Less is more burger
Inleiding
Voor de mei maand, burgermaand heb ik een lekker receptje geschreven voor een mooie Angus burger van BBQuality.
Less is more
De details maken de burger. Daarom in dit recept een homemade witte BBQ-saus en een techniek die erg toepasbaar is bij meerdere gerechten. Namelijk ingedroogde, ingelegde uien. Het is een geen “superstacker”, maar een simpele burger, barstensvol uitgebalanceerde smaken.
Ingelegde uien
Het recept voor de ingelegde uien is redelijk afhankelijk van de grote van de ui en de grote van de pot die je gebruikt. Mijn advies is om altijd voor je de ui inlegt, even het azijn mengsel te proeven, is het te zuur voeg dan wat water toe, als je mengsel te zuur is dan is je ui dat later ook.
- 1 grote witte ui
- 3 el frambozen azijn
- 2 el witte wijn azijn
- 1 el dragon azijn (heb je deze niet doe dan een extra el witte wijn azijn er bij)
- 1 el honing
- 0.5 tl mosterdzaad
- 0.5 tl venkelzaad
- 1 tak rozemarijn
- 2 takjes dragon
- 2 tenen knoflook
Snijd een grote ui in halve ringen. (Ui 1 keer doorsnijden, deze weer half doorsnijden en dan ringen maken)
Wekpot
Doe alle ingrediënten in een wekpot, en roer de honing goed door tot dat deze is opgelost. Proef je mengsel, natuurlijk moet het mengsel zuur zijn, maar als het kaken trekkend is, dan is het eindresultaat niet lekker. Voeg eventueel wat water toe en als je tevreden bent voeg de uien toe. Deze mogen prima tussen de 3 dagen en 2 weken in de koelkast staan. Door gebruik van zuur blijft het lang houdbaar.
Witte BBQ-saus
Voor de witte BBQ-saus heb ik de volgende ingrediënten gebruikt.
- 4 el mayonaise
- 1 el ketjap manis
- 1 tl worcestersaus
- 1,5 tl mierikswortel
- 1 tl honing
- 0.5 teentje knoflook
- 1 tl groene droge kruiden
- Peper en zout naar smaak
Doe alle ingrediënten in een kom, goed roeren, even proeven en voeg eventueel wat peper en zout toe. De saus mag best een dagje staan, dat geeft de ingrediënten de kans om lekker door te trekken en maakt de smaak nog intenser.
Saus maken
Wanneer je de less is more burger gaat maken, haal dan wat ingelegde uien uit de pot. Laat deze uitlekken en doe een mooi laagje in een skillet, pan of schaal. Schenk een aantal druppels goeie BBQ saus op de uien. Ik gebruikte de Cola saus van Saus Guru, want deze werkt erg goed met de frambozenazijn in het recept van de ingelegde uien. Laat de saus gedurende 10 minuten op 170 graden indrogen op de uien.
Grillen burger
Grill intussen de less is more burger, en wanneer deze bijna klaar is, leg je 2 mooie plakken cheddar kaas op de burger.
De opmaak van het broodje
Pak een goede bun. Goede ingrediënten maken je gerecht. Ik had nog een zwarte bun, maar dit mag alles zijn wat jij lekker vindt.
Krokant
Snijd je broodje door en bestrijk de doorgesneden kanten met olijfolie. Leg de bestreken kanten op de BBQ of in je grillpan en laat deze mooi kleuren. Weet je waarom? Natuurlijk geeft het extra smaak om je broodje te laten kleuren, maar de krokante laag die ontstaat zorgt er vooral voor dat je broodje niet zompig wordt als je er saus op doet. Het bakken dekt de toplaag af en voorkomt, gedurende korte periode dat vocht doordringt verder in het broodje.
Building the burger
Als je broodjes mooi bruin zijn schik dan wat romaine sla, op de onderste bun en besmeer de sla royaal met de witte BBQ-saus. Plaats een paar schijfjes tomaat op de sla en vervolgens de burger op het broodje. Neem de uien uit de pan, plaats deze op de burger en besmeer weer met de witte BBQ-saus. Plaats de bovenkant op het broodje en eet vooral heel erg smakelijk!
Enjoy jouw Less is more burger!
@foodboozeandbbq
Maak je mijn recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.