Een nieuw jaar met nieuwe kansen

2020

Het is al vaak gezegd natuurlijk, maar wat een bijzonder jaar was 2020. Iedereen heeft wel zijn eigen verhaal, zowel positief als negatief. Voor ons geldt dat natuurlijk ook. Van de angst dat je je zaak misschien wel moet sluiten, tot een enorme omzetgroei waar je nooit van had durven dromen. Met als hoogtepunt de verhuizing naar Oss in een nieuw en vier keer zo groot pand. Wie begin maart had gezegd dat we het jaar zo zouden afsluiten zou ik finaal voor gek hebben verklaard.

Tegenstrijdig

En het is best lastig dat je in tijden van een pandemie, zakelijk heel hard groeit. Heel fijn natuurlijk maar ook dubbel. Zeker in het begin was het lastig om het erover te hebben. We leveren bijvoorbeeld ook aan horeca en die klanten hebben het loodzwaar, nog steeds. En je leeft met ze mee. Maar zelf moesten we dit jaar alle zeilen bijzetten om aan de vraag te voldoen. En dan kan je denk ik alleen maar dankbaar zijn dat je in die situatie zit.

Lockdown

Want vanaf de eerste lockdown half maart verdrievoudigde de vraag naar ons vlees. En dat was zoals gezegd heel fijn maar ook een hele pittige tijd. Want ja wat ga je doen? Je hebt ineens veel meer werk maar voor hoe lang? Valt dat straks allemaal weer weg als de lockdown voorbij is? En dan zat een gedeelte van ons personeel net zoals ikzelf met de opvang van de kinderen, fulltime. Dus je had veel meer werk en minder mankracht.

Daarnaast was het ook weer belangrijk om voldoende afstand te bewaren. En dat viel voor ons niet altijd mee in de oude slagerij. De kantine, was ons kantoor, de ontvangstruimte en eigenlijk de enige plek naast onze werkruimtes en koelingen en vriezers. Veel te klein om met z’n allen te verblijven. Dus namen we onze pauzes apart van elkaar. Sommige van onze medewerkers namen liever helemaal geen pauzes meer om maar het risico op besmetting te voorkomen. Een hele gekke en ook niet de leukste tijd.

Horeca weer open

Toen in juni de horeca weer open ging waren we erg benieuwd hoeveel invloed het zou hebben op onze verkopen. We hadden ingeschat dat we toch zeker wel een daling zouden krijgen.

Maar die daling kwam niet. De omzet bleef gelijk als de topmaanden daarvoor dus dat was voor ons een hele geruststelling. We zagen dat zo’n 75% van de klanten na een eerste bestelling terugkwamen. En dat gaf ons natuurlijk erg veel vertrouwen. Dat was voor ons ook het moment dat we durfden op te schalen met personeel. En toen de omzet in juni weer mooi stabiel bleef ging ik verder kijken.

Want als deze omzet zo door bleef gaan en het aantal klanten maandelijks bleef stijgen betekende dat wel wat voor december. Nu hadden we met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren al drie pieken gehad die we amper konden wegwerken. Als de cijfers zo bleven zouden we het dubbele in december gaan doen en dat kon nooit meer in Langenboom.

Een volgende stap

Waar Paul en ik naar toe wilden als we gingen verhuizen met ons bedrijf was niet moeilijk. We wonen allebei in Oss en het was al jaren een droom van ons om ons daar te kunnen vestigen. Dus gingen we op pad. En al heel snel hadden we een pand gevonden wat aan onze eisen voldeed. En zo kregen we eind juli de sleutel al van ons nieuwe pand.

Verbouwen

Na de sleutelontvangst kwam de bouwvak en konden we mooi een plan gaan uitwerken. Dit ging erg voorspoedig omdat we al behoorlijk goed wisten wat we wilden. En na de nodige offertes werden er knopen doorgehakt en begon de verbouwing begin september. We planden al snel een verhuisdatum in en dit werd het weekend van 17 oktober. Enorm snel maar dat was ook nodig omdat we nog wel goed wilden inwerken voor de grote kerstdrukte begon.

Verhuizing

Gelukkig verliep de verbouwing ook erg voorspoedig en was de verhuizing op zaterdag 17 oktober een feit.

Heel gek om ineens ergens anders te zitten na al die jaren. Maar ook heel fijn. De jongens hadden ineens zoveel meer ruimte en dat kwam al meteen ten goede van het werkplezier. Elk product nu in een eigen vakje in plaats van alles bij elkaar verzameld en zoek het maar uit.

Ook begonnen we meteen met nieuwe kartonnen dozen en een papieren isolatielaag. Daar hadden we nu ook ineens de tijd en ruimte voor. En langzaam aan werkten we naar de piek voor de laatste week van kerst.

Prognose

Om het team langzaam te laten wennen maar wel naar een punt te laten werken ben ik prognoses gaan maken. Deze waren aan de hand van voorgaande jaren en de groei van afgelopen jaar. En achteraf gezien vertelden sommige van de jongens dat ze het zich eigenlijk niet voor konden stellen dat we echt zoveel pakketten zouden doen. En dat er zo’n enorme piek kon komen aan bestellingen. Grappig om te horen dat ze het toen niet durfden te zeggen. Maar Paul en ik wisten wel beter :).

Kerst 2020

En toen was het eindelijk zover. En we waren er als team klaar voor. Telkens hadden we de prognose gehaald de weken voor kerst en de grote piek tijdens de Black Friday week. Het was hard werken maar het liep van een leien dakje.

Toen kwam de echte piek. Alles op het laatste moment. Bijna de helft van alle orders van december kwamen tussen de 19e en de 23e binnen. Met als absolute hoogtepunt woensdag de 23e. 1000 pakketten moesten klaar staan voor onze vervoerder en nog meer dan 200 voor afhalen en onze eigen bezorging en Pick-Up points. En ze stonden klaar, zelfs toen hadden onze toppers het voor elkaar. Onze vervoerder Trunkrs heeft geen één keer op ons hoeven te wachten en we hadden echt als team een topprestatie geleverd.

2021

En die topprestatie heeft ons enorm veel vertrouwen gegeven voor het nieuwe jaar. We zitten nu heerlijk in ons nieuwe pand waar we de komende jaren weer verder kunnen groeien. Met nieuwe producten, inspirerende recepten en altijd leuke verrassingen of mooie winacties om jullie als klant te blijven prikkelen.

We willen altijd beter worden en onszelf ook blijven ontwikkelen daarom is het contact voor ons met de klant zo belangrijk. We hebben niet voor niks Quality in onze naam staan :). Dus dat zullen we altijd blijven waarborgen, hoe hard we ook nog kunnen groeien.

Bedankt voor het vertrouwen van afgelopen jaar en we zien jullie allemaal weer heel graag terug in het nieuwe jaar.

De beste wensen!

Claus, Paul en Team BBQuality