HAL-LE-LU-JA

Wat is het toch fijn een man te zijn. Je bent automatisch sterker, slimmer en beter in sport. Je kunt staand plassen, hoeft nooit te bevallen en je krijgt meer betaald. Wat niet meer dan terecht is overigens. En last but not least: als man ben je bevoorrecht met een ‘nothing box’.

Dit is een speciaal hersendeel wat alleen jongens hebben. Een leeg deel. Dit stuk zorgt ervoor dat je mond iets openvalt en je recht vooruit staart. Dwars door muren heen als het moet. Je denkt nergens aan. “Nergens aan? Onmogelijk!”, zullen allen vrouwen denken. Toch is het zo. Lekker hè?

Visioen

Laatst belandde ik in mijn nothing box. Ik droomde weg. Alles om me heen ging langs me heen. En ineens kreeg ik een helder moment. “Verrek, ik moet veel vaker die BBQ in de winter aanslingeren!”, zei iets in me. En hup, ik was weer op aarde. Het was een soort visioen. Simpel, maar geniaal. En dat vlak na de Kerst; de tijd van bezinning. Dat kan geen toeval zijn.

In de winter BBQ-en?

Ja. Klopt. Het is buiten koud, nat en donker, maar verder heeft het alleen maar voordelen. Voor mij én m’n bezoek. Dat heb ik een paar weken voor mijn heldere moment ervaren. Ik zal me beperken tot een top negen:

9.

Je hebt gewoon een goed verhaal. “Wat doe je vanavond?”, vraagt een kameraad. “Ik ga BBQ-en”, zeg jij. Jaloers denkt je vriend na over zijn avond. “Zit ik dan straks… met m’n vriendin en een bakkie chips naar Linda ‘de verschrikkelijke’ de Mol te kijken…”

8.

Jitte kwam die avond binnen met een fles wijn. Normaal neemt ze nooit iets mee.

7.

Jeroen kwam binnen met bijzondere biertjes. Normaal neemt hij nooit iets mee.

6.

Rick kwam binnen met gestoofde peren, vanille-ijs en slagroom. En bijzonder biertjes. Normaal neemt hij alleen zijn dochter mee.

5.

Op verzoek van Jeroen en Rick op vijf: “Even naar het vlees kijken, is een goed excuus om vaak te gaan roken.”

4.

Jitte vermaakte de kinderen omdat er binnen geen schommel is, ze hier niet mogen voetballen en niet met zand kunnen spelen. Het is supertante-plichtsbesef, omdat ze we weet dat ze uitgenodigd is bij een winter-BBQ.

3.

Je móet met grote stukken vlees werken die indirect moeten garen, omdat je anders te veel buiten bent en bevriest. Wij hadden een biefstukrollade van 1,2 kilo. Ik herhaal:

E-E-N 

K-O-M-M-A 

T-W-E-E 

K-I-L-O.

Need I say more?

2.

Het is mega-eenvoudig. Je belt Paul of Claus, stookt de briketten heet en bakt de biefstukrollade rondom bruin. Daarna laat je hem zo’n driekwartier indirect garen tot de kerntemperatuur 55 graden is. Vervolgens haal je hem van het rooster en laat je het stuk nog een minuut of 15 in het aluminiumfolie rusten. Serieus, een andijviestamppotje maken kost je meer energie.

1.

Lekker! Biefstukrollade is fantastisch. Mals, maar met een bite. En heerlijk gekruid. Zelfs dat hoef je niet meer te doen.

Doe het

Het is te laat om de show te stelen tijdens Kerst, maar het is nog zo’n 80 dagen winter. Profiteer. Ga naar je nothing box… als je kunt.