“Côte de Boeuf” is Frans voor “rib van rundvlees”. Het verwijst specifiek naar een dik gesneden ribeye steak met het ribbeen er nog aan. Het is een premium stuk vlees dat bekend staat om zijn rijke marmering, smaak en malsheid.

Hier zijn enkele kenmerken van de Côte de Boeuf:

 1. Been Inbegrepen: Een onderscheidend kenmerk van Côte de Boeuf is dat het bot nog bevestigd is. Dit geeft niet alleen een indrukwekkende presentatie maar voegt ook smaak toe tijdens het koken.
 2. Dik Gesneden: Het is vaak een flink stuk vlees, bedoeld om gedeeld te worden tussen meerdere personen.
 3. Bereiding: Vanwege de dikte wordt het vaak eerst aan beide zijden gegrild of dichtgeschroeid en vervolgens in de oven afgemaakt tot de gewenste gaarheid.
 4. Marmering: Net als de ribeye steak heeft de Côte de Boeuf een uitstekende marmering, wat bijdraagt aan zijn sappigheid en smaak.

In veel landen, waaronder Nederland, is Côte de Boeuf een populair en luxe stuk vlees, vaak gekozen voor speciale gelegenheden of feestelijke diners. Het wordt vaak geserveerd met eenvoudige bijgerechten om de rijke smaak van het vlees te benadrukken.

Welk stuk vlees is Côte de Boeuf?

Côte de Boeuf is een stuk rundvlees dat afkomstig is uit de ribsectie van het rund. Specifieker:

 • Ribeye met Bot: Côte de Boeuf is in wezen een ribeye steak, maar dan met het bot er nog aan. Het bot geeft niet alleen een indrukwekkende presentatie, maar draagt ook bij aan de smaak tijdens het koken.
 • Locatie op het Rund: Het wordt gesneden uit de ribsectie, wat overeenkomt met ribben 6 tot 12 van het rund.
 • Marmering: Zoals andere delen van de rib, staat de Côte de Boeuf bekend om zijn rijke marmering, wat zorgt voor een smaakvol en sappig stuk vlees.

Het is een luxe en dik gesneden stuk vlees, vaak gekozen voor speciale gelegenheden of wanneer men een indrukwekkend stuk vlees wil serveren. De Côte de Boeuf kan zowel gegrild als geroosterd worden en wordt vaak geserveerd met eenvoudige bijgerechten om de natuurlijke smaken van het vlees te benadrukken.

Wat kost een kilo Côte de Boeuf?

De prijs van een kilo Côte de Boeuf kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals:

 1. Kwaliteit van het rund: Vlees van premium rassen of biologisch opgegroeide runderen kan duurder zijn.
 2. Rijping: Droog gerijpt vlees, wat vaak een diepere smaak en betere textuur heeft, kan meer kosten dan niet-gerijpt vlees.
 3. Aanbieder: De prijs kan variëren afhankelijk van waar je het koopt, zoals bij een premium slagerij versus een supermarkt.
 4. Locatie: Regionale prijsverschillen en invoerkosten kunnen van invloed zijn op de prijs.
 5. Aanbiedingen: Soms hebben winkels aanbiedingen of kortingen die de prijs kunnen beïnvloeden.

Bij BBQuality kost een Côte de Boeuf tussen de € 35,95 en € 70,00 per kg.

Is Côte de Boeuf biefstuk?

“Côte de Boeuf” is een type biefstuk, maar het is niet wat men typisch als een standaard “biefstuk” zou beschouwen. Het belangrijkste onderscheid is het deel van het rund waaruit het wordt gesneden en de bereidingswijze.

 1. Côte de Boeuf: Dit is een dik gesneden ribeye steak met het ribbeen er nog aan. Het is afkomstig uit de ribsectie van het rund en staat bekend om zijn rijke marmering en diepe smaak. Vanwege zijn grootte en dikte wordt het vaak geroosterd of eerst gegrild en daarna in de oven afgewerkt. Het wordt gezien als een luxe stuk vlees en wordt vaak gekozen voor speciale gelegenheden.
 2. Biefstuk: In veel Europese contexten, waaronder Nederland, wordt met “biefstuk” meestal een steak bedoeld die afkomstig is uit de bovenbil of de dikke lende van het rund. Het is een mals stuk vlees zonder been dat snel kan worden gebakken of gegrild.

Dus, hoewel Côte de Boeuf technisch gezien een soort biefstuk is (omdat “biefstuk” gewoon een stuk vlees is dat geschikt is om te grillen of snel te bakken), is het niet hetzelfde als een standaard biefstuk zoals die vaak in winkels en restaurants wordt aangeboden. Het onderscheidt zich door het bot, de dikte en het deel van het rund waaruit het wordt gesneden.