Claus’ blog over lamsvlees

Lamsspareribs klaar 01 | BBQuality

Voorheen was het voorjaar echt de tijd voor het “jonge” vlees zoals lam en kalfs. In veel restaurants werkt het nog steeds zo maar ik merk dat het wel steeds minder wordt. Dat komt natuurlijk omdat bijna alles het hele jaar door is aan te komen vanuit de hele wereld. En wat mij betreft ook prima. Kwalitatief gezien maakt het ook niks uit. Het is anders dan aardbeien of asperges bijvoorbeeld. Die zijn uit Nederland nou eenmaal het lekkerste.

En dat vind ik ook het mooie aan het vlees. Het is een heel dynamische wereld waarin continu veranderingen zijn. Doordat het vlees uit alle delen van de wereld komt ben je van verschillende factoren afhankelijk. Zo werd varkensvlees eens goedkoper doordat Rusland de grens dichtgooide en er hier een overschot kwam. Dus ook de politiek verderop kan zijn invloed hebben op de prijzen hier. Zowel positief als negatief natuurlijk.

Maar ook veranderende trends kunnen invloed op de prijs hebben. Zoals de opkomst van de BBQ de afgelopen jaren.
Ik betaal nu bijna het dubbele voor spare ribs dan dat ik 10 jaar geleden moest betalen toen ik net begon met mijn horecaslagerij. Alleen maar omdat die vraag veel groter is geworden. Zalm die momenteel erg duur is door parasieten en zeeluizen.
En zo geldt dat ook met lamsvlees. Lamsvlees uit Australië is de afgelopen 2 jaar ook met zo’n 60% in prijs gestegen. Dit komt omdat het merendeel nu naar andere opkomende markten gaat zoals China. Het aanbod naar Europa wordt dan kleiner en prijzen stijgen weer. Lamsvlees uit Ierland, Engeland en Nederland is voorheen altijd een stuk duurder geweest dan het Australische vandaar dat dat ook minder verkocht werd. Vooral in de horeca.

Maar nu komt het mooie. Want deze maand geven we dus een “nieuw” product cadeau. Namelijk lams-spareribs uit Ierland. Niet dat een lam voorheen geen spare ribs had. Ze werden alleen niet uitgesneden. Er was meer vraag naar gehaktproducten of døner. En nu, door de nog steeds hard groeiende groep BBQ-ers, is er dus weer een “nieuw” product ontstaan. En dat is dan weer zo’n mooi voorbeeld van hoe dynamisch onze wereld is en continu in beweging.

En bij deze wil ik jullie dan ook bedanken voor dit nieuwe product 😊. Ik zou zeggen, probeer het uit en geniet ervan!

Claus

Mede-oprichter BBQuality