Het “beste” varkensvlees hangt af van persoonlijke voorkeur en het beoogde gerecht. Echter, sommige delen van het varken staan bekend om hun malsheid, smaak en veelzijdigheid. Hier zijn enkele populaire keuzes:

  1. Varkenshaas: Dit is het meest malse deel van het varken. Het heeft een fijne textuur en is bij uitstek geschikt om te grillen, bakken of roosteren.
  2. Karbonade: Dit is een populair stuk vlees, vooral wanneer het van het ribgedeelte komt. Het is sappig en heeft een uitstekende vlees-vetverhouding.
  3. Buikspek: Dit deel van het varken is zeer smaakvol vanwege het vet dat het bevat. Het is ideaal voor langzaam garen, roosteren of het maken van spek.
  4. Ham: De achterbil van het varken, die kan worden gerookt, gezouten, luchtgedroogd of vers worden geconsumeerd.
  5. Schouder: Dit is een wat taaier stuk vlees, maar wanneer het langzaam wordt gegaard, wordt het heerlijk mals en sappig. Het is populair voor pulled pork.

Als je op zoek bent naar kwaliteitsvlees, kun je letten op:

  • Herkomst: Vlees van varkens die zijn grootgebracht op kleinschalige boerderijen of die een vrije uitloop hebben gehad, kan een betere smaak en textuur hebben.
  • Voeding: Varkens die zijn gevoed met een natuurlijk dieet zonder toegevoegde antibiotica of groeihormonen kunnen beter smaken.
  • Rijping: Net als bij rundvlees kan het rijpen van varkensvlees de smaak en malsheid verbeteren.
  • Verwerking: Onbewerkt en vers vlees zonder toegevoegde conserveringsmiddelen of smaakstoffen is vaak van hogere kwaliteit.