Verschillende delen van het rund zijn mals, voornamelijk omdat ze minder worden gebruikt door het dier en daarom minder spiervezels en bindweefsel bevatten. Hier zijn enkele van de malste stukken rundvlees:

  1. Ossenhaas (of tournedos, filet mignon): Dit deel van het rund bevindt zich aan de binnenkant van de lende en is een van de malste stukken vlees. Het heeft weinig vet en is vaak het duurste stuk vlees.
  2. Entrecote (ribeye): Wanneer goed gemarmerd, is deze snede uit het ribgedeelte zacht en vol van smaak. De marmering (vet dat zich tussen de spiervezels bevindt) smelt tijdens het koken, wat bijdraagt aan de malsheid.
  3. Kogelbiefstuk: Afkomstig van de bovenbil van het rund, net boven de knie. Het is een van de malste delen van het rund na de ossenhaas.
  4. T-bonesteak: Dit stuk vlees bevat zowel de ossenhaas als de entrecote, gescheiden door een T-vormig bot, waardoor je kunt genieten van twee malse stukken vlees in één.
  5. Rosbief (of lendenstuk): Terwijl dit deel van het rund minder mals is dan bijvoorbeeld de ossenhaas, is het nog steeds een relatief mals stuk vlees, vooral wanneer het op de juiste manier wordt bereid.
  6. Wagyu en Kobe rundvlees: Vanwege de hoge mate van marmering zijn deze Japanse rundvleesvariëteiten extreem mals.

Om de malsheid van rundvlees te optimaliseren, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de bereidingswijze. Technieken zoals langzaam garen, marineren of het gebruik van vleesmalsers kunnen helpen om zelfs de meer vezelige stukken vlees malser te maken.