Varkenshaas is een stuk vlees afkomstig van een varken. Het is het malse deel van de rug van het dier, gelegen naast de ruggengraat. Varkenshaas is een populair en relatief duur stukje vlees dat vaak wordt geserveerd tijdens speciale gelegenheden of in restaurants. Het kan op verschillende manieren worden bereid, zoals bakken, grillen of roosteren, en wordt vaak geserveerd met verschillende sauzen of kruiden om de smaak te verbeteren. In Nederland en België is het een populair onderdeel van feestelijke maaltijden.

Kun je varkenshaas medium rare eten?

Ja, varkenshaas kan medium rare worden gegeten, hoewel het traditioneel vaker volledig doorbakken werd geserveerd vanwege zorgen over trichinose, een parasiet die in varkensvlees kan voorkomen. Door verbeterde veehouderijpraktijken en voedselveiligheidsmaatregelen is het risico op trichinose in veel landen echter drastisch verminderd.

Als je varkenshaas medium rare wilt bereiden, moet het vlees een centrale temperatuur van ongeveer 62°C (145°F) bereiken. Na het bereiken van deze temperatuur moet je het vlees nog 3 minuten laten rusten voordat je het snijdt en serveert. Dit zorgt voor een licht roze kern.

Hoewel het dus veilig kan zijn om varkenshaas medium rare te eten, blijft het belangrijk om vleesproducten van een betrouwbare bron te kopen en om altijd een vleesthermometer te gebruiken om de interne temperatuur te controleren.

Waarom is varkenshaas zo duur?

Varkenshaas is vaak duurder dan andere delen van het varken om meerdere redenen:

 1. Beperkte hoeveelheid: Elk varken heeft maar twee varkenshazen, en ze zijn relatief klein in vergelijking met andere delen van het dier. Hierdoor is de beschikbaarheid beperkt.
 2. Hoge kwaliteit: Varkenshaas is een van de malsere en sappigere stukken vlees van het varken. Dit maakt het tot een premium stuk vlees dat vaak in restaurants wordt geserveerd of voor speciale gelegenheden wordt gekocht.
 3. Verwerking en voorbereiding: Varkenshaas vereist vaak zorgvuldiger verwerking en voorbereiding dan andere delen van het varken, wat kan bijdragen aan de hogere prijs.
 4. Vraag en aanbod: Als een bepaald product, zoals varkenshaas, populair is onder consumenten, kan dit de prijs opdrijven.
 5. Positionering op de markt: In veel supermarkten en slagerijen wordt varkenshaas gepositioneerd als een premium product, wat betekent dat het vaak een hogere prijs kan hebben.

Het is ook de moeite waard op te merken dat de prijzen van vleesproducten variëren afhankelijk van factoren zoals regio, vraag, aanbod en kwaliteit van het vee. De prijs van varkenshaas kan daarom in sommige gebieden of op bepaalde momenten van het jaar hoger of lager zijn.

Hoe kun je zien dat varkenshaas gaar is?

De beste manier om te bepalen of een varkenshaas gaar is, is door gebruik te maken van een vleesthermometer. Hier zijn enkele stappen en tips om te controleren of je varkenshaas gaar is:

 1. Vleesthermometer: Steek een vleesthermometer in het dikste deel van de varkenshaas zonder het bot te raken.
  • Voor een medium-rare gaarheid moet de thermometer een interne temperatuur van ongeveer 62°C (145°F) aangeven.
  • Voor een medium gaarheid moet de temperatuur ongeveer 65-68°C (150-155°F) zijn.
  • Voor een doorbakken gaarheid moet de temperatuur boven de 71°C (160°F) zijn.
 2. Rusttijd: Na het koken moet je het vlees een paar minuten laten rusten voordat je het snijdt. Tijdens deze rustperiode kan de temperatuur van het vlees nog enkele graden stijgen.
 3. Aanraking: Hoewel dit minder nauwkeurig is, gebruiken sommige koks de aanraaktest. Een rauwe varkenshaas voelt zacht aan, medium voelt veerkrachtig, en goed doorbakken voelt steviger aan.
 4. Kleurobservatie: Als je de varkenshaas doorsnijdt en de binnenkant is lichtroze, dan is het vlees medium tot medium-well. Een volledig witte kleur duidt op een volledig gare varkenshaas.
 5. Sappen: Het vlees zou sappen moeten vrijgeven die helder zijn, niet roze of bloederig.

Het gebruik van een thermometer is veruit de meest nauwkeurige methode. Het verzekert je ervan dat je vlees op een veilige temperatuur is gekookt zonder het te overkoken en het te droog te maken. Het is ook nuttig om in gedachten te houden dat, vanwege zorgen over ziekteverwekkers, veel experts aanbevelen om varkensvlees tot een interne temperatuur van minimaal 62°C (145°F) te koken, gevolgd door een rusttijd van 3 minuten.

Waarom heet het een varkenshaas?

“Varkenshaas” is de naam van een specifiek stuk vlees afkomstig van een varken, en het is het malse deel van de rug van het dier, gelegen naast de ruggengraat. De term “haas” in “varkenshaas” heeft niets te maken met het dier “haas” maar verwijst eerder naar de vorm en het uiterlijk van het stuk vlees.

In de vleesterminologie wordt het woord “haas” soms gebruikt om te verwijzen naar een mals stuk vlees. In het geval van een varkenshaas lijkt het deel van het varken dat wordt gebruikt voor dit stuk vlees qua vorm enigszins op een haas. Het is een langwerpig, toelopend stuk vlees.

Dit taalgebruik is niet uniek voor het Nederlands. In het Engels bijvoorbeeld, wordt hetzelfde stuk vlees van een rund “tenderloin” genoemd, wat letterlijk “zachte lende” betekent, een beschrijving van de textuur van het vlees. Bij varkens wordt dit stuk echter “pork tenderloin” genoemd.