Picanha is een snede rundvlees die vooral populair is in Zuid-Amerika, met name in Brazilië. Maar ook in Europa en Amerika is het vlees echt “doorgebroken”. Het staat bekend om zijn uitzonderlijke smaak en malsheid. Hier zijn enkele kenmerken en details over picanha:

 1. Locatie: Picanha is het staartstuk van het rund. Het bevindt zich aan de bovenkant van de achtervoet, net voor de staart.
 2. Kenmerkend Vetlaagje: Een van de onderscheidende kenmerken van een traditionele picanha is het dikke vetlaagje aan de buitenkant. Dit vet draagt bij aan de sappigheid en smaak van het vlees wanneer het wordt gegrild.
 3. Bereiding: In Brazilië wordt picanha vaak gegrild op een “churrasco”, wat een soort barbecue is. Het vlees wordt gesneden in grote stukken, gezouten en dan aan grote spiesen geregen om boven hete kolen te grillen.
 4. Smaak & Textuur: Picanha staat bekend om zijn malsheid en rijke rundvleessmaak, versterkt door het vetlaagje dat tijdens het grillen smelt en het vlees sappig houdt.
 5. Internationale Namen: Hoewel “picanha” de naam is die in Brazilië en andere delen van Zuid-Amerika wordt gebruikt, kan het in andere landen bekend zijn als “top sirloin cap”, “rump cap” of “culotte steak”.

Picanha is een favoriet in Braziliaanse steakhouses (“churrascarias”) over de hele wereld. Als je ooit de kans krijgt om het te proberen, zeker doen! Het is een traktatie voor liefhebbers van gegrild vlees.

 Wat voor soort vlees is picanha?

Picanha is een stuk rundvlees dat bekend staat om zijn uitzonderlijke smaak en malsheid. Het is het staartstuk van het rund, dat zich aan de bovenkant van de achterhand bevindt, net voor de staart. Hier zijn enkele details over picanha:

 1. Vetlaag: Een kenmerkend aspect van picanha is het dikke vetlaagje aan de buitenkant. Dit vet draagt bij aan de sappigheid en smaak van het vlees wanneer het wordt gegrild.
 2. Bereiding: In Zuid-Amerika, met name in Brazilië, wordt picanha vaak gegrild op een “churrasco”, wat een soort barbecue is. Het vlees wordt gesneden in grote stukken, vaak alleen gezouten, en dan aan grote spiesen geregen om boven hete kolen te grillen.
 3. Smaak & Textuur: Vanwege het vetlaagje en de kwaliteit van de snede staat picanha bekend om zijn malsheid en rijke rundvleessmaak.
 4. Internationale Namen: Hoewel “picanha” de naam is die in Brazilië en andere delen van Zuid-Amerika wordt gebruikt, kan het in andere landen bekend staan als “top sirloin cap”, “rump cap” of “culotte steak”.

Dit stuk vlees is een favoriet in Braziliaanse steakhouses (“churrascarias”) over de hele wereld. Het heeft een uniek en heerlijk smaakprofiel dat door veel vleesliefhebbers wordt gewaardeerd.

Wat is beter, picanha of bavette?

Of picanha of bavette beter is, hangt echt af van persoonlijke voorkeur, de gewenste bereidingsmethode en het specifieke gebruik van het vlees. Beide stukken rundvlees hebben hun eigen unieke kenmerken:

Picanha (top sirloin cap of rump cap):

 1. Vetlaag: Picanha heeft een kenmerkend vetlaagje aan de buitenkant dat bijdraagt aan de sappigheid en smaak bij het grillen.
 2. Smaak & Textuur: Het vlees is mals en heeft een rijke rundvleessmaak.
 3. Bereiding: In Brazilië wordt het vaak in grote stukken gegrild op een “churrasco” na het simpelweg zouten.
 4. Gebruik: Perfect voor grilling of barbecuen, vooral als het in zijn geheel bereid wordt.

Bavette (flank steak):

 1. Draadstructuur: Bavette heeft een duidelijke draadstructuur. Het is belangrijk om het vlees dwars op de draad te snijden om het mals te houden.
 2. Smaak & Textuur: Het heeft een zeer uitgesproken vleessmaak en, hoewel het wat taaier kan zijn dan picanha, wordt het gewaardeerd om zijn diepe smaak.
 3. Bereiding: Het kan worden gemarineerd om het malser te maken en is perfect voor grillen of bakken.
 4. Gebruik: Het is een veelzijdig stuk vlees dat kan worden gebruikt in steaks, fajitas, stir-fry’s en meer.

Wat “beter” is, komt dus echt neer op wat je zoekt in een stuk vlees. Als je houdt van een rijke, vettige smaak en een mals stuk vlees voor grillen, kan picanha de betere keuze zijn. Als je echter op zoek bent naar een stuk vlees met een diepe smaak die goed is in verschillende gerechten en waarbij je wat meer creativiteit in de bereiding kunt stoppen, dan is bavette een uitstekende keuze.

Is picanha lekker?

Picanha wordt door veel mensen als zeer smakelijk beschouwd, vooral vanwege het kenmerkende vetlaagje dat bijdraagt aan de sappigheid en smaak wanneer het wordt gegrild. Enkele redenen waarom picanha als lekker wordt beschouwd:

 1. Vetlaag: Het vetlaagje op de picanha smelt tijdens het grillen, wat het vlees een rijke en sappige smaak geeft.
 2. Malsheid: Picanha is een mals stuk vlees dat, wanneer het goed wordt bereid, een zachte textuur heeft die gemakkelijk te snijden en te kauwen is.
 3. Rijke Smaak: Picanha heeft een diepe rundvleessmaak die wordt versterkt wanneer het boven open vuur wordt gegrild.

In Zuid-Amerikaanse landen, vooral in Brazilië, wordt picanha als een van de beste en meest gewaardeerde vleessneden beschouwd. Het is een favoriet in Braziliaanse steakhouses (“churrascarias”) over de hele wereld.

Of je picanha lekker vindt, is natuurlijk subjectief en hangt af van je persoonlijke smaakvoorkeuren. Maar gezien de populariteit in vele landen en culturen, is de kans groot dat je het heerlijk zult vinden als je van gegrild rundvlees houdt.

Is picanha ossenhaas?

Nee, picanha en ossenhaas zijn verschillende delen van het rund.

Picanha:

 • Ook bekend als de “top sirloin cap”, “rump cap” of “coulotte” in het Engels.
 • Het is het bovenste deel van de achterhand van het rund, vlak voor de staart.
 • Picanha heeft een kenmerkend vetlaagje aan de buitenkant.

Ossenhaas:

 • Ook bekend als “tenderloin” in het Engels.
 • Het is een deel van het rund dat zich onder de ruggengraat bevindt.
 • Het is een van de meest malse delen van het rund, omdat het een spier is die relatief weinig werk doet.
 • Ossenhaas is vaak duurder vanwege de malsheid en wordt vaak gebruikt voor steaks zoals filet mignon.

Beide stukken vlees zijn zeer gewild en hebben hun eigen unieke smaak en textuur. Picanha is vooral populair in Zuid-Amerikaanse grillgerechten, terwijl ossenhaas wereldwijd wordt gewaardeerd vanwege zijn zachtheid.