Een lamsrack is een stuk vlees van het lam. Het is eigenlijk een deel van de ribben van het lam en wordt vaak beschouwd als een van de meest malse en smakelijke stukken vlees van dit dier. Een lamsrack kan gegrild, geroosterd of gebakken worden en wordt vaak geserveerd met de ribben die uitsteken, wat het een aantrekkelijke presentatie geeft op een bord. Het is een populair gerecht in vele keukens over de hele wereld en wordt vaak geserveerd tijdens speciale gelegenheden of in fijnere eetgelegenheden.

Welk vlees is lamsrack?

Lamsrack is afkomstig van de ribben van een lam. Het is het bovenste gedeelte van de ribben, vlak achter de lamsfilet. Een typisch lamsrack heeft meestal 7 of 8 ribben. Wanneer het vlees tussen de ribben wordt weggesneden, wordt het vaak een “French rack” of “gefrenched rack” genoemd, wat resulteert in de kenmerkende “lolly”-vorm. Het vlees van het lamsrack is mals en smaakvol, waardoor het een van de meest gewilde en ook duurdere stukken lamsvlees is. Het kan worden geroosterd, gegrild of gebakken.

Is lamskotelet hetzelfde als lamsrack?

Nee, lamskoteletten en lamsrack zijn niet precies hetzelfde, hoewel ze van hetzelfde deel van het lam komen. Hier is het verschil:

  1. Lamsrack: Dit is een stuk van meerdere ribben aan elkaar. Het is vaak een indrukwekkend stuk vlees dat geroosterd of gegrild kan worden als één stuk en vervolgens in afzonderlijke koteletten kan worden gesneden voor het serveren.
  2. Lamskotelet: Dit is één enkele rib, gesneden uit het lamsrack. Het is een kleiner stuk vlees dat geschikt is voor grillen of bakken. Wanneer je een lamsrack in afzonderlijke stukken snijdt, krijg je lamskoteletten.

Dus, hoewel ze van hetzelfde deel van het lam komen, verwijzen ze naar verschillende manieren van portioneren en bereiden.

Wat kost een kilo lamsrack?

De prijs van lamsrack hangt af van verschillende factoren. Waar komt het dier vandaan of is het biologisch bijvoorbeeld. De prijs van lamsvlees is de afgelopen jaren enorm gestegen door veel onderwater gelopen land in nieuw Zeeland en Australië. Maar ook de hogere voedsel- en brandstofprijzen zorgden voor een enorme prijsstijging. De prijs van een kilo lamsrack bij BBQuality ligt tussen de € 50,00 en € 65,00 per kg.

Waar smaakt lamsrack naar?

Lamsrack heeft een kenmerkende smaak die verschilt van ander vlees, zoals rund of varken. De smaak kan als volgt worden omschreven:

  1. Kenmerkend: Lam heeft een uitgesproken smaak die sommige mensen als “wild” of “grasserig” omschrijven, vooral in vergelijking met rundvlees.
  2. Mals: Lamsrack is een van de malste delen van het lam, met een zachte textuur wanneer het goed bereid is.
  3. Vettig: Lamsvet draagt bij aan de rijke smaak en mondgevoel van het vlees. Het vet heeft ook een kenmerkende smaak die bijdraagt aan het algehele smaakprofiel van lamsvlees.
  4. Zoetig: Goed lamsvlees kan een licht zoetige ondertoon hebben die het een aangename diepte van smaak geeft.

De smaak van lamsrack kan ook variëren op basis van het dieet van het lam, de bereidingsmethode, de kruiden en marinades die worden gebruikt, en de leeftijd van het dier. Jonger lamsvlees, vaak aangeduid als “zuiglam”, heeft meestal een mildere en delicatere smaak in vergelijking met ouder lam of schapenvlees, dat een sterkere, meer uitgesproken smaak kan hebben.