De term “flat iron” verwijst naar een specifiek stuk rundvlees, ook bekend als de “flat iron steak”. Het is een relatief mals stuk vlees dat wordt gesneden uit de schouder van het rund, specifiek uit de bovenkant van de schouder, ook wel de “schouderblad” genoemd.

Een paar dingen om op te merken over de flat iron steak:

  1. Malsheid: Ondanks dat het uit de schouder komt, een gebied dat doorgaans minder mals vlees heeft vanwege het veelvuldig gebruik van de spieren, wordt de flat iron steak vaak beschouwd als een van de malsere stukken vlees na de lende en ossenhaas.
  2. Marmering: De steak heeft een goede vetmarmering, wat bijdraagt aan zijn smaak en sappigheid.
  3. Bereiding: Flat iron steaks zijn ideaal voor grillen of snel bakken in een hete pan. Ze zijn het best wanneer ze worden gekookt tot een medium-rare of medium gaarheid om hun malsheid te behouden.

De naam “flat iron” komt van de vorm van het vlees, die enigszins doet denken aan een oud strijkijzer. In sommige delen van de wereld, waaronder Nederland, kan het ook bekend staan als “butler steak” of “oyster blade steak”.

Wat is flat iron steak in het Nederlands?

In het Nederlands wordt de “flat iron steak” soms aangeduid als “vinkenlap” of “butler steak”. Butler steak klopt maar het is geen vinkenlap. Eigenlijk is er geen Nederlands woord voor. Het wordt gesneden uit de sucade maar het is geen sucadelap. Een sucadelap wordt gesneden uit de hele sucade waarbij er altijd een stukje zeen in het midden zit. Om een flat iron te krijgen moet je eerst de hele sucade splitsen. Dit betekent dat de zeen die in het midden zit wordt verwijderd. De twee stukken die dan over blijven zijn de flat iron. En daarvan kan je weer een steak snijden dat is de flat iron steak.

Is flat iron steak biefstuk?

Flat iron steak is een type biefstuk, maar het is niet wat men in Nederland typisch “biefstuk” zou noemen. Wanneer Nederlanders het over “biefstuk” hebben, verwijzen ze meestal naar een algemeen stuk mals rundvlees, vaak afkomstig van de bovenbil of de dikke lende van het rund.

Flat iron steak, komt van een ander deel van het rund, namelijk het schouderblad. Het is mals en smaakvol, maar het is specifiek en verschilt van de standaard biefstuk.

Dus hoewel flat iron steak inderdaad een soort biefstuk is, is het niet hetzelfde als de traditionele “biefstuk” zoals die in Nederland bekend is.

Waarom heet flat iron steak?

De naam “flat iron steak” komt van de vorm en het uiterlijk van het vlees, dat enigszins doet denken aan een oud strijkijzer, specifiek de zware, metalen strijkijzers die vroeger werden gebruikt voordat elektrische strijkijzers populair werden. Deze oude strijkijzers werden vaak “flat irons” genoemd in het Engels.

De steak zelf is afkomstig van de schouder van het rund, en het vlees wordt gesneden zodat het een relatief vlak en rechthoekig stuk is, waardoor het de gelijkenis met een strijkijzer heeft.

De populariteit van de flat iron steak als een afzonderlijk gesneden stuk vlees is relatief nieuw in de vleesindustrie. Voorheen werd dit deel van het rund vaak gebruikt voor gehakt of andere minder malse bereidingen. Het was pas na onderzoek naar nieuwe manieren om het rund te snijden dat de flat iron steak zijn weg vond naar populariteit vanwege zijn combinatie van malsheid en smaak tegen een relatief lagere prijs in vergelijking met andere premium steaks.