De slager die minder vlees eet!

“Je moet minder vlees eten”, “we eten veel te veel vlees” en “mannen moeten minder vlees eten”.

Je hoeft de tv maar aan te zetten of de krant open te slaan. Volgens mij eten we teveel vlees! Echt? Je wordt er zo langzamerhand moe van. Ik denk dat de boodschap ondertussen wel duidelijk is. Het wordt natuurlijk al jaren geroepen maar nooit was het zo luidkeels als nu. En terecht waarschijnlijk ook. We zijn er zelf bij BBQuality natuurlijk ook al lang bewust van dat de druk van de vleesproductie veel te groot is voor de aarde en dat er dingen drastisch moeten veranderen. Vandaar dat we ook continu op zoek zijn naar ‘beter’ vlees en dat wij ook op onze manier onze bijdrage kunnen leveren. Maar alleen ‘beter’ vlees is niet voldoende. Vandaar dat we ook met alternatieven gaan komen. Later meer over deze vleesvervangers of vegetarische producten. Twee termen waar ik overigens allebei moeite mee heb. Want ze roepen bij veel mensen automatisch een associatie op. En niet altijd even positief, terwijl de boodschap wel positief is. Dus daar ben ik nog mee bezig hoe we dat beter gaan invullen. Kom ik nog op terug.

Eerst even terug op het zojuist besproken ‘minder vlees eten’. Ok, duidelijk. Het is helder dat we teveel vlees eten. De aantallen variëren een beetje, maar volgens de laatste cijfers van het Voedingscentrum zitten we nu gemiddeld op zo’n 77 kilogram per jaar. Maar dat is bruto, karkasgewicht. Er gaat de helft nog ongeveer af aan botten en huid en dergelijke. Gemiddeld zouden we dan zitten op zo’n 39 kilo aan vlees per persoon per jaar.

Dit is blijkbaar nog steeds teveel. Wat ideaal zou zijn is dat we teruggaan naar het vleesverbruik van de jaren ‘50. Dan praat je over 17 kilo vlees per persoon per jaar.

Realistisch?

Ik denk dat iedereen voor zichzelf wel een sommetje kan maken van hoeveel vlees je gemiddeld per week eet en dat te vermenigvuldigen met 52. Ikzelf eet bijvoorbeeld elke dag ongeveer zeven boterhammen. Drie in de ochtend en vier in de middag. Gemiddeld drie boterhammen daarvan zijn met vlees, wat neerkomt op zo’n 70 gram per dag en 500 gram vleeswaren per week. Daarnaast eet ik zeker vijf van de zeven dagen vlees met avondeten, variërend tussen de 150 gram en 250 gram. Ik hou voor het gemak 200 gram aan wat neerkomt op 1 kilo per week. Gemiddeld eet ik dan 1,5 kilo vlees per week wat neerkomt op zo’n 75 kilo netto per jaar. Ruim boven het gemiddelde. En het is stiekem voor mij als slager nog veel meer, want ik maak veel gerechten voor onze webshop, en moet veel proeven. Maar dat is het voordeel of nadeel van mijn werk, net hoe je het bekijkt ;).

Als je deze cijfers zo bekijkt ben ik denk ik niet eens een extreme vleeseter. In ieder geval niet in mijn optiek. Ik eet zeker twee dagen in de week ’s avonds geen vlees. En meer dan de helft van mijn boterhammen zijn niet met vlees. Nogmaals, het gaat hier om mijn eigen optiek. Maar wat bepaalt deze optiek?

Ik denk dat we daar eerst eens naar moeten kijken. Prima om minder vlees te eten. Maar in wat voor termijn wordt dat verwacht? Zoals ik al zei, ik ben een enorme vleesliefhebber maar vind dat als ik naar mijn eetgewoontes kijk ik niet extreem veel vlees eet. Want zo ben ik opgegroeid en opgevoed. Zo moet je eten en dan is het goed. En ik merk dat ik dat nu bij mijn dochters ook weer doe. Mijn dochter van twee jaar oud moet eerst een boterham met hartig beleg eten en daarna mag ze iets zoets erop. En 9 van de 10 keer is dat dan ook een worstje of paté. ’s Avonds krijgt ze eerst haar aardappelen en groenten of iets dergelijks want anders eet ze alleen maar vlees. Zo lekker kunnen kinderen vlees ook al vinden. Ik kwam er dus achter als je echt structureel minder vlees wil gaan eten moet dat echt een hele mindset zijn in plaats van zomaar een dagje zonder vlees. En dat gaat gewoon niet zomaar.

Armoede

In de jaren ‘50 net na de oorlog was er natuurlijk veel armoede en dat was de reden waarom vlees veel schaarser was. Niet dat de mensen geen vlees wilde eten. Een mooi voorbeeld vind ik altijd dat mijn oma vroeger helemaal gek van runderhaas was. Dat aten ze dan één keer per jaar met kerst en dat was dan heel erg speciaal. Toen ik een paar jaar geleden nog leverde aan een groot tapasrestaurant met veel vestigingen  verkocht ik 600 kilo runderhaas per week! Voor mij was het dus totaal geen bijzonder product meer. Dat is denk ik een beetje het verschil met hoe wij nu leven en hoe dat 70 jaar geleden was.

Ik ben ervan overtuigd dat dat een belangrijke nuance is. We zijn nu zoveel rijker en verwender. Alles is verkrijgbaar en binnen handbereik. En we houden van lekker eten. Anders zou ik dit werk niet doen, en zouden jullie waarschijnlijk geen klant zijn. Nu blijkt dat hoe ik ben opgevoed met een bepaald eetpatroon eigenlijk niet goed is. Als ik mijn dochters op dezelfde manier opvoedt, is er over een tijdje simpelweg niet meer genoeg vlees voorhanden. Zoals ik al zei: als je het echt goed wilt doen, moet  je een hele verandering in je denkwijze ondergaan. Je moet je eetpatroon waarvan je voorheen dacht dat het goed was helemaal doorlichten en opnieuw beginnen. En juist dát gaat nu eenmaal niet in één keer. Dat is een proces en heeft tijd nodig.

Gaat dit lukken?

Of me dit gaat lukken dat weet ik niet. Ik ga zeker minder vlees eten, maar wil er niet in smaak en kwaliteit op achteruit gaan. Ik houd nou eenmaal van lekker eten. Juist dat psychologische stukje is zo belangrijk bij eten. Eten en smaak is voor veel mensen en zeker voor klanten van BBQuality ook emotie. En dat moet je niet onderschatten.

Daarin wil ik jullie meenemen. Want als ik het kan, weet ik zeker dat jullie het ook lukt. Ik zit namelijk de hele week tot over mijn oren in de mooiste en lekkerste stukken vlees. Maar aan de andere kant: als het je niet aanspreekt, laat deze boodschap dan aan je voorbij gaan. Wij zullen de laatsten zijn bij BBQuality om te vertellen dat je iets moet! Ikzelf vind het een interessant project en heb de motivatie wel als echte wereldverbeteraar ;). Bekijk het op een realistische manier en neem jullie graag mee in mijn verhaal.

To be continued..

Claus

Mede oprichter BBQuality
claus@bbquality.nl