Vuurdoop

Vuurdoop worst

Vanaf nu ben ik ‘vleeskeurder’. Een titel waarmee ik kan aankomen bij m’n vrienden, want keuren doen we altijd samen. In de kroeg. Zo veel als kan, zo lang mogelijk. Ik heb wel meteen wat aan hen uit te leggen, want de eerste opdracht luidt: worsten testen. Toch schaam ik me niet, mijn nieuwe benaming is stoer genoeg. En worsten ook, alleen weten ze dat nog niet.

Ik ging in functie naar mijn vriendin. Ik moest haar vertellen dat we deze week drie keer worst zouden eten. Je had de blik in haar ogen moeten zien. Géén liefhebber, geen positieve reactie. Maar ja, ‘duty calls baby’. Als het je niet bevalt, ga je maar op een ander eten. (Dat kun je zeggen als vleeskeurder. Een moderne en verbeterde versie van de soldaat. Natuurlijk at ze mee. Had je anders verwacht?) “Ik geef het kans”, waren haar woorden. Een tikkeltje arrogant, maar het is haar vergeven.

Nr. 1: Red Pork

Daar gaan we dan. We eten Red Pork Sausage bij de boerenkool, een gruwelijke sappige worst. Van duroc varkensvlees heb ik me laten vertellen. Erg lekker. Hij heeft iets zachts, iets zoets. Verrassend, want ik had eigenlijk een pittig stuk vlees verwacht. Ik wil de paar zinnen die mijn vriendin buiten enkele ‘hmmmm-en’ uitsprak je zeker niet onthouden. “Allejezus, wat lekker”, stak ze van wal. “Je zou dit eigenlijk met je schoonmoeder moeten testen, want die houdt nog minder van worst. Ik wed dat zelfs zij zo om is.”

Nr. 2: Jalapeño cheddar

De volgende dag timmerde ze al bijna met mes en vork op tafel. Als een klein kind, want er stond een broodje jalapeño cheddar worst op het menu. Zij hield zich zichtbaar in. Persoonlijk vond ik deze lekkerder dan nummer één. Een pittig worstje met kaas erin, rosé gebakken en gecombineerd met frisse salade en augurk. “Deze moet je afblussen met bier”, zei mijn vriendin. Ik heb God op m’n blote knieën bedankt.

Nr. 3: Kip-knoflook

24 uur later. Dezelfde tafel, dezelfde vrouw. Nu de kip-knoflook worst. Zij vroeg zich hardop af waarom het eten van worsten niet in het systeem van ons Hollanders zit. Ze zou zich bijna laten naturaliseren tot Duitse. Wie had dat gedacht? Ik niet. Alleen gehoopt.

Door Bart

Ook de kip-knoflookworst was om te smullen. Lekker zacht. Als mijn vriendin -die nu fan is- denkt dat zelfs mijn schoonmoeder zou geloven dat de worst de nieuwe hamburger wordt, dan geloof maar dat het gebeurt. Ik ben eigenlijk wel benieuwd: hoe denkt jouw vrouw erover?