De prijs van rundvlees kan variëren afhankelijk van de regio, vraag en aanbod, productiemethoden (bijv. biologisch vs. conventioneel) en andere factoren. Over het algemeen zijn de goedkoopste stukken rundvlees vaak degenen die het meest werken tijdens het leven van het dier, wat betekent dat ze meer spiervezels en bindweefsel hebben en daarom taaier kunnen zijn. Enkele van de goedkopere stukken rundvlees zijn:

  1. Runderlappen of braadlappen: Deze sneden zijn afkomstig van verschillende delen van het rund, zoals de schouder, borst of achterhand, en zijn vaak minder mals, wat ze geschikt maakt voor langzame bereidingsmethoden zoals stoven of sudderen.
  2. Runderschenkel: Dit is het vlees rond het scheenbeen, en het is vezelig met veel bindweefsel. Het is echter uitstekend voor stoofschotels, waarbij het langzaam wordt gekookt totdat het zacht en smaakvol is.
  3. Rundernek of neklappen: Dit vlees is afkomstig van de nek van het rund en is rijk aan bindweefsel. Het is ideaal voor stoofpotten en soepen.
  4. Runderhart, lever en andere organen: Hoewel orgaanvlees in sommige culturen als een delicatesse wordt beschouwd, wordt het in veel westerse landen vaak als minder gewenst beschouwd en daarom goedkoper geprijsd.
  5. Rundergehakt: Hoewel de prijs kan variëren afhankelijk van het vetpercentage en de kwaliteit, is rundergehakt vaak goedkoper dan premium steaks. Het is veelzijdig en wordt gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten.

De exacte prijs van deze sneden kan variëren, en wat in het ene land of de ene regio als goedkoop wordt beschouwd, is misschien niet hetzelfde in een andere. Het is altijd een goed idee om lokale slagers of supermarkten te raadplegen voor de huidige prijzen en aanbiedingen.