Wagyu is een term die gebruikt wordt om bepaalde rassen van Japanse runderen aan te duiden. De term “Wagyu” kan letterlijk worden vertaald als “Wa” (Japans) en “gyu” (rundvlees), wat dus simpelweg “Japans rundvlees” betekent.

Er zijn vier hoofdrassen van Wagyu-runderen:

 1. Black (Kuroge): Dit is het meest voorkomende ras en staat bekend om zijn hoge mate van vetmarmering.
 2. Brown (Akage) of Red (Akaushi): Minder bekend buiten Japan.
 3. Shorthorn (Nihon Tankaku): Eveneens minder bekend buiten Japan.
 4. Polled (Mukaku): Een zeldzamer ras.

Wagyu staat wereldwijd bekend om zijn uitzonderlijke marmering, wat resulteert in een zeer mals, smaakvol en duur stuk vlees. Deze marmering is te danken aan de specifieke genetica van Wagyu-runderen en de zorgvuldige manier waarop ze worden grootgebracht en gevoerd.

Buiten Japan worden vaak Wagyu-kruisingen gefokt, vaak met Angus-runderen, om de kosteneffectiviteit te verhogen en aan de vraag te voldoen. Deze kruisingen worden soms aangeduid als “American Wagyu” of “Wagyu Style”, afhankelijk van de regio.

Een specifieke en beroemde variant van Wagyu is “Kobe-beef”. Dit is Wagyu-rundvlees afkomstig van runderen die zijn grootgebracht volgens strikte normen in de Hyogo prefectuur, waarvan Kobe de hoofdstad is. Om als Kobe-beef te worden aangeduid, moet het vlees aan zeer strikte normen en kwaliteitseisen voldoen.

Vanwege de hoge kwaliteit en het arbeidsintensieve productieproces is Wagyu vaak erg duur, maar het staat bij veel fijnproevers bekend als een van de beste en meest begeerde vleessoorten ter wereld.

Hoe duur is 1 kilo Wagyu beef?

De prijs van Wagyu beef varieert sterk afhankelijk van de kwaliteit, de marmeringsgraad, de herkomst en waar je het koopt. De prijs kan ook variëren afhankelijk van het specifieke deel van het rund.

 1. Marmeringsgraad: Wagyu wordt vaak geclassificeerd op basis van zijn marmeringsgraad. Hoe hoger de marmering, hoe hoger de prijs. In Japan wordt dit aangeduid met een BMS-score (Beef Marbling Standard), die varieert van 1 (laag) tot 12 (extreem hoog).
 2. Herkomst: Echte Japanse Wagyu, vooral uit bekende regio’s zoals Kobe, Matsusaka of Miyazaki, is meestal duurder dan Wagyu uit andere landen of Wagyu-kruisingen (zoals Amerikaans of Australisch Wagyu).
 3. Aankooplocatie: De prijs kan variëren afhankelijk van waar je koopt. Gespecialiseerde slagerijen of luxe restaurants kunnen hogere prijzen hanteren dan groothandels.

Ter indicatie:

 • Amerikaans of Australisch Wagyu: Kan variëren van €50 tot €200 per kilo of meer, afhankelijk van de marmeringsgraad en het specifieke snijwerk.
 • Japanse Wagyu: De prijs kan sterk variëren, maar het is niet ongewoon om prijzen te zien van €200 tot €500 per kilo of zelfs meer, vooral voor topkwaliteit zoals A5-grade Wagyu. Voor zeer bekende variëteiten zoals Kobe beef kunnen de prijzen nog hoger zijn.

Voor de meest actuele prijzen is het raadzaam om gespecialiseerde slagerijen, importeurs of restaurants te raadplegen die Wagyu aanbieden.

Is Wagyu echt zo lekker?

Of Wagyu als “lekker” wordt ervaren, is subjectief en hangt af van persoonlijke smaakvoorkeuren. Echter, veel mensen die Wagyu hebben geprobeerd beschouwen het als een van de meest smaakvolle en malse stukken vlees die ze ooit hebben gegeten. Hier zijn enkele redenen waarom Wagyu vaak zo hoog wordt gewaardeerd:

 1. Vetmarmering: Wagyu staat bekend om zijn intense marmering, wat verwijst naar de dunne strepen intramusculair vet die door het vlees lopen. Dit vet smelt tijdens het koken en draagt bij aan de malsheid en rijke smaak van het vlees.
 2. Smaak van het vet: Het vet van Wagyu heeft een lager smeltpunt dan het vet van veel andere runderen. Dit geeft het vlees een romige textuur en een unieke, rijke smaak.
 3. Textuur: Vanwege de marmering en de kwaliteit van het vet is Wagyu buitengewoon mals.
 4. Zeldzaamheid en exclusiviteit: Deels vanwege de specifieke fokpraktijken en de beperkte beschikbaarheid wordt Wagyu vaak gezien als een luxe item, wat bijdraagt aan de ervaring van het eten ervan.
 5. Bereidingswijze: Wagyu wordt vaak bereid met eenvoudige technieken om de natuurlijke smaken van het vlees te benadrukken, wat de ervaring verder versterkt.

Dat gezegd hebbende, niet iedereen geeft de voorkeur aan de rijke smaak en textuur van Wagyu. Sommige mensen vinden het te vet of te rijk aan smaak. Andere factoren, zoals de bereidingswijze en de specifieke kwaliteit of marmeringsgraad van het vlees, kunnen ook van invloed zijn op hoe het wordt waargenomen.

Als je nog nooit Wagyu hebt geprobeerd en overweegt het te doen, kan het een interessante culinaire ervaring zijn, maar het is goed om te onthouden dat smaak subjectief is en varieert van persoon tot persoon.

Wat is er zo bijzonder aan Wagyu?

Wagyu-rundvlees wordt wereldwijd geprezen om verschillende redenen die het onderscheiden van andere rundvleesrassen:

 1. Unieke Vetmarmering: Wagyu staat vooral bekend om zijn intensieve vetmarmering. Deze intramusculaire vetten zijn gelijkmatig verdeeld over het vlees, wat bijdraagt aan de rijke smaak en uitzonderlijke malsheid. Deze marmering gaat vaak verder dan die van andere rassen.
 2. Kwaliteit van het Vet: Het vet van Wagyu-rundvlees heeft een bijzonder laag smeltpunt, waardoor het vlees bijna smelt in de mond. Dit vet bevat ook een hoger percentage van onverzadigde vetzuren dan veel andere runderen, wat het een zachtere en smaakvollere textuur geeft.
 3. Smaak: Door de unieke vetkwaliteit en marmering heeft Wagyu een onderscheidende, rijke en boterachtige smaak die veel vleesliefhebbers waarderen.
 4. Strikte Fokstandaarden: In Japan zijn er strikte normen voor wat als Wagyu kan worden beschouwd. Dit omvat bepaalde fokpraktijken, voedingsnormen en zorg voor de dieren.
 5. Zeldzaamheid en Exclusiviteit: Echte Japanse Wagyu is relatief zeldzaam en daardoor vaak duur. De exclusiviteit en de reputatie van Wagyu dragen bij aan zijn status als een van de beste vleessoorten ter wereld.
 6. Verschillende Kwaliteitsgradaties: Wagyu wordt beoordeeld op basis van verschillende factoren, waaronder marmering, kleur van vlees en vet, en de kwaliteit van het vet. In Japan wordt dit aangeduid met scores, waarbij A5 de hoogste kwaliteitscategorie is.
 7. Culturele en Historische Waarde: De manier waarop Wagyu-runderen in Japan worden grootgebracht, heeft diepe culturele wortels en tradities. Sommige boerderijen staan erom bekend hun runderen speciale diëten te geven, massages aan te bieden of zelfs muziek voor de dieren te spelen.

Hoewel Wagyu een bijzondere plek inneemt in de culinaire wereld vanwege deze factoren, is smaak altijd subjectief. Wat voor de één een buitengewone ervaring is, kan voor de ander gewoon aangenaam zijn.

Is er Halal Wagyu?

Ja, er is halal Wagyu beschikbaar op de markt. Halal verwijst naar wat is toegestaan ​​of toegestaan volgens de islamitische wet. Voor vlees betekent dit dat het dier op een bepaalde manier moet worden geslacht onder islamitische rituelen.

Gezien de groeiende vraag naar halal-producten wereldwijd, hebben sommige Wagyu-producenten, vooral buiten Japan, het slachtproces aangepast om te voldoen aan halal-normen. Dit maakt het voor moslimconsumenten mogelijk om van Wagyu-rundvlees te genieten binnen de grenzen van hun religieuze voorschriften.

Als je op zoek bent naar halal Wagyu, is het belangrijk om te kopen bij gerenommeerde leveranciers die certificeringen hebben die hun halal-status bevestigen. Er zijn leveranciers in landen zoals Australië, de VS en zelfs Japan die halal Wagyu aanbieden.