Wat is een Bavette (steak)?

De bavette is een mals stuk vlees met een volle smaak. De stukken vlees zijn langwerpig, vrij plat en hebben een dieprode kleur.

Er zijn twee verschillende soorten bavette: Vinkenlap (Flanksteak; engels) en Maanvlees (Flap meat; engels). De vinkenlap is een gelijkmatig stuk vlees, terwijl het maanvlees juist van dik naar dun loopt. Beiden wordt gesneden uit de buitenzijde van een runderachtervoet, de vang. Dit zit bij een koe tussen de bil en de borst, onderaan de buik.

Is bavette duur?

Door de populariteit van de bavette is de prijs de afgelopen jaren flink gestegen. De prijs begint vaak rond €25,- per kilo. Dit kan oplopen tot €40,- per kilo voor een graangevoerde bavette.

Bavette van het Wagyu rund kan zelfs richting de €100,- per kilo gaan!

Hoe smaakt bavette?

De bavette is vaak iets smaakvoller vlees dan een gewone biefstuk, omdat het iets vetter is. Het vet ligt niet op het vlees, maar loopt vaak subtiel door het vlees heen. Dit noem je marmering.

Wat is het verschil tussen bavette en biefstuk?

De bavette wordt vaak vergeleken met de biefstuk, omdat je ze op dezelfde manier bereidt, maar er zit weldegelijk verschil in. Biefstuk wordt vaak gesneden uit een magerder deel van de rund en heeft hierdoor minder smaak dan de bavette.

Kwaliteitsverschil

Rundvlees is altijd grasgevoerd, maar soms krijgen de dieren de laatste honderd dagen nog extra graan gevoerd. Dit geeft meer smaak aan het vlees en zorgt ervoor dat het vlees malser is. Het vlees krijgt dan het label ‘Grainfed’ of ‘Graangevoerd’.

Graangevoerd rundvlees is daardoor ook altijd malser.

Is bavette mals vlees?

De bavette is erg mals. Dit komt omdat de koe vet opslaat in de spieren, dit wordt ook wel marmering genoemd. Het zorgt voor meer smaak en een malser stuk vlees.

Mede om die reden zal de bavette de komende jaren erg populair blijven!

Bereiding van de bavette

Bavette is heerlijk om te grillen op de bbq of gewoon kort te bakken in de pan. Zorg ervoor dat je de bavette indirect verwarmt tot zo’n 120 graden Celsius. Wil je rood vlees van binnen? Dan moet de kerntemperatuur 45 graden Celsius zijn. Wil je ‘m liever medium? Dan moet de kerntemperatuur 50 graden Celsius zijn. Laat het vlees vervolgens 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Verder zijn er allerlei kruiden te gebruiken om het vlees helemaal naar eigen smaak te maken. Maar als we je één tip mogen geven: Hou het simpel! Vaak komt de bavette het best tot zijn recht met een snufje zout en peper. Verder is het belangrijk om het vlees tegendraads te snijden, dus in tegenovergestelde richting van de draad.

Wil je een uitgebreide uitleg over hoe je de bavette het best bereid op de bbq? Check onze video hier!

Mocht je bijvoorbeeld een overheerlijke bavette rollade willen maken, dan is het belangrijk om het vlees eerst te ‘vlinderen’. Dit doe je door het vlees horizontaal doormidden te snijden en dit open te vouwen als een boek.  Hierdoor krijg je een dunne plak die vervolgens gemakkelijk kunt vullen en oprollen als een rollade. Je kunt dan het beste gaan voor de bavette maanvlees, omdat deze wat dikker is.