Sucade is een specifiek stuk rundvlees dat afkomstig is van de schouder van het rund, specifiek uit het gedeelte dat over de schouderbladen loopt. Het is een mager stuk vlees dat wordt gekenmerkt door een duidelijke zeen in het midden, wat het zijn typerende uiterlijk geeft.

De naam “sucade” is afgeleid van deze zeen of bindweefselstreep die door het midden van het vlees loopt. Deze zeen smelt niet volledig weg tijdens het koken, maar kan wel zachter worden bij langdurige bereiding.

In de Nederlandse keuken is sucade een populair stuk vlees voor stoven. Als het langzaam en lang wordt gestoofd, wordt het vlees erg mals en krijgt het een rijke smaak, terwijl de zeen zacht wordt. Traditioneel wordt sucade vaak bereid als “draadjesvlees”, waarbij het vlees zo mals wordt dat het uit elkaar valt in draadjes.

In moderne culinaire toepassingen wordt de sucade ook wel eens op andere manieren bereid, zoals grillen of roosteren, maar de traditionele stoofbereiding blijft een favoriet bij velen.

Is het sucade of sukade?

Beide schrijfwijzen, “sucade” en “sukade”, worden in het Nederlands gebruikt om naar hetzelfde stuk vlees te verwijzen. Echter, “sucade” is de meest gangbare spelling in de context van rundvlees. Dit stuk vlees staat bekend om de kenmerkende zeen die erdoorheen loopt.

Daarnaast verwijst “sukade” ook naar de sukadelappen of -stukken die traditioneel langzaam worden gestoofd tot ze heel mals zijn.

In culinaire context is “sucade” de meest gebruikelijke term, maar het is niet ongewoon om beide spellingsvarianten te zien in verschillende recepten en kookboeken.

Is sucade hetzelfde als stoofvlees?

Niet helemaal. “Sucade” verwijst naar een specifiek stuk rundvlees afkomstig van de schouder, dat wordt gekenmerkt door de kenmerkende zeen die erdoorheen loopt. Wanneer je dit stuk vlees langzaam stooft, wordt het heerlijk mals en wordt vaak “draadjesvlees” genoemd vanwege de draadachtige textuur die het krijgt na lang stoven.

“Stoofvlees”, daarentegen, is een algemene term die verwijst naar elk stuk vlees dat is bereid door het te stoven, meestal in een vloeistof zoals bouillon, wijn of bier, gedurende een langere periode op lage temperatuur. Er zijn verschillende stukken vlees die kunnen worden gebruikt om stoofvlees te bereiden, zoals riblappen, runderlappen, en ja, ook sucadelappen.

Dus terwijl alle sucade kan worden beschouwd als stoofvlees wanneer het gestoofd wordt, is niet al het stoofvlees sucade.

Wat is lekkerder sucadelappen of runderlappen?

De vraag welk vlees lekkerder is, sucadelappen of runderlappen, is subjectief en hangt af van persoonlijke voorkeur. Beide soorten vlees hebben hun eigen kenmerken en smaken:

  1. Sucadelappen: Deze komen van de schouder van het rund en hebben een kenmerkende zeen in het midden die, wanneer goed gestoofd, zacht en bijna gelatineachtig wordt. Sucadelappen hebben een rijke smaak en, wanneer ze langzaam worden gestoofd, hebben ze een zachte, draadachtige textuur. Veel mensen waarderen de specifieke textuur en smaak die de zeen aan het gerecht geeft.
  2. Runderlappen: Dit is een meer algemene term die verwijst naar stukken vlees die geschikt zijn voor stoven, vaak afkomstig van verschillende delen van het rund. Runderlappen zijn vaak iets minder gemarmerd dan sucadelappen en hebben niet de kenmerkende zeen. Ze zijn echter nog steeds smaakvol en mals als ze goed gestoofd zijn.

Sommige mensen geven de voorkeur aan sucadelappen vanwege de unieke textuur en smaak die de zeen biedt. Anderen kunnen de voorkeur geven aan runderlappen omdat ze een meer uniforme textuur hebben zonder de zeen.

Uiteindelijk hangt het echt af van persoonlijke voorkeur. Als je niet zeker weet welke je lekkerder vindt, kun je overwegen om ze allebei te proberen en zelf te bepalen welke je voorkeur heeft.

Is runderlap hetzelfde als sucade?

Nee, een runderlap en sucade zijn niet hetzelfde, hoewel beide stukken vlees van het rund komen en vaak worden gebruikt voor stoofgerechten. Hier zijn de belangrijkste verschillen:

  1. Runderlap: Dit is een algemene term voor een stuk stoofvlees afkomstig van verschillende delen van het rund. Afhankelijk van waar het precies is gesneden, kan het verschillende eigenschappen en texturen hebben. Runderlappen zijn doorgaans minder gemarmerd en hebben niet de kenmerkende zeen die sucadelappen hebben.
  2. Sucade: Dit is een specifieker stuk vlees dat afkomstig is van het schoudergedeelte van het rund. Het wordt zo genoemd vanwege de kenmerkende zeen (sucadezeen) die door het midden van het vlees loopt. Wanneer goed gestoofd, wordt het vlees rond deze zeen heerlijk mals, terwijl de zeen zelf een zachte, bijna gelatineachtige textuur krijgt.

Hoewel beide snitten uitstekend zijn voor stoofpotjes en andere langzaam gekookte gerechten, bieden ze een iets andere smaak en textuur. De keuze tussen de twee hangt vaak af van persoonlijke voorkeur en het specifieke gerecht dat je wilt bereiden.