Buikspek is een snit van vlees afkomstig van de buik van een varken. Het is een dik, sappig stuk vlees dat wordt gekenmerkt door zijn gelaagde combinatie van vlees en vet. Buikspek wordt gebruikt in verschillende keukens over de hele wereld vanwege zijn rijke smaak en de mogelijkheid om het op verschillende manieren te bereiden.

Enkele kenmerkende bereidingswijzen en gerechten met buikspek zijn:

 1. Geroosterd buikspek: De huid wordt knapperig geroosterd terwijl het onderliggende vlees zacht en sappig blijft.
 2. Gebakken buikspek: Het vlees wordt in plakken gesneden en gebakken tot het knapperig is.
 3. Stoofgerechten: Buikspek wordt langzaam gestoofd in vloeistoffen zoals wijn, bouillon of sauzen.
 4. Char siu: Een populaire bereiding in de Chinese keuken waarbij het buikspek wordt gemarineerd en geroosterd.
 5. Bacon: In veel westerse landen wordt buikspek gerookt en in dunne plakjes gesneden om bacon te produceren.

Vanwege het hoge vetgehalte kan buikspek, wanneer het goed is bereid, een rijke, smeltende textuur hebben die door velen wordt gewaardeerd. Het is belangrijk om op te merken dat, vanwege dit vetgehalte, buikspek calorierijk is, dus matige consumptie is aan te raden als men op zijn voeding let.

Is buikspek hetzelfde als speklapjes?

Buikspek en speklapjes zijn nauw verwant, maar ze zijn niet precies hetzelfde:

 1. Buikspek: Dit is een groter stuk vlees afkomstig van de buik van een varken. Het wordt gekenmerkt door zijn gelaagde combinatie van vlees en vet en kan op verschillende manieren worden bereid, zoals roosteren, stoven, of grillen. Het kan ook worden gebruikt om bacon te maken.
 2. Speklapjes: Dit zijn dunne plakken gesneden uit het buikspek. Ze zijn vaak snel te bereiden door ze te bakken of grillen totdat ze knapperig zijn. Vanwege hun kleinere formaat en dunnere snede hebben ze niet dezelfde bereidingsflexibiliteit als een heel stuk buikspek, maar ze zijn populair vanwege hun snelle kooktijd en knapperige textuur.

Dus terwijl speklapjes zijn gemaakt van buikspek, is niet al het buikspek gesneden in de vorm van speklapjes. Speklapjes zijn in feite gewoon een bepaalde snit van het algemene buikspek.

Welk vlees is buikspek?

Buikspek is een stuk vlees afkomstig van de buik van een varken. Het is een vetrijke snit met alternerende lagen van vlees en vet. Het wordt gekenmerkt door zijn sappige textuur en rijke smaak, vooral als het langzaam wordt geroosterd of gebraiseerd, waardoor het vet uit het vlees smelt en het een zachte, bijna smeltende textuur geeft. In veel keukens wereldwijd is buikspek een populair en gewaardeerd stuk vlees vanwege zijn diepe smaak en veelzijdigheid in bereidingswijzen.

Hoe gezond is buikspek?

Buikspek is een erg smaakvol stuk vlees vanwege zijn hoge vetgehalte, maar het is niet het meest gezonde vlees om regelmatig te consumeren als men gezondheids- en voedingsaspecten in overweging neemt. Hier zijn enkele gezondheidsaspecten van buikspek:

 1. Hoog in verzadigd vet: Een kenmerk van buikspek is het hoge gehalte aan verzadigd vet. Te veel verzadigd vet kan het cholesterolgehalte in het bloed verhogen, wat het risico op hartziekten kan verhogen.
 2. Caloriedicht: Vanwege het vetgehalte is buikspek calorierijk, wat kan bijdragen aan gewichtstoename als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd zonder rekening te houden met totale calorie-inname.
 3. Eiwit: Aan de positieve kant bevat buikspek ook eiwitten, die essentieel zijn voor spieropbouw en -herstel en andere lichaamsfuncties.
 4. Zoutgehalte: Als buikspek wordt gerookt of op een bepaalde manier wordt verwerkt (bijvoorbeeld als bacon), kan het een hoog zoutgehalte hebben. Te veel zout kan bijdragen aan een verhoogde bloeddruk en andere gezondheidsproblemen.
 5. Micronutriënten: Buikspek bevat ook enkele vitaminen en mineralen, zoals B-vitaminen en ijzer, maar het is niet een bijzonder rijke bron in vergelijking met andere voedingsmiddelen.
 6. Andere overwegingen: Er zijn ook zorgen over het verband tussen de consumptie van rood en verwerkt vlees en bepaalde gezondheidsproblemen, zoals een verhoogd risico op bepaalde soorten kanker.

Conclusie: Terwijl buikspek heerlijk kan zijn en zeker zijn plaats heeft in veel culinaire tradities, is het verstandig om het met mate te consumeren, vooral als je rekening houdt met je algemene gezondheid en welzijn. Het is ook een goed idee om te balanceren met een dieet rijk aan groenten, fruit en andere voedingsmiddelen die essentiële voedingsstoffen bieden.

Wat kost buikspek bij de slager?

De prijs van buikspek bij een slager kan variëren op basis van verschillende factoren:

 1. Locatie: In sommige regio’s of landen kan buikspek duurder of goedkoper zijn, afhankelijk van de beschikbaarheid en de vraag.
 2. Kwaliteit: Buikspek van hogere kwaliteit, zoals biologisch of van vrije uitloop varkens, kan duurder zijn dan regulier buikspek.
 3. Bereiding: Onbewerkt buikspek kan een andere prijs hebben dan buikspek dat al is gemarineerd, gerookt of op een andere manier is voorbereid.
 4. Slagerij: Speciaalzaken of ambachtelijke slagerijen kunnen hogere prijzen hanteren in vergelijking met supermarkten of groothandels.
 5. Seizoensgebondenheid en vraag: In sommige culturen of regio’s kan de vraag naar buikspek tijdens bepaalde periodes of seizoenen toenemen, wat de prijs kan beïnvloeden.

Bij BBQuality kost buikspek tussen de € 13,00 en € 20,00 per kilo