Verschillende runderrassen zijn specifiek gefokt voor vleesproductie vanwege hun uitstekende groeisnelheid, lichaamsbouw, vleeskwaliteit en andere gewenste kenmerken. Hier zijn enkele van de beste en meest bekende vleesrassen wereldwijd:

  1. Angus (Black Angus en Red Angus): Dit ras, oorspronkelijk uit Schotland, is bekend om zijn uitstekende vleeskwaliteit en marmering. Black Angus in het bijzonder is zeer gewild in vele delen van de wereld.
  2. Hereford: Oorspronkelijk uit Engeland, staat dit ras bekend om zijn aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten en robuuste gezondheid. Het vlees is smaakvol met een goede marmering.
  3. Charolais: Een Frans ras dat bekend staat om zijn snelle groei en grote lichaamsgrootte. Charolais-runderen produceren mager, mals vlees.
  4. Limousin: Ook afkomstig uit Frankrijk, is dit ras bekend om zijn fijne vezel en mager vlees.
  5. Simmental: Oorspronkelijk uit Zwitserland, is dit ras zowel voor melk- als vleesproductie gebruikt, maar staat het vooral bekend om zijn vleeskwaliteit en groeisnelheid.
  6. Wagyu: Dit Japanse ras is beroemd om zijn extreem hoge marmeringsniveaus. Kobe-beef is een beroemde variant van Wagyu.
  7. Texas Longhorn: Hoewel ze misschien niet zo bekend zijn om hun marmering, zijn ze aangepast aan het hete klimaat van het zuiden van de VS en produceren ze een lager vetgehalte vlees.
  8. Belgian Blue: Dit ras, afkomstig uit België, heeft een opmerkelijke spierontwikkeling (dubbele bespiering) en produceert een zeer mager vlees.
  9. Shorthorn: Oorspronkelijk uit het noordoosten van Engeland, wordt het gebruikt voor zowel melk- als vleesproductie en staat het bekend om zijn kwalitatief goede vlees.
  10. Brahman: Hoewel het oorspronkelijk uit India komt, wordt het ras nu voornamelijk in de VS en Australië gefokt. Het is resistent tegen hitte en insecten, en het vlees heeft een unieke smaak.

Bij het kiezen van een ras voor vleesproductie is het ook belangrijk om rekening te houden met de lokale omstandigheden, marktvraag en beoogde productiemethoden. Elk ras heeft zijn eigen sterke punten en kan beter geschikt zijn voor bepaalde omgevingen of marktniches.