt voor de kans om dit eens te ervaren het wat super om te doen!

Grt Andrew, trots lid van het Burning Bastards BBQ team.