Dry aged tomahawk steak met kruidenkorst recept

Dry aged tomahawk steak recept | BBQuality

Inleiding:

Het dry agen van vlees zorgt er voor dat het vlees een mooiere diepere smaak krijgt. De smaak van het vlees na het dry agen word een beetje nootachtig. Om de mooie smaak van de tomahawk steak te complimenteren bedekken we de tomahawk steak met een kruidenkorst met Parmezaanse kaas er in. Bij de tomahawk steak serveren we tagliatelle en aubergine caprese. Ik neem je mee in mijn Dry aged tomahawk steak met kruidenkorst recept.

Ingrediëntenlijst:

Ingrediënten

Benodigdheden

  • 1 handje peterselie
  • 1 eetlepel Parmezaanse kaas
  • 1,5 tot 2 eetlepels panko (Japans broodkruim)
  • No Mercy rub
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper & zout

Benodigheden:

Voorbereiding:

BBQ aansteken en aubergine voorbereiden

Begin met het aansteken van de BBQ, maak deze gereed voor een directe en indirecte bereiding op een dome-temperatuur van 150/160 graden Celsius.

Snij nu de aubergine iedere 0,5 cm in, let op dat je hem niet helemaal doorsnijd. Strooi wat peper en zout in de sneden van de aubergine. Snij de tomaten in plakken en snij deze plakken weer doormidden, zodat je halve maantjes krijgt. Haal de mozzarella uit de verpakking en dep deze een beetje droog. Stop nu een half plakje tomaat in iedere snede in de aubergine. Snij de mozzarella in plakjes en leg deze bovenop de aubergine. Maak van aluminiumfolie een bakje waar de aubergine in kan zonder dat deze omvalt. Zet de aubergine nu boven het indirecte gedeelte van de BBQ.

Kruidenkorst maken

Doe voor de kruidenkorst de tijm, rozemarijn, peterselie en panko in de keukenmachine en draai dit fijn. Als de kruiden fijn zijn voeg je de Parmezaanse kaas en olijfolie toe, draai alles nu tot het iets aan elkaar blijft plakken. Breng het kruidenmengsel op smaak met peper en zout.


Tomahawk steak voorbereiden

Kruid de tomahawk steak aan beide kanten met zout. Voordat we de kruidenkorst aanbrengen op de tomahawk steak gaan we deze eerst grillen. De kerntemperatuur is nu nog niet belangrijk. Leg de tomahawk steak boven het directe gedeelte van de BBQ. Het is de bedoeling dat de tomahawk steak aan beide kanten dichtgeschroeid word. Grill de tomahawk steak ongeveer 5 minuten per kant en haal hem daarna van de BBQ.

BBQ ombouwen en kruidenkorst aanbrengen

Na het grillen van de tomahawk steak kan het directe gedeelte van de BBQ omgebouwd worden naar indirect. De tomahawk steak zal indirect verder gegaard worden. Bestrooi de tomahawk steak nu aan beide kanten met een klein beetje No Mercy rub. Breng vervolgens aan 1 kant de groene kruidenkorst aan. Druk deze voorzichtig aan, zodat deze aan de steak blijft plakken. Breng de kruidenkorst niet te dik aan op de tomahawk steak anders wordt de korst niet krokant.

Bereiding:

Tomahawk steak garen en aubergine controleren

Leg de tomahawk steak met de kruidenkorst nu op de BBQ en steek de kernthermometer in het midden van het vlees en stel deze in op een kerntemperatuur van 50 graden Celsius. Controleer nu iedere 10 minuten of de aubergine gaar is. Mocht deze eerder klaar zijn dan de steak, haal deze dan van de BBQ, hij kan later opgewarmd worden. Kook ondertussen de tagliatelle volgens de beschrijving op de verpakking.

Tomahawk steak laten rusten

Als de tomahawk steak een kerntemperatuur van 50 graden Celsius heeft bereikt haal je deze voorzichtig van de BBQ. Laat de tomahawk steak nu 10 tot 12 minuten rusten. Terwijl de steak ligt te rusten kunnen de aubergine en tagliatelle opgewarmd worden.

Serveren:

Snij de tomahawk steak in plakken en bestrooi deze nog met wat zout. Serveer de tomahawk steak met de gekookte tagliatelle en de aubergine caprese.

Heb je mijn recept van de dry aged tomahawk steak met kruidenkorst recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.