Spareribs zijn een populair vleesgerecht dat afkomstig is van de ribben van een varken, rund of kalf. Ze bestaan uit een lange reeks botten met vlees ertussen en vaak ook een laagje vlees aan de bovenkant. Hier zijn enkele kenmerken en details over spareribs:

 1. Herkomst: Spareribs zijn afkomstig van het onderste deel van de ribbenkast van het varken, rund of kalf in de buurt van de buik, achter de schouder. Ze zijn dunner en bevatten minder vlees dan bijvoorbeeld “baby back ribs”, die afkomstig zijn van het bovenste deel van de ribbenkast.
 2. Bereiding: Spareribs worden vaak langzaam gekookt om ze mals en sappig te maken. Dit kan via roken, grillen of braden. Ze worden vaak gemarineerd of ingewreven met een mengsel van kruiden en specerijen voordat ze worden gekookt, en worden meestal geserveerd met barbecuesaus.
 3. Smaak en Textuur: Goed bereide spareribs moeten mals en gemakkelijk van het bot komen, maar niet zo zacht dat ze uit elkaar vallen. De rook, marinade en sauzen geven ze een rijke en complexe smaak.
 4. Wereldwijde Populariteit: Hoewel spareribs vaak worden geassocieerd met de Amerikaanse keuken, vooral uit het zuiden en het Midwesten, hebben veel culturen over de hele wereld hun eigen versies en bereidingswijzen voor ribgerechten.
 5. Variëteiten: Er zijn verschillende manieren om spareribs voor te bereiden, afhankelijk van de regio of cultuur. In de Verenigde Staten zijn bijvoorbeeld “St. Louis-style” spareribs een populaire variëteit waarbij het kraakbeen, het harde bot en het overtollige vet zijn verwijderd, waardoor een rechthoekiger gevormde rib overblijft.

Spareribs zijn een favoriet bij barbecues en familiefeesten en zijn bekend om hun smaakvolle, vlezige en vaak rommelige eetervaring!

Waarvan is spareribs gemaakt?

Spareribs zijn gemaakt van de ribben van een varken, rund of kalf. Specifiek zijn spareribs afkomstig van het onderste deel van de ribbenkast van het varken, rund of kalf dichter bij de buik, achter de schouder.

Hier zijn enkele punten om te overwegen:

 1. Anatomie: Spareribs zijn dunner en bevatten vaak minder vlees dan andere ribsoorten, zoals “baby back ribs”. Baby back ribs zijn kleiner en afkomstig van het bovenste deel van de ribbenkast, dichter bij de rug van het varken.
 2. Bereiding: Omdat spareribs van nature wat taaier kunnen zijn dan sommige andere ribsoorten, worden ze vaak langzaam gekookt om het vlees mals en sappig te maken. Dit kan via roken, langzaam grillen of stoven.
 3. Uiterlijk: Spareribs hebben een reeks langwerpige botten met vlees ertussen en vaak ook een laagje vlees aan de bovenkant.

Als je in een restaurant of bij een slager naar spareribs vraagt, refereer je dus naar de ribben van een varken, rund of kalf specifiek het deel dat dichter bij de buik van het dier ligt.

Waarom cola bij spareribs?

Cola wordt vaak gebruikt bij de bereiding van spareribs om verschillende redenen:

 1. Malsmaken: De zuren en koolzuur in cola kunnen helpen het vlees van de spareribs malser te maken door het bindweefsel gedeeltelijk af te breken.
 2. Smaak: Cola voegt een zoete smaak toe, wat goed past bij de hartige smaak van het vlees en de rokerige smaak van de barbecue. Het karamelliseren van de suikers in cola tijdens het koken of grillen kan ook een rijke, zoete glazuurlaag op de spareribs creëren.
 3. Glazuur: Cola kan worden gereduceerd tot een stroperige saus die goed hecht aan de spareribs en zorgt voor een mooie glanzende afwerking.
 4. Combinatie met andere ingrediënten: In veel recepten wordt cola gecombineerd met andere ingrediënten, zoals ketchup, bruine suiker, azijn en verschillende kruiden en specerijen, om een marinade of glazuur te maken dat zowel zoet als hartig is.

Het gebruik van cola bij het bereiden van spareribs is slechts één van de vele creatieve manieren waarop koks en grillmeesters experimenteren met smaken en technieken om heerlijke en malse ribs te produceren.

Wat zijn de lekkerste spareribs?

De “lekkerste” spareribs zijn subjectief en hangen af van persoonlijke voorkeur. Er zijn echter verschillende bekende stijlen en bereidingswijzen van spareribs die populair zijn vanwege hun unieke smaken en texturen. Hier zijn enkele van de meest geliefde stijlen:

 1. Memphis-stijl: Deze spareribs worden vaak droog geserveerd (zonder saus) en zijn ingewreven met een kruidige rub. Ze worden langzaam gerookt en krijgen zo een diepe rooksmaak.
 2. Kansas City-stijl: Deze spareribs worden langzaam gerookt en daarna bedekt met een dikke, zoete en ietwat rokerige barbecuesaus.
 3. St. Louis-stijl: Dit is eigenlijk meer een manier van snijden dan een bereidingswijze. De ribben worden op een bepaalde manier gesneden om een bepaalde vorm en consistentie in botgrootte te krijgen. Ze kunnen vervolgens op verschillende manieren worden bereid, vaak met een zoete en kleverige saus.
 4. Texaanse stijl: Texaanse spareribs worden meestal ingewreven met een eenvoudige rub en gerookt met mesquite, eiken of pecanhout. Ze hebben een meer uitgesproken rooksmaak en worden vaak geserveerd met een pittige tomatensaus.
 5. Chinese stijl: Chinese spareribs worden vaak gemarineerd in een mengsel van sojasaus, vijfkruidenpoeder, hoisinsaus en andere ingrediënten. Ze worden vervolgens geroosterd of gestoomd en hebben een zoete en hartige smaak.
 6. Koreaanse stijl: Koreaanse spareribs, ook wel “kalbi” genoemd, zijn vaak kortere ribben die zijn gemarineerd in een mengsel van sojasaus, suiker, sesamolie, knoflook en andere smaakmakers. Ze worden snel gegrild en hebben een zoet-hartige smaak.

Welke stijl of bereidingswijze als “de lekkerste” wordt beschouwd, hangt echt af van de individuele smaakvoorkeur. Sommige mensen houden van de zoete en kleverige textuur van een Kansas City-rib, terwijl anderen de rokerige eenvoud van een Texaanse rib prefereren. Als je een fan bent van spareribs, is het leuk om de verschillende stijlen te proberen en te ontdekken welke je het lekkerst vindt!

Hoeveel kilo spareribs per persoon?

De hoeveelheid spareribs die je per persoon nodig hebt, hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte en het type van de ribben, wat er verder nog op het menu staat, en de eetlust van je gasten. Als algemene richtlijn:

 • Voor volwassenen: Reken ongeveer 500 gram tot 700 gram (ruw gewicht) spareribs per persoon. Als je met grote eters te maken hebt of als de spareribs het hoofdgerecht zijn zonder veel bijgerechten, wil je misschien meer richting de 700 gram gaan.
 • Voor kinderen: Je kunt rekenen op ongeveer 250 gram tot 400 gram (ruw gewicht) per kind, afhankelijk van hun leeftijd en eetlust.

Houd er rekening mee dat het daadwerkelijke eetbare vlees op de spareribs minder is dan het ruwe gewicht, omdat je ook rekening moet houden met het gewicht van de botten.

Als je een mix hebt van volwassenen en kinderen of als je veel bijgerechten serveert, kun je de bovenstaande schattingen aanpassen op basis van je specifieke situatie. Het is altijd een goed idee om een beetje extra te hebben, vooral als spareribs het sterrenitem op je menu zijn. Beter te veel dan te weinig, en eventuele restjes zijn de volgende dag ook nog heerlijk!