Welke BBQ moet ik kopen?

Deze keer nu niet eens een tip over vlees maar over de BBQ.

Want ik heb het idee dat daar nog best veel misverstanden over bestaan. En dan met name het voordeel van een kamado BBQ zoals de Big Green Egg, Monolith, Basterd enz. Ten opzichte van een kogel BBQ als een Weber bijvoorbeeld.

Kamado BBQ

Iedereen die momenteel iets met BBQ doet heeft het druk. Of het nu de sauzen zijn van Noskos, de Rubs van van Beekum Specerijen of de Monolith BBQ’s van BasBQ. De bedrijven draaien stuk voor stuk geweldig.

Wij zijn natuurlijk al even bezig en geloven al veel langer in deze “nieuwe” manier van BBQen. Maar het lijkt dat 2020 echt de grote doorbraak is voor het “nieuwe” BBQen.

Mensen hebben door dat ze thuis net zo lekker of misschien zelfs wel lekkerder kunnen eten dan in het restaurant. En dat is natuurlijk superleuk, en ook heel verslavend. Want wekelijks krijgen we leuke berichten van klanten dat ze weer iets nieuws willen proberen. Ook voor ons is dit altijd leuk om te horen en om mensen te inspireren.

Maar moet je dan persé een Big Green Egg hebben?

Nee zeker niet. Ik krijg zo vaak te horen dat klanten graag een kamado BBQ willen in de tuin. Het lijken wel de nieuwe tuinkabouters. Alleen hebben heel veel mensen niet in de gaten dat je op een “gewone” Weber BBQ eigenlijk alles kan bakken en net zo lekker als op een Kamado.

Wat is dan het voordeel van een Kamado?

Het grootste voordeel van een kamado BBQ ten opzichte van een kogel BBQ is dat de temperatuur veel langer stabiel blijft. Door het gebruikte materiaal, keramiek. En de dikte van het keramiek kan een kamado met de juiste houtskool wel tot 36 uur op dezelfde temperatuur blijven. En daar hoef je dan helemaal niks aan te doen.

Wanneer kun je het beste een Kamado kopen?

Iedere kok heeft natuurlijk zijn eigen kwaliteiten en van mij mag je natuurlijk altijd zo’n mooie BBQ kopen. Alleen als je vlees nooit langer dan een uur bereidt heeft een Kamado ook weinig meerwaarde.

Veel mensen denken vaak dat als ze eenmaal zo’n BBQ hebben alles ook ineens veel lekkerder smaakt. Maar dat is helemaal niet waar. Ik heb zelf de lekkerste gerechten van mijn WGA’tje (Weber Go Anywhere) op de camping getoverd. En als je ons Youtube kanaal BBQuality-TV volgt, zie je dat ook Dirk de meeste gerechten vanaf zijn WGA maakt.

Bereidingen vanaf een uur of drie tot langer zijn simpelweg wel veel gemakkelijker gemaakt op een Kamado dan op een kogel BBQ.

En dat komt omdat je deze veel minder goed op een constante temperatuur kan houden. En dat komt natuurlijk weer omdat het gebruikte materiaal veel dunner is. Heel logisch natuurlijk ook.

Conclusie

Nogmaals ik wil niemand iets opleggen en je moet lekker zelf kopen wat je wilt. Maar laat je vooral niet gek maken door marketing of je buurman met z’n fancy bbq. Het gaat erom om wat je wilt bereiden op de BBQ als je het mij vraagt. Niet hoe mooi hij in de tuin staat ;)!

 

Claus

BBQuality