Entrecote is een stuk rundvlees dat gesneden wordt uit de ribsectie van het rund. Hier zijn enkele kenmerken en details over entrecote:

 1. Locatie: Entrecote wordt gesneden uit het gedeelte tussen de lende en de schouder, specifiek uit de voorste zes ribben.
 2. Vetgehalte: Het vlees heeft vaak een mooie marmering (vetverdeling) wat bijdraagt aan de smaak en malsheid als het gekookt is.
 3. Smaak & Textuur: Dankzij de marmering is entrecote smaakvol en mals. Het heeft een rijke rundvleessmaak die door veel vleesliefhebbers wordt gewaardeerd.
 4. Bereiding: Het kan worden gegrild, gebakken of geroosterd. De vetrand en marmering zorgen ervoor dat het vlees sappig blijft tijdens het koken.
 5. Varianten: Als het vlees aan het bot blijft, wordt het soms een “ribeye steak” genoemd (zonder bot is het ook bekend als ribeye). In sommige landen wordt een entrecote met een groot stuk ribbeen eraan ook wel een “côte de boeuf” genoemd.

Entrecote is een populair stuk vlees vanwege zijn uitstekende balans tussen vet en vlees, wat resulteert in een sappige en smaakvolle steak. Het wordt vaak gezien als een premium snede en is een favoriet in steakhouses en restaurants over de hele wereld.

Wat is het verschil tussen biefstuk en entrecote?

Biefstuk en entrecote zijn beide populaire stukken rundvlees, maar ze hebben verschillende kenmerken en komen uit verschillende delen van het rund. Hier is een uitleg van de verschillen:

 1. Herkomst:
  • Biefstuk: Deze term kan een beetje algemeen zijn, maar in veel contexten verwijst “biefstuk” naar een stuk vlees dat uit de lende of bil van het rund wordt gesneden. Voorbeelden zijn de kogelbiefstuk en lendebiefstuk.
  • Entrecote: Entrecote wordt gesneden uit de ribsectie van het rund, specifiek uit de voorste ribben.
 2. Vetgehalte en Marmering:
  • Biefstuk: Afhankelijk van de exacte snede kan biefstuk variëren in vetgehalte en marmering. Sommige biefstukken zijn magerder, zoals een lendebiefstuk, terwijl andere, zoals kogelbiefstuk, wat meer vet kunnen hebben.
  • Entrecote: Staat bekend om zijn mooie marmering en de vetrand aan de zijkant. Deze vetverdeling draagt bij aan de smaak en malsheid van het vlees bij het koken.
 3. Smaak en Textuur:
  • Biefstuk: Afhankelijk van de snede kan de smaak en textuur variëren. Over het algemeen zijn biefstukken mals en hebben ze een uitgesproken rundvleessmaak.
  • Entrecote: Vanwege de marmering en het vetgehalte is entrecote rijk aan smaak en zeer sappig als het goed is bereid.
 4. Bereidingswijzen:
  • Biefstuk en Entrecote: Beide stukken vlees zijn uitstekend geschikt voor grillen of bakken, maar door de verschillen in vetgehalte en marmering kunnen de kooktijden en technieken enigszins variëren.

Het kiezen tussen biefstuk en entrecote komt vaak neer op persoonlijke voorkeur voor smaak, textuur en vetgehalte. Beide stukken vlees bieden een heerlijke eetervaring als ze goed zijn bereid.

Is entrecote mager?

Entrecote wordt over het algemeen niet beschouwd als een mager stuk rundvlees, vooral in vergelijking met andere rundvleessneden. Het kenmerkende van entrecote is de mooie marmering in het vlees en de vetrand aan de zijkant. Deze vetverdeling draagt bij aan de smaak en malsheid van het vlees bij het koken.

Het vet in de entrecote, zowel de marmering als de vetrand, maakt het vlees sappig en smaakvol bij het grillen of bakken. Daarom wordt het vaak gewaardeerd door vleesliefhebbers die op zoek zijn naar een rijke smaak.

Als je op zoek bent naar een magerder stuk rundvlees, zijn er andere opties zoals ossenhaas, kogelbiefstuk of lendebiefstuk. Deze sneden hebben over het algemeen minder vet dan entrecote. Echter, het type bereiding, de sauzen, marinades en de mate van gaarheid kunnen allemaal invloed hebben op de uiteindelijke vet- en calorie-inhoud van een gerecht.

Wat is lekkerder biefstuk of entrecote?

De vraag of biefstuk of entrecote lekkerder is, hangt echt af van persoonlijke smaakvoorkeuren. Beide stukken rundvlees hebben hun eigen unieke kenmerken en smaakprofielen:

Biefstuk:

 • Smaak & Textuur: Biefstuk, afhankelijk van de exacte snede (zoals lendebiefstuk, kogelbiefstuk, etc.), kan variëren in smaak en malsheid. Sommige biefstukken kunnen magerder zijn met een uitgesproken rundvleessmaak.
 • Bereiding: Doorgaans gebakken of gegrild tot de gewenste gaarheid.

Entrecote:

 • Smaak & Textuur: Entrecote staat bekend om zijn rijke smaak, voornamelijk te danken aan de marmering en de vetrand. Dit vet zorgt voor sappigheid en een diepere smaak bij het grillen of bakken.
 • Bereiding: Vaak gegrild of gebakken, waarbij het vet smelt en het vlees sappig en smaakvol maakt.

Enkele overwegingen:

 • Vetliefhebbers: Voor diegenen die genieten van een vetter stuk vlees dat een diepe, rijke smaak heeft wanneer het wordt gegrild, zou entrecote wellicht de voorkeur hebben.
 • Voorkeur voor Mager: Mensen die de voorkeur geven aan een magerder stuk vlees dat nog steeds mals en smaakvol is, kiezen mogelijk vaker voor bepaalde soorten biefstuk.

Aan het einde van de dag komt het echt neer op individuele voorkeuren. Het is ook belangrijk op te merken dat de bereidingswijze, marinade, kruiden en zelfs het specifieke stuk vlees invloed kunnen hebben op hoe men het eindproduct waardeert. Probeer beide en beslis op basis van je eigen smaakvoorkeuren!

Wat is beter entrecote of ribeye?

Zowel entrecote als ribeye zijn premium stukken rundvlees die beide afkomstig zijn uit de ribsectie van het rund. Welke “beter” is, hangt sterk af van persoonlijke smaakvoorkeuren en wat men zoekt in een stuk vlees. Hier is een vergelijking:

Entrecote:

 • Locatie: Gesneden van de voorste ribben van het rund, vóór de ribeye.
 • Kenmerken: Heeft vaak een mooie marmering met een vetrand aan de buitenkant.
 • Smaak & Textuur: Rijke smaak met een goede malsheid.

Ribeye:

 • Locatie: Gesneden uit het midden van de ribsectie, achter de entrecote.
 • Kenmerken: Bekend om zijn uitstekende marmering en vaak een duidelijk zichtbare “oog” van vet in het midden, wat het zijn naam geeft.
 • Smaak & Textuur: Vanwege de marmering is ribeye een van de meest malse en smaakvolle stukken rundvlees. Het heeft een diepe, rijke smaak.

Overwegingen:

 • Vetgehalte: Ribeye heeft over het algemeen een hoger vetgehalte dan entrecote, wat bijdraagt aan de sappigheid en smaak. Dit kan een voordeel zijn voor degenen die van een vettere steak houden.
 • Consistentie: Omdat ribeye meer marmering heeft, kan de textuur en smaak consistenter zijn over het hele stuk vlees in vergelijking met entrecote.
 • Prijs: Afhankelijk van de regio en beschikbaarheid kan ribeye duurder zijn dan entrecote vanwege zijn populariteit en malsheid.

Uiteindelijk komt de keuze tussen entrecote en ribeye neer op persoonlijke voorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan de rijke marmering van ribeye, terwijl anderen de smaak en textuur van entrecote waarderen. Als je onzeker bent, is het de moeite waard om beide te proberen en te beslissen welke je voorkeur heeft.